barszczo Napisano 8 Czerwca Share Napisano 8 Czerwca 21 minut temu, abtb napisał: O takie coś mi się przydarzyło Nie może być, jak to się stało... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Czerwca Autor Share Napisano 8 Czerwca 6 minut temu, barszczo napisał: jak to się stało. Jak nic będzie trzeba jakoś "komisję" skrzyknąć w ratuszu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 Czerwca Share Napisano 8 Czerwca Kumoterstwo, łapówkarstwo, ruja i poróbstwo, ot co! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Czerwca Autor Share Napisano 9 Czerwca 8 godzin temu, greatgonzo napisał: poróbstwo Ja wiem że ty znasz niemiecki, ale tak bardziej po polsku można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca Ausschweifung. Porubstwo, oczywiście. Mea culpa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Czerwca Autor Share Napisano 9 Czerwca Pora na kolejne podsumowanie części "budowlanej" A więc uprzejmie donoszę że prace nad F-13 zostały praktycznie ukończone i przechodzę w etap malarski. Model oceniam na takie mocne 3. O ile linie podziałowe i sławne na cały Internet nity nie wyglądają źle i można je zaakceptować, to już jakość spasowania jest trochę słaba. Model wygląda mi na połączenie starych wyprasek Rv/Kp z nowoopracowanym kadłubem, na którym już się za bardzo twórcy nie chciało "sadzić" nitów jak w przypadku kadłubów z Rv. Miejscem szczególnie problematycznym jest przejście kadłub - skrzydło. O ile w modelach Rv jakoś się to zgrywało to w przypadku tego modelu ktoś mocno przesadził z szerokością oprofilowania na kadłubie, jakby płat miał być od jakiegoś Łosia. Po przyklejeniu skrzydła trzeba się trochę nastrugać i naheblować żeby to wyprowadzić. Owiewka kabiny pasuje praktycznie bezproblemowo, jednak jej tylna stała część (przynajmniej ta do wersji F-13 ) jest odrobinkę za niska i aby się nie na pocić za bardzo przy obróbce należy najpierw połączyć ze sobą te części, przykleić owiewkę do kadłuba i zaszpachlować delikatną szparkę w tylnej części powstałą na skutek "podniesienia do góry tylnej części. Można oczywiście wkleić jakieś cienkie paski hipsu. Podwozie to już standard - trochę kluchy do obróbki i wymagające dorobienia szczegółów (brak nożyc amortyzatora) Z drobnicy to niektóre wloty odlane z kadłubem należy odciąć i dorobić we własnym zakresie, bo są zbyt płaskie i mocno mydlane. Fotki dla tych co oglądają a nie czytają: Hamulec aero pod kadłubem najlepiej wykonać w wersji otwartej, bo dopasowanie go do otworu może doprowadzić do ostrej nerwicy I w sumie na tym etapie przerywam bezpośrednią relację warsztatową. W najbliższą niedzielę do galerii powinna wlecieć wersja UM, a EF-ka pewnie będzie do obejrzenia gdzieś w głębokim lipcu. Natęczas zawieszam skobelek na furtce 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 9 minut temu, abtb napisał: Fotki dla tych co oglądają a nie czytają: i ja się melduję w tym zbiorze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 10 Czerwca Share Napisano 10 Czerwca Czemuż to a czemuż gąbki jakoweś niefirmowe we wnękach? Te „do Edka” nie pasują? Pytam, bo zakupiłem, ale jeszcze nie używałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Czerwca Autor Share Napisano 10 Czerwca 23 minuty temu, Kon_Bar napisał: Te „do Edka” nie pasują? Następny, któremu się warsztatu nie chce przeglądać Gąbki Edkowe bardzo dobrze pasują do modeli Edka, o czym wspominałem kilka stron wcześniej . I są wielokrotnego użytku, o czym też wspominałem kilka stron wcześniej. 25 minut temu, Kon_Bar napisał: Czemuż to a czemuż gąbki jakoweś niefirmowe we wnękach? Bo to model Kp i nie ma do niego firmowych gąbek (tak mi się przynajmniej wydaje ) 26 minut temu, Kon_Bar napisał: Pytam, bo zakupiłem, ale jeszcze nie używałem Dobrze żeś uczynił i możesz śmiało używać. Ja używałem już trzy razy, a będę jeszcze co najmniej dwa, więc koszt zakupu mocno rozmieni się na drobne 23 godziny temu, Grzes napisał: i ja się melduję w tym zbiorze Proszszę, coś dla "zbioru": 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Czerwca Share Napisano 10 Czerwca 8 minut temu, abtb napisał: coś dla "zbioru" Dziękuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Czerwca Share Napisano 10 Czerwca Piękny Irakijczyk się wyłania, oj chyba się złamię jak Edward F-13 w 1:48 wypuści... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Czerwca Autor Share Napisano 13 Czerwca (edytowane) W sumie to można podsumować mijający tydzień Jest tak - jak się kupi jutro kliszę to się cyknie fotki i w niedzielę będzie można coś tam obejrzeć do kawy: W sprawach olejowo- maziowych jest taka sytuacja: Oczywiście dostawca towaru dostarczył towar: I powiem wam - jest moc! Pudło wagowo to waży tak jakby tam jakaś cegła z praskiego zamku była zapakowana Zawartość tłusta jak kot sąsiadki: Za wagę robi oczywiście stosowne opracowanie dotyczące czechosłowackich "srebrnych strzał": I teraz odrobina przemyśleń w temacie - trochę mi szkoda rznąć PF-a i żenić go z wersją U z Sabrekit-a. Efekt może i będzie ciekawy ale jednak trochę szkoda. Zastanawiam się nad trochę innym połączeniem niż wykonał to @Kon_Bar, a mianowicie wykorzystać model Kp. Będzie ciężko ale w razie porażki to nie taka wielka strata. A w razie sukcesu to pieśni pochwalne na odpustach gwarantowane Edytowane 13 Czerwca przez abtb 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 13 Czerwca Share Napisano 13 Czerwca 38 minut temu, abtb napisał: I teraz odrobina przemyśleń w temacie - trochę mi szkoda rznąć PF-a i żenić go z wersją U z Sabrekit-a. Efekt może i będzie ciekawy ale jednak trochę szkoda. Zastanawiam się nad trochę innym połączeniem niż wykonał to @Kon_Bar, a mianowicie wykorzystać model Kp. Będzie ciężko ale w razie porażki to nie taka wielka strata. A w razie sukcesu to pieśni pochwalne na odpustach gwarantowane Gdybym nie kupił swojego czasu overtrees-ów pewnie miałbym te same rozterki Cieszy mnie, że planujesz "upgrade" zestawu Sabre, bo on jednak ma swoje lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Czerwca Autor Share Napisano 13 Czerwca (edytowane) 11 minut temu, Kon_Bar napisał: Cieszy mnie, że planujesz "upgrade" zestawu Sabre, Coś tam rozważam w temacie, ale na razie to patykiem na wodzie pisane. 50 minut temu, abtb napisał: wykorzystać model Kp I tu chyba potrzebna mała reasumpcja rozważań - Kp chyba nie wydało wersji Pf. Tak więc pozostaje kupić łykenda od Edka i podążać przetartym już szlakiem. Albo PFM -a i robić wersję 600 Edytowane 13 Czerwca przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Czerwca Autor Share Napisano 14 Czerwca Jak mawiał agent jej Królewskiej Mości - tumoroł newer daj czyli jutro będzie coś do obejrzenia do porannej kawy z ciachem 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Czerwca Share Napisano 14 Czerwca Chyba nie zasnę, fajny ten Libijczyk . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Czerwca Autor Share Napisano 14 Czerwca 2 minuty temu, barszczo napisał: Chyba nie zasnę, Chyba należy zachować czujność, bo coś czuję, że ta kawa może być baaardzo wcześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 14 Czerwca Share Napisano 14 Czerwca No nie wiem... 0:09 i dalej nic nie ma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano Czwartek o 09:09 Share Napisano Czwartek o 09:09 W dniu 14.06.2025 o 21:20, abtb napisał: Jak mawiał agent jej Królewskiej Mości - tumoroł newer daj czyli jutro będzie coś do obejrzenia do porannej kawy z ciachem Bardzo ładny model. Widać, że wkładasz w swoje modele całe serce i to się chwali ale ja jednak zawsze będę zwolennikiemTwoich miniaturowych Sarfighterów bo to jest to co mi w sercu gra ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano Sobota o 06:55 Share Napisano Sobota o 06:55 Tomku, ty lubisz kolorowe malowania. Może by tak: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Sobota o 08:40 Share Napisano Sobota o 08:40 1 godzinę temu, Kon_Bar napisał: Może by tak: Jest potencjał, tylko dobierz pan odcienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Niedziela o 19:19 Autor Share Napisano Niedziela o 19:19 (edytowane) W dniu 21.06.2025 o 08:55, Kon_Bar napisał: Może by tak: W dniu 21.06.2025 o 10:40, barszczo napisał: Jest potencjał, Pitu, pitu A tymczasem: I właściwie w temacie 21-szych w tym warsztacie to właściwe wszystko. Coś tam jeszcze się zrobi ale to już poza konkursem I jeszcze ostatni temat modelowy poruszony w tym warsztacie: Czyli jeden z przedostatnich moich paździerzy z Kp powoli zmierza do końca prac warsztatowych. Co z tego wyjdzie - zobaczymy. Trochę się nadorabiałem różnych pierdół, trochę pożyczyłem z pozostałości po 21-szych - antena, obudowa czujnika pod kadłubem i obok osłony kabiny, siłowniki do hamulców areo, belki do R-60 + R-60. Oczywiście poszło też 80% edkowej blachy. Fotel Reskita niestety nie nadaje się - grubo za wąska wanna kabiny (ok. 2mm) więc zakup fotela to była błędna decyzja gospodarcza. Na szczęście pasy z blachy załatwiły sprawę (12 zeta, a tyle radości i zadowolenia z modelowania) Hamulce zrobiłem w wersji otwartej bo zrobienie ich w pozycji zamkniętej skazane jest właściwie na porażkę - szpachlowanie i dzierganie - zupełnie bez sensu Może skuszę się jeszcze na koła, bo te zestawowe to jakieś takie niepodchodzące, a błotnik na przednie koła to chyba od innego samolotu - to zn. od MiG-a 23 ale taki kloc, że trzeba by dłutem wyrzezać miejsce na koła I to jakby tyle - pora na maziaje i malowanie. A malowanie wiadomo - będzie konkurs - kto zgadnie ten dostanie tradycyjnie tradycyjny już bukiet kwiatów Edytowane Poniedziałek o 05:35 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 godzin temu Autor Share Napisano 10 godzin temu (edytowane) Na początek odrobina wspomnień: A że obok takiego widoku nie można przejść obojętnie, to po porażce PLANU A (ożenek modelu Sabrekita z PF-em Edka w celu pozyskania wersji U), postanowiłem wprowadzić w życie PLAN B czyli , a jakże, polski PF na stojance (czy jak to się tam zwie ) W związku z powyższym, poczmistrz doniósł takie oto dodatki: Jakby ktoś był ciekawy - to tak prezentuje się drabinka do wsiadania: Ze zdjęcia można wysnuć dwa wnioski: - pierwszy-: dodatki "drabiniaste" z tej firmy to best of galaktyka ever (ich drabinka jest też w F-104) - drugi: jak widać Muzikant dobrze odrobił lekcje bo drabinka idealnie pasuje do jego F-13 A zatem - szable w dłoń i ruszam z tematem w czwartym kwartale roku 20-ty trzeci dostał wstępne maziaje i jakiś tam plan na vyzbroy: Także sie ma i na razie Edytowane 9 godzin temu przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu 17 minut temu, abtb napisał: polski PF na stojance Czy ja dobrze widzę, czy jakieś omamy mam? Halyna, dzwon na pogotowie, słabo mi.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu 19 minut temu, abtb napisał: Jakby ktoś był ciekawy - to tak prezentuje się drabinka do wsiadania: Hmmm!!, a jak się prezentuje - drabinka do wysiadania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi