Andrzej Godlewski Napisano 25 Marca 2019 Share Napisano 25 Marca 2019 (edytowane) Tak jak w tytule , budowa od podstaw bo w zachłyśnięciu się kultowymi pojazdami PRL-u zapominamy co było pierwsze . PRL to nędzna namiastka tego co działo się w okresie dwudziestolecia w temacie motocykli . I choć ten pierwszy nie był zbyt udany ale już jego poprawiona wersja jak najbardziej . Więcej do poczytania jest tu . https://dobroni.pl/n/motocykl-cws-m-55/13132 Podstawą do budowy każdego motocykla jest rama i przednie zawieszenie . W tym wypadku są to elementy prototypowego CWS M55. Toteż i od budowy tego zacząłem . Wszystko wymaga jeszcze dopracowania ale mogę uznać że ten jeden z trudniejszych etapów mam już za sobą . Bodajże jedyny zachowany egzemplarz tego motocykla . Edytowane 25 Marca 2019 przez Andrzej Godlewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 26 Marca 2019 Share Napisano 26 Marca 2019 Piękna robota, bardzo lubię wszelakie motocykle więc będę zaglądał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 26 Marca 2019 Share Napisano 26 Marca 2019 Bajka . Ostatnie zdjęcie dopiero uświadomiło mi jakie to maleństwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 26 Marca 2019 Autor Share Napisano 26 Marca 2019 Właśnie dlatego dałem porównanie , bo o ile w pojazdach 1:24 to już duży model o tyle motocykle już do aż tak dużych nie należą . No i ponieważ są ciut większe od 1:35 to robota jest dużo przyjemniejsza ,przynajmniej jak dla mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Marca 2019 Share Napisano 27 Marca 2019 To potem tylko już przenieść to do skali 1:1 I będzie czad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 28 Marca 2019 Autor Share Napisano 28 Marca 2019 Czas na blachy ,błotniki ,zbiornik . Wykonałem też siedzenie oraz podłogi ,a także wstępnie blok silnika . Doszedł też bagażnik , wszystko zostało spasowane , oczywiście jeszcze wymaga dopieszczenia ale to już czysta przyjemność . Całość roboczo poskładałem , efekt tych prac poniżej na zdjęciach , co do 1:1 to zapewne w dzisiejszych czasach z takim postępem technologicznym to i zapewne w 3D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 Cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Kwietnia 2019 Share Napisano 1 Kwietnia 2019 Ale bajer! Kiedyś zrobię takiego w 1:9 tylko na razie nie mam zbyt wiele "kwitów"... Nie ma nawet modelu kartonowego na podstawie którego można by coś wyrzeźbić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Kompletny odjazd! Obtłukłem sobie żuchwę o kolana... Jak wykonałeś ten reflektor, toczony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Świetny jest ibardzo inspirujący. Kusi mnie czasem wystrugać coś w tym stylu, więc bacznie się przyglądam Twoim poczynaniom :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Zauważyłem od pewnego czasu, że na forum pojawiło się kilku modelarskich prowokatorów, którzy swoimi pracami i nieprzeciętnymi umiejętnościami ewidentnie próbują zniechęcić pozostałych do zarzucenia modelarskiej pasji. Nie ma co ukrywać, że jednym z nich jest Andrzej, który po raz kolejny pokazuje swoje fantastyczne dzieło. Nie dajmy się Panowie! Trwajmy w naszej pasji! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2019 Myślę że nie jest aż tak źle , malkontenci mają pełne pole do popisu ,bo zawsze w modelu będzie coś nie tak . Reflektorek został wytoczony z mosiądzu , tak samo zamierzam wykonać puszkę narzędziową , tudzież piasty ,bo felgi już są . W miarę jak czas pozwalał dorobiłem niezbędne części . Pozostało trochę drobiazgów ,no i oczywiście trzeba poprawić co nieco bo jak zwykle po podkładzie wychodzą różne takie niechciane . Na dzień dzisiejszy wyszło to tak . Ponieważ planuje dla tego motocykla wykonać niewielką dioramkę to i postanowiłem że dorobię do niego figurkę motocyklisty . Teraz czas na wózek boczny . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 9 Kwietnia 2019 Share Napisano 9 Kwietnia 2019 Kierowca koniecznie musi mieć ubraną pilotkę i gogle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2019 Oczywiście musowo . Choć i beret to też dobre nakrycie głowy dla motocyklisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 21 Lutego 2020 Autor Share Napisano 21 Lutego 2020 Powoli ale do przodu , zająłem się tematem który zawsze zostawiam na koniec gdyż wymaga wykonania przyrządów wspomagających . Wykonałem szprychy do kół ,drut miedziany 0,25 ,felgi i piasty wytoczone z mosiądzu . Po nawleczeni szprych na piastę , ułożone zostały na połówce felgi. Następnie rozplecione naciągnięta na karuzeli , i zlutowane do felgi A następnie element został spasowany do opony . Wykonałem też parę odlewów do dalszych prac nad motocyklem i jego konwersjami . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 21 Lutego 2020 Share Napisano 21 Lutego 2020 Andrzej- jesteś w moim absolutnym TOP3 tego forum z racji niesztampowych tematów i wkładu własnego. Strasznie mnie martwi, że nieczęsto się udzielasz i aktualizacje nieczęste. Druga sprawa- kilka warsztatów ciekawych, nietypowych tematów gdzieś funkcjonuje. Czy finał nastąpił? Robota z motocyklem kosmiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 21 Lutego 2020 Autor Share Napisano 21 Lutego 2020 Niestety oprócz modelarstwa jest też takie w skali 1:1 więc nieraz braknie czasu na podłubanie w mniejszych tematach , Nie mniej tutaj nastąpi zaraz koniec , drobnic jest wykonana i w trakcie odlewania a to co już zrobione też wymaga obróbki i poskładania . Głównie zajmuje się budową dioram ,a te wymagają wykonania detali które też są w trakcie pracy ,a ciągnąc parę tematów na raz czas nie stoi w miejscu . Ale myślę że parę tematów za niedługo pociągnę dalej . Na razie zielone światło ma CWS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Lutego 2020 Share Napisano 21 Lutego 2020 Klasa jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 22 Lutego 2020 Share Napisano 22 Lutego 2020 15 godzin temu, Andrzej Godlewski napisał: Głównie zajmuje się budową dioram ,a te wymagają wykonania detali które też są w trakcie pracy ,a ciągnąc parę tematów na raz czas nie stoi w miejscu . Właśnie to mnie najbardziej interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 31 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2021 Powoli wykańczam tematy zaczęte jakiś czas temu ,no i nadeszła wiekopomna chwila na CWS-a Na razie parę zdjęć ,a jak dojdzie wózek boczny postaram się wykonać galerię tegoż motocykla już w komplecie . 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 31 Stycznia 2021 Share Napisano 31 Stycznia 2021 Chapeau bas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 4 Lutego 2021 Share Napisano 4 Lutego 2021 Zgadzam się z przedmówcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi