Wachmistrz Napisano 23 Marca 2019 Share Napisano 23 Marca 2019 "Nasi dzielni lotnicy są raczej mordowani niż zabijani!" - poseł Noel Pemberton Billing - biznesmen, awanturnik, awiator, ekscentryk, założyciel firmy Supermarine - podczas przemówienia w Izbie Gmin w marcu 1916 r. Przemówienie było wielką krytyką państwowej firmy Royal Aircraft Factory - producenta BE.2c Kaltes Fleisch - przydomek BE.2c nadany przez pilotów niemieckich Fokker Fodder (pasza dla Fokkerów) - przydomek załóg BE.2c rozpowszechniony w Royal Flying Corps. Samolot nr 1741 w barwach 12 dywizjonu RFC w lutym 1916 r. Przebywał we Francji od września 1915, w grudniu został uszkodzony. Po remoncie w UK pod koniec lutego 1916 został odesłany do Francji, gdzie 1. marca uległ wypadkowi i został spisany ze stanu 3 dni później. Podzielił los wielu. Istnieją dwie fotografie tego samolotu, z których jedną zamieszczam poniżej: Model Rodena, mocno uzupełniony własnymi produkcjami: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 23 Marca 2019 Share Napisano 23 Marca 2019 Piękny jest! O naciągach nie będę pisał, bo "koń, jaki jest, każdy widzi". Gratuluję podjęcia tematu, nakładu pracy i wspaniałego efektu. Model cieszy oko! Pozdrawiam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 24 Marca 2019 Share Napisano 24 Marca 2019 Model wyborny, fajnie dobrane kolorki. Może bym się przyczepił do śmigła, na jednym ze zdjęć jakieś takie trochę pomarszczone, może to kwestia zdjęcia. Ogólnie super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 26 Marca 2019 Share Napisano 26 Marca 2019 Czołem, Bardzo udany i mocno dopieszczony! Trochę foty ciemne i BB szwankuje, ale z Rodena wyciągnąłeś wszystko co można! Gratuluje K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 26 Marca 2019 Share Napisano 26 Marca 2019 Zaglądam sobie do tej galerii po raz kolejny i napisać muszę, że model wyszedł bardzo fajny. Oczywiście wielki plus z mojej strony za tą pajęczynę między skrzydłami. Nie mogę się jednak pozbyć wrażenia, to przez te wydechy, że jest to pradziadek monster trucków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Marca 2019 Share Napisano 27 Marca 2019 Bardzo ładny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 27 Marca 2019 Share Napisano 27 Marca 2019 Model zacny.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 27 Marca 2019 Share Napisano 27 Marca 2019 tak zapytam w temacie WWI. Wykończyłem swoje MisterKity i XtraColory. jakieś zamienniki do malowania szmatopłatów ? kolorek płótna i inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 27 Marca 2019 Autor Share Napisano 27 Marca 2019 53 minuty temu, dedrey napisał: tak zapytam w temacie WWI. Wykończyłem swoje MisterKity i XtraColory. jakieś zamienniki do malowania szmatopłatów ? kolorek płótna i inne. Bo ja wiem? Płótno to przeważnie Mr. Gunze sail color. Tutaj użyłem Vallejo IDF sand grey. Do samolotów francuskich kolor płótna powinien być chyba bardziej żółty. Na temat PC10 są całe dysertacje na forach. Dość bezpieczne są tu Olive Drab i pochodne. Chyba najlepiej konsultować się co do konkretnego samolotu. Inaczej za dużo pisania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 Przepiękny model Wyjątkowy realizm. Brawo. Zaskoczył, mnie. Widziałem wiele szmatopłatów, ale ten mnie zaskoczył. Kojarzy mi się z modelami sianka. Podobny urok, i podobny realizm oddania faktur ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 28 Marca 2019 Autor Share Napisano 28 Marca 2019 (edytowane) 11 godzin temu, spiton napisał: Przepiękny model Wyjątkowy realizm. Brawo. Zaskoczył, mnie. Widziałem wiele szmatopłatów, ale ten mnie zaskoczył. Kojarzy mi się z modelami sianka. Podobny urok, i podobny realizm oddania faktur ! No, Spiton, to wielki komplement. Kolega Sianko stanowi jednak chyba klasę dla siebie. Ja z 1/72 wysiadłem - nie dałbym rady wzrokowo. Swoją drogą ciekaw jestem dalszych jego poczynań z DH.9. Co do tego modelu, to jestem z niego zadowolony i uważam za swoją najlepszą modelarską pracę. Przymierzałem się do niego od 5 lat, zgromadziłem większość dostępnej literatury, zmarnowałem jeden zestaw Rodena, zanim doszedłem do wniosku, że w tym modelu nie może być kompromisów. Najsłabiej w sumie wypadły zdjęcia. Na pewno spróbuję jeszcze porządnie go sfotografować i pokazać parę zdjęć bardziej doświetlonych i nasyconych. A tymczasem jedna przerysowana fotka, którą bardzo lubię, obrazująca naciągi: Edytowane 28 Marca 2019 przez Wachmistrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 Jeśli dobrze rozumiem, jest to fotka oryginału, w której wygumkowałeś tło i dodałeś kolory? W dniu 23.03.2019 o 14:49, Wachmistrz napisał: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 3 godziny temu, Wachmistrz napisał: Najsłabiej w sumie wypadły zdjęcia. Nic straconego. Ja robię zdjęcia tak, że przylepiam model do kawałka sklejki, za pomocą taśmy dwustronnej, a potem idę na pole , kiedy jest dobre miękkie światło(okolice wschodu bądź zachodu słońca. i fotografuje. Z takim modelem jak twój, pewnie będziesz potrzebował kogoś do pomocy, żeby ci model trzymał. Dobrze w tej roli sprawdzają się dzieci, kiedy trzymają podstawkę z modelem na głowie. To nieźle stabilizuje ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi