Kowalec222 Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 W ramach chęci chwilowego odpoczynku od pancerki z okresu II wojny na warsztat trafia Ził z firmy ICM w skali 1:35. Generalnie chcę go wykonać prosto z pudła i na tą chwilę nie przewiduje dodatków. Ma to być szybki projekt, który będzie swego rodzaju odskocznią i okazją do wypróbowania kilku technik na etapie malowania. Co do tego ostatniego to nie zapadła jeszcze decyzja czy będzie to wersja cywilna czy wojskowa. Szczerze mówiąc cywilne malowanie wydaje się być ciekawym rozwiązaniem, w końcu ma to być odskocznia... Na dzień dzisiejszy wygląda to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 14 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2019 Jeszcze kilka fotek z przebiegu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 14 Stycznia 2019 Share Napisano 14 Stycznia 2019 Tak w ogóle to jak to się składa? Są jakieś "gorące" miejsca na które trzeba uważać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 14 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2019 7 minut temu, Stojkovic napisał: Tak w ogóle to jak to się składa? Są jakieś "gorące" miejsca na które trzeba uważać? To dopiero początek więc nie ma co chwalić dnia przed zachodem, ale nie zapeszając jak na razie wszystko idzie nadzwyczaj sprawnie. Spasowanie elementów ramy, silnika, wyciągarki naprawdę super, mimo, że jest tam sporo małych elementów, które po złożeniu w całość muszą trafić na odpowiednie miejsce i zostać połączone np. wałem z innymi częściami umieszczonymi na ramie pojazdu. To mój pierwszy kontakt z modelem firmy ICM jak na razie wrażenia pozytywne, zobaczymy jak to będzie dalej szło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 14 Stycznia 2019 Share Napisano 14 Stycznia 2019 (edytowane) Taka drobna porada, czy ją wykorzystasz, czy nie, to już Twój wybór. Jeśli opony to gumiaki, to zrób z kołami takie coś, będzie dobry efekt :). Wiem że model relaksacyjny, ale mały smaczek, nie zaszkodzi Edytowane 14 Stycznia 2019 przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Stycznia 2019 Share Napisano 14 Stycznia 2019 I koła owe odwrotnie bieżnikiem Patrząc od przodu, bieżnik opony - jodełka ma się układać w litere V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 14 Stycznia 2019 Share Napisano 14 Stycznia 2019 Oglądam, u mnie powstaje ten sam pojazd w 1:72, też od ICM. Jeżeli szukasz malowania to może bułgarski z Iraku, tak jak mój? Fotki są w wątku warsztatowym o pojazdach w obronie City Hall w Karbali. Drobiazg - lina od wyciągarki powinna wychodzić pod zderzakiem a nie nad. Koła masz założone "lewe na prawą stronę" (popatrz na bieżnik) - ale chyba jeszcze nie przyklejone więc zero problemu z poprawieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 14 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2019 Dzięki za uwagi i rady, patent z wkrętem na pewno wykorzystam. Koła niestety przyklejone więc muszą tak zostać... nie no żart na szybko do zdjęcia wrzucone, z lina też tylko tymczasowe rozwiązanie. Malowanie z warsztatu Michała na pewno sprawdzę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 14 Stycznia 2019 Share Napisano 14 Stycznia 2019 Taka mała podpowiedź a propos wkrętów. Doradzam lekko rozwiercić felgę przed wkręcaniem śrubki. Zapobiegnie to ewentualne u rozepchaniu felgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 14 Stycznia 2019 Share Napisano 14 Stycznia 2019 Ja za wczasu zaopatrzyłem się w żywiczne koła z grillem od DEF-a, co by nie kombinować z gumiakami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 16 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2019 Właśnie dojechały piękne koła z Def Model, a miało nie być dodatków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 16 Stycznia 2019 Super Moderator Share Napisano 16 Stycznia 2019 obecnie chyba najlepsze jakościowo koła do modeli, nawet Panzerart nie ma tak fajnych... oglądam zmagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 16 Stycznia 2019 Share Napisano 16 Stycznia 2019 Takie Ziły mam w szafie 2 , czekają aż się ktoś zlituje i blaszki do nich wyda. Jak kółka żywiczne to tylko z DEF-a są super odlane i do tego z ugięciem ( szkoda że nie robią do Kama3-a) kółka z Panzerarta nie mają ugięcia ,polecam też kółka z niemieckiego MR Modellbau są w porządku . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 16 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2019 Te koła to naprawdę poezja, fakt że kosztują więcej niż model ale warto było wyglądają naprawdę genialnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 17 Stycznia 2019 Share Napisano 17 Stycznia 2019 Zawsze mi się ta ciężarówka podobała, ale za duży odskok od moich zainteresowań. Koła super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 17 Stycznia 2019 Share Napisano 17 Stycznia 2019 Jak dla mnie, koła DEF, to jedyne, słuszne rozwiązanie. Choćby nie wiem, jak ekstra były zestawowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 18 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2019 Koła po pomalowaniu jeszcze bardziej zyskują, malowanie uwypukla smaczki słabiej widoczne przed malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 18 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2019 Na razie tylko podkład i rama też pociągnięta podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Stycznia 2019 Share Napisano 18 Stycznia 2019 Mocno widzę będzie drapany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 18 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2019 12 minut temu, Stojkovic napisał: Mocno widzę będzie drapany... No taka koncepcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 22 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2019 Na sucho poskładany i podkładem dostał, równocześnie powstaje zabudowa tyłu. Następny etap kolor, powoli rodzi się pewien plan na malowanie, ale na razie to luźny pomysł, najpierw kilka eksperymentów i może coś z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 23 Stycznia 2019 Share Napisano 23 Stycznia 2019 Dzień dobry, Pięknie się ten model zapowiada. Jednak szkoda, że nie podałeś zamiarów co do konkretnego malowania. Na tym etapie pozostaje tylko wybór wersji z takimi lampami przednimi i takimi zbiornikami paliwa. Inne niż fabryczny ICM wersje znajdziesz w wątku o pojazdach z Karbali. Tam kolega robi bułgarskiego Ziła i koledzy zamieścili zdjęcia wersji z innymi lampami i zbiornikiem w malowaniu bułgarskim. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Stycznia 2019 Share Napisano 23 Stycznia 2019 Będziesz bardziej tę rdzę różnicował, czy taka jak jest pójdzie pod farbę bazową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 23 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2019 16 minut temu, Stojkovic napisał: Będziesz bardziej tę rdzę różnicował, czy taka jak jest pójdzie pod farbę bazową? Zostaje taka jak jest, na to "taft" i kolor, potem drapanie. Tak to w teorii wygląda, pytanie czy efekt, który uzyskam będzie odpowiadał moim wyobrażeniom. Cóż zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 24 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2019 Testowo w pierwszej kolejności do malowania poszła tylna ściana i dach kabiny, efekty poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi