Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
... moneta ma mało realistyczną fakturę jak na skalę 5:1

Brawo za podstawkę!

Dzięki! Ale fakt - moneta mi nie wyszła... Nic to. Zrobię inną

Nad podstawką też jeszcze sporo pracy żeby jej nadać "frontowy" wygląd

Pozdrawiam!

• 4 weeks later...
Napisano

Tak, czas odgrzebać temat i pokazać co się dzieje. Jak zwykle nie za dużo ale zawsze coś:

1. Prawie zakończone prace we wnętrzu wieży: siedziska załogi już na miejscu:

b4b3d7aa455af94a.jpg

6e8056330668b0dc.jpg

2. Popracowałem nad wieżą z zewnątrz: dodałem jak radziliście delikatną fakturę, trochę śrubek, uchwyty i inne dziadostwa. Oczywiście trochę tego jeszcze zostało ala mam nadzieję podciągnąć w najblizszych dniach:

5a603fb2959512a8.jpg

ec1eb296fe3b78ef.jpg

3. Popracowałem też nad DSZK. To nie jest tak w 100 5 od podstaw bo wykorzystałem jeden z zestawy Enigmy ACE, który mam jako magazyn części zamiennych:

a72e1350a2132439.jpg

4. No i jacyś ludzie się pojawili! Tylko że to słowianie, i zamiast dać się oszlifować to otworzyli flaszkę:

121b65c27435894a.jpg

Pozdrawiam!

PS: sporo czasu zajęło mi dzierganie tego grosika w skali 4:1 i ciosanie wielkiej zapałki. Myślę, że efekt tym razem jest zadowalający

Napisano

aż szkoda będzie malować tak ładnie się prezentuje z tymi blaszkami

Spaw na górnej części wieży dookoła włazów to wyciągnięta ramka?

Napisano
aż szkoda będzie malować tak ładnie się prezentuje z tymi blaszkami

Zawsze pozostaną zdjęcia na pamiątkę. Jeśli np. schrzanię malowanie i model będzie do wyrzucenia to będzie co wspominać....

Spaw na górnej części wieży dookoła włazów to wyciągnięta ramka?

Nie. W oryginale był tam taki rancik, nad którym wystarczyło popracować mini śrubokrętem

Pozdrawiam!

Napisano

Fantastyczne. Twoja wieża wydaje mi się nawet bliższa oryginałowi niż ta z T-55A Ace, w którym osłony antyradiacyjne były chyba zbyt duże.

A tankujący tankiści z zestawu Oriona zapewne, może na dioramie tak ich właśnie posadzisz ?

Napisano

o żesz Ty! jestem pod wrażeniem, zwłaszcza wnętrza. chylę czoła bo naprawdę pięknie wygląda. ja bym się bał taki model malować :-)

Napisano

Dzięki za słowa otuchy a co do malowania - fakt. Też się trochę boję. Ale chyba większym probleme będzie mycie przed malowaniem. W najbliższych dniach chcę pomalować porządnie wnętrze.

Figurki Oriona oczywiście i myślę że ci dwaj (jeśli wcześniej nie pomrą z przepicia) znajdą się na podstawce.

Modelarz - co do asłon antyradiacyjnych to tych "oryginalnych" z ACE nigdy na oczy nie widziałem. Moje są na podstawie przeskalowanych do 1/72 rzutów i dziesiątek zdjęć. W sumie to było więcej kombinowania niż roboty. Szczegóły jak one powstawały są myśle dość dobrze udokumentowane w tym wątku.

Pozdrawiam!

Napisano

Psychopata! Normalnie ludzie wiedzą, że w skali 1/72 NIE IDZIE TAK ZROBIĆ MODELU!!!!

Podaj mi namiar na swojego dilera Ja też tak chcę

Napisano
Co za cudo! Szkoda go malować. Te pampry z tak gównainego tworzywa nie przystają do czołgu (polecam prace Patrica Lapalu).

Tworzywo faktycznie g--e. Ale jak pisałem oni jeszcze przed obróbką. Spróbuję ich oszlifować i sensownie pomalować. Jak będą odstawać to ich wyrzucę i tyle. Lepszych " z epoki" nie znalazłem

Prace Patrick-a oglądałem. Fajne.

Pozdrawiam.

Napisano
Psychopata! Normalnie ludzie wiedzą, że w skali 1/72 NIE IDZIE TAK ZROBIĆ MODELU!!!!

Podaj mi namiar na swojego dilera Ja też tak chcę

A tam zaraz psychopata. Jak widać na obrazkach - idzie tak zrobić i nie ma wtym żadnej magii. Uczę się podpatrując produkcje na forum (Twoje też!).

Co do dilera: jasne pełne jest najlepsze. Jeszcze puszeczka na błotniki zostaje ;-)

Może Cie kiedyś namierzę u Erniego w sklepie to sie umówimy na wspólne spożycie ;-)

Pozdrawiam!

Napisano

Może Cie kiedyś namierzę u Erniego w sklepie to sie umówimy na wspólne spożycie ;-)

Pozdrawiam!

Się wproszę hehe tylko jak ja do domu wrócę

Napisano

Pozdrawiam!

W razie wyższej konieczności zostaniemy w sklepie do rana

Napisano

Pozdrawiam!

W razie wyższej konieczności zostaniemy w sklepie do rana

He he, to widzę że nie ma problemu! Pomysł się rozwija. Super!

Pozdrawiam

Napisano

Coraz lepiej

Jakby mi się udało wykonać tyle żelastwa z dodatkiem tworzywa, to chyba bym olał malowanie i zostawił go jako 'demonstrator technologii'

A poza tematem, po obserwacji Twojego tematu, i przeczytaniu TEGO artykułu, stwierdziłem, że czas (i warto!) się rozwijać. Pierwszą zabaweczką do delikatnej waloryzacji będzie BTR-152 ICMu, a następnie lecimy po zamówionego niedawno BMD-2 ACE

Czekam na następne natchnienia i powodzenia życzę!

Napisano
Coraz lepiej

Dzięki. Są postępy po tzw. "long-łykendzie" zdjęcia

Jakby mi się udało wykonać tyle żelastwa z dodatkiem tworzywa, to chyba bym olał malowanie i zostawił go jako 'demonstrator technologii'

Już mnie tu paru ludzi przed Tobą namawiało! Nie nie. Mam za fajne malowanie, kalki i pomysł na podstawkę. Ale obiecuję, że będzie dużo zdjęć "gotowca" przed rozpoczęciem malowania.

A poza tematem, po obserwacji Twojego tematu, i przeczytaniu TEGO artykułu, stwierdziłem, że czas (i warto!) się rozwijać. Pierwszą zabaweczką do delikatnej waloryzacji będzie BTR-152 ICMu, a następnie lecimy po zamówionego niedawno BMD-2 ACE

Czekam na następne natchnienia i powodzenia życzę!

Bardzo się cięszę, że ten warsztat stał się inspiracją. Ja też się cały czas uczę a ten modelik to jeden wielki poligon. Zresztą jak widać już dawno zaczął żyć własnym życiem bo tego wnętrza w ogóle nie było w planach. Ale to chyba właśnie tak ma być. Robota idzie powoli ale daje cholerną satysfakcję i relaks. A przy okazji nie spodziewałem się, że poznam T-55 aż tak dokładnie.

Powoli zaczynam widzieć koniec sklejania. Jak jutro i pojutrze uda mi się popracować to już samo malowanie i brudzenie zostanie.

Pozdrawiam!

Napisano
to co robisz z tą 72 klasyfikuje się do wysłania Cię na obowiązkowe badania psychiatryczne - imponujące dzieło

Eeee, wystarczy na dwa dni do sklepu do nas My już z Ernim sprawimy, że dłuuuugo niczego więcej nie zrobi - rączki będą się trzęsły przez dwa tygodnie

Napisano

Paskudy jesteście ale i tak was lubię. Co do alkoterapii można spróbować ale nie wiem czy coś da bo ten model to tak zupełnie na trzeźwo nie powstaje ;-)

Pozdrawiam.