Skocz do zawartości

Projekt "Bałałajka" czyli MiG 21, Revell, Zvezda, Kp, Eduard, Modelsvit; 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, barszczo napisał:

jak to się stało.

Jak nic będzie trzeba jakoś "komisję" skrzyknąć w ratuszu :haha:

• Haha 1

8 godzin temu, greatgonzo napisał:

poróbstwo

Ja wiem że ty znasz niemiecki, ale tak bardziej po polsku można? :mrgreen:

Pora na kolejne podsumowanie części "budowlanej" :wink:

A więc  uprzejmie donoszę że prace nad F-13 zostały praktycznie ukończone i przechodzę w etap malarski. Model oceniam na takie mocne 3. O ile linie podziałowe i sławne na cały Internet nity nie wyglądają źle i można je zaakceptować, to już jakość spasowania jest trochę słaba. Model wygląda mi na połączenie starych wyprasek Rv/Kp z nowoopracowanym kadłubem, na którym już się za bardzo twórcy nie chciało "sadzić" nitów jak w przypadku  kadłubów z Rv.  Miejscem szczególnie problematycznym jest przejście kadłub - skrzydło. O ile w modelach Rv jakoś się to zgrywało to w przypadku tego modelu ktoś mocno przesadził z szerokością oprofilowania na kadłubie, jakby płat miał być od jakiegoś Łosia.  Po przyklejeniu skrzydła trzeba się trochę nastrugać i naheblować żeby to wyprowadzić. Owiewka kabiny pasuje praktycznie bezproblemowo, jednak jej tylna  stała część  (przynajmniej ta do wersji F-13 ) jest odrobinkę za niska i aby się nie na pocić za bardzo przy obróbce należy  najpierw połączyć ze sobą te części, przykleić owiewkę do kadłuba i zaszpachlować delikatną szparkę  w tylnej części powstałą na skutek "podniesienia do góry tylnej części. Można oczywiście wkleić jakieś cienkie paski hipsu. Podwozie to już standard - trochę kluchy do obróbki i wymagające dorobienia szczegółów  (brak nożyc amortyzatora)  Z drobnicy to niektóre wloty odlane z  kadłubem należy odciąć i dorobić we własnym zakresie, bo są zbyt płaskie i mocno mydlane.

Fotki dla tych co oglądają a nie czytają:

e134E8b.jpg

vQOlVHe.jpg

Hamulec aero pod kadłubem najlepiej wykonać w wersji otwartej, bo dopasowanie go do otworu może doprowadzić do ostrej nerwicy :mrgreen:

I w sumie na tym etapie przerywam bezpośrednią relację warsztatową.  W najbliższą niedzielę  do galerii powinna wlecieć wersja UM,  a EF-ka pewnie będzie do obejrzenia gdzieś w głębokim lipcu.

Natęczas zawieszam skobelek na furtce  :wink:

• Like 5

9 minut temu, abtb napisał:

Fotki dla tych co oglądają a nie czytają:

i ja się melduję w tym zbiorze :rozkaz:

• Like 1

Czemuż to a czemuż gąbki jakoweś niefirmowe we wnękach? Te „do Edka” nie pasują? Pytam, bo zakupiłem, ale jeszcze nie używałem

• Confused 1

23 minuty temu, Kon_Bar napisał:

Te „do Edka” nie pasują?

Następny, któremu się warsztatu nie chce przeglądać .placze:

Gąbki Edkowe bardzo dobrze pasują do modeli Edka, o czym wspominałem kilka stron wcześniej :mrgreen:. I są wielokrotnego użytku, o czym też wspominałem kilka stron wcześniej.

25 minut temu, Kon_Bar napisał:

Czemuż to a czemuż gąbki jakoweś niefirmowe we wnękach?

Bo to model Kp i nie ma do niego firmowych gąbek (tak mi się przynajmniej wydaje :hmmm:)

26 minut temu, Kon_Bar napisał:

Pytam, bo zakupiłem, ale jeszcze nie używałem

Dobrze żeś uczynił i możesz śmiało używać. 

Ja używałem już trzy razy, a będę jeszcze co najmniej dwa, więc koszt zakupu mocno rozmieni się na drobne :wink:

23 godziny temu, Grzes napisał:

i ja się melduję w tym zbiorze 

Proszszę, coś dla "zbioru":

pPAzMcc.jpg

HGN7sPZ.jpg

3KaG5IC.jpg

:odlot:

• Like 4

Napisano (edytowane)

W sumie to można podsumować mijający tydzień :wink:

Jest tak - jak się kupi jutro kliszę to się cyknie fotki i w niedzielę będzie  można coś  tam obejrzeć do kawy:

5md1Iss.jpg

1cFSVGV.jpg

W sprawach olejowo- maziowych jest taka sytuacja:

7UN60Yo.jpg

d7lJZo0.jpg

J6LsPUZ.jpg

Oczywiście dostawca towaru dostarczył towar:

H546f25.jpg

I powiem wam - jest moc! 

Pudło wagowo  to waży tak jakby tam jakaś cegła z praskiego zamku była zapakowana :mrgreen:

Zawartość tłusta jak kot sąsiadki:

umUajwq.jpg

Za wagę robi oczywiście stosowne opracowanie dotyczące czechosłowackich "srebrnych strzał":

PCi4ABD.jpg

I teraz odrobina przemyśleń w temacie - trochę mi szkoda rznąć PF-a i żenić go z wersją U z Sabrekit-a.  Efekt może i będzie ciekawy ale jednak trochę szkoda.  Zastanawiam się nad trochę innym połączeniem niż wykonał to  @Kon_Bar, a mianowicie wykorzystać model Kp. Będzie ciężko ale w razie porażki to nie taka wielka strata. A w razie sukcesu to  pieśni pochwalne na odpustach gwarantowane :haha:

Edytowane przez abtb
  • Like 5

38 minut temu, abtb napisał:

I teraz odrobina przemyśleń w temacie - trochę mi szkoda rznąć PF-a i żenić go z wersją U z Sabrekit-a.  Efekt może i będzie ciekawy ale jednak trochę szkoda.  Zastanawiam się nad trochę innym połączeniem niż wykonał to  @Kon_Bar, a mianowicie wykorzystać model Kp. Będzie ciężko ale w razie porażki to nie taka wielka strata. A w razie sukcesu to  pieśni pochwalne na odpustach gwarantowane :haha:

Gdybym nie kupił swojego czasu overtrees-ów pewnie miałbym te same rozterki :) Cieszy mnie, że planujesz "upgrade" zestawu Sabre, bo on jednak ma swoje lata...

Napisano (edytowane)
11 minut temu, Kon_Bar napisał:

Cieszy mnie, że planujesz "upgrade" zestawu Sabre,

Coś tam rozważam w temacie, ale na razie to patykiem na wodzie pisane. 

50 minut temu, abtb napisał:

wykorzystać model Kp

I tu chyba potrzebna mała reasumpcja rozważań  - Kp chyba nie wydało wersji Pf:mrgreen:. Tak więc pozostaje kupić łykenda od Edka i podążać przetartym już szlakiem.

Albo PFM -a i robić wersję 600:hmmm:

Edytowane przez abtb

Jak mawiał agent jej Królewskiej Mości - tumoroł newer daj :mrgreen:

YeCZeS7.jpg

czyli jutro będzie coś do obejrzenia do porannej kawy  z ciachem :wink:

• Like 5

2 minuty temu, barszczo napisał:

Chyba nie zasnę,

Chyba należy zachować czujność, bo coś czuję, że ta kawa może być baaardzo wcześnie :wink:

W dniu 14.06.2025 o 21:20, abtb napisał:

Jak mawiał agent jej Królewskiej Mości - tumoroł newer daj :mrgreen:

YeCZeS7.jpg

czyli jutro będzie coś do obejrzenia do porannej kawy  z ciachem :wink:

Bardzo ładny model. Widać, że wkładasz w swoje modele całe serce i to się chwali ale ja jednak zawsze będę zwolennikiemTwoich miniaturowych Sarfighterów bo to jest to co mi w sercu gra !

• Thanks 1

W dniu 21.06.2025 o 08:55, Kon_Bar napisał:

Może by tak:

W dniu 21.06.2025 o 10:40, barszczo napisał:

Jest potencjał,

Pitu, pitu :haha:

A tymczasem:

1ct8ufH.jpg

nsiVol7.jpg

I właściwie w temacie 21-szych w tym warsztacie to właściwe wszystko. Coś tam jeszcze się zrobi ale to już poza konkursem :wink:

I jeszcze  ostatni temat modelowy poruszony w tym warsztacie:

htWTZ1z.jpg

Z4FnF83.jpg

AGW7KZp.jpg

Czyli jeden z przedostatnich moich paździerzy z Kp powoli zmierza do końca prac warsztatowych. Co z tego wyjdzie - zobaczymy.  Trochę się nadorabiałem różnych pierdół, trochę pożyczyłem z pozostałości po 21-szych - antena, obudowa czujnika pod kadłubem i obok osłony kabiny, siłowniki do hamulców areo, belki do R-60 + R-60. Oczywiście poszło też 80% edkowej blachy. Fotel Reskita niestety nie nadaje się - grubo za wąska wanna kabiny (ok. 2mm) więc zakup fotela to była błędna decyzja gospodarcza. Na szczęście pasy z blachy załatwiły sprawę (12 zeta, a tyle radości  i zadowolenia z modelowania) Hamulce zrobiłem w wersji otwartej bo zrobienie ich w pozycji zamkniętej  skazane jest właściwie na porażkę - szpachlowanie i dzierganie - zupełnie bez sensu :szczerbol:

Może skuszę się jeszcze na koła, bo te zestawowe to jakieś takie niepodchodzące, a błotnik na przednie koła to chyba od innego samolotu  - to zn.  od MiG-a 23  ale taki kloc, że trzeba by dłutem wyrzezać miejsce na koła:haha:

I to jakby tyle - pora na maziaje i malowanie. A malowanie wiadomo - będzie konkurs - kto zgadnie ten dostanie tradycyjnie tradycyjny już bukiet kwiatów :wink:

Edytowane przez abtb
  • Like 1

• abtb changed the title to Projekt "Bałałajka" czyli MiG 21, Revell, Zvezda, Kp, Eduard, Modelsvit; 1/72

Na początek odrobina wspomnień:

JuRM5oc.jpg

UHD3qeq.jpg

A że obok takiego widoku nie można przejść obojętnie, to po porażce PLANU A  (ożenek modelu Sabrekita z PF-em  Edka w celu pozyskania wersji U), postanowiłem wprowadzić w życie PLAN B czyli , a jakże, polski PF na stojance (czy jak to się tam zwie :hmmm:)

W związku z powyższym, poczmistrz doniósł takie oto dodatki:

ZRU5QSR.jpg

Jakby ktoś był ciekawy - to tak prezentuje się drabinka do wsiadania:

Cko0rC2.jpg

Ze zdjęcia można wysnuć dwa wnioski:

- pierwszy-: dodatki "drabiniaste" z tej firmy to best of galaktyka ever  (ich drabinka jest też w F-104)

- drugi: jak widać Muzikant dobrze odrobił lekcje bo drabinka idealnie pasuje do jego F-13

A zatem - szable w dłoń i ruszam z tematem w czwartym kwartale roku  :lajkonik:

20-ty trzeci dostał wstępne maziaje i jakiś tam plan na vyzbroy:

SbmSan6.jpg

Także sie ma i na razie :szczerbol:

Edytowane przez abtb
  • Like 3

17 minut temu, abtb napisał:

polski PF na stojance

Czy ja dobrze widzę, czy jakieś omamy mam?

Halyna, dzwon na pogotowie, słabo mi....

• Haha 1

19 minut temu, abtb napisał:

Jakby ktoś był ciekawy - to tak prezentuje się drabinka do wsiadania:

Hmmm!!:hmmm:, a jak się prezentuje - drabinka do wysiadania :?:

• Haha 1