abtb Napisano 22 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2020 17 godzin temu, Matys napisał: A jakie modele do jakich wersji? F-104A - Italeri, oparta na modelu Esci F-104C - Italeri, jak wyżej F-104G - Italeri/Esci/Hasegawa/Revell F-104G (R) - Italeri, wzbogacony model Esci F-104S - Hasegawa TF-104 - Hasegawa/Revell (b. trudno osiągalny) TF nie składałem, więc się nie wypowiem, co do reszty całkiem dobrze składalne, Hasegawa wymaga tylko większej obróbki przy przejściu wlot/kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 Super, dzięki, sam planuje właściwie jedynie G Hasegawy, ale może kiedyś bym się przymierzył do A od Italeri. Jak z detalem? Składalność pewno typowego Esci więc całkiem okej jak na swoje lata. Tak mi się przypomniało, że Hasegawa robi też wersję J, ale to zdaje się bardzo niewielka różnica w stosunku do G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 Whoa ! Ale projekt ! Chyle czoła abtb i trzymam kciuki za dojechanie do końca W 2020 forum MiGami stoi ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2020 1 godzinę temu, Matys napisał: Super, dzięki, sam planuje właściwie jedynie G Hasegawy, Jest prawie dobrze. Tak jak wspomniałem trochę szpachli na połączeniu dwóch części kadłuba - części nosowej i ogonowej + wloty. Ciut zabawy z osłoną kabiny. Najgorzej z kalkami - grube i odrobinę poprzesuwane kolory (przynajmniej ja tak miałem w swojej kalce do wersji G) 1 godzinę temu, Matys napisał: może kiedyś bym się przymierzył do A od Italeri. Jak z detalem? Właściwie jest to Esci z przerobionym sterem kierunku na "krótki". Detal taki sam jak w Esci, linie podziałowe wyraźne i delikatne. Pod tym względem model Hasy trochę odstaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 Kalki to najmniejszy problem, kupiłem sobie zestaw Xtradecal - https://www.hannants.co.uk/product/X72315?result-token=OZLFn Prawdopodobnie będzie Duńczyk, chociaż rozważam jeszcze Turka ze starymi rondlami. A to że w Italerce taki sam detal jak w Esci nic mi nie mówi, ale to że model jest 10 lat starszy ode mnie sugeruje, że może nie być najlepiej Może kiedyś się zdecyduje i zrobię Jordańczyka albo Tajwańczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2020 (edytowane) 21 minut temu, Matys napisał: kupiłem sobie zestaw Xtradecal Ładniusie 21 minut temu, Matys napisał: A to że w Italerce taki sam detal jak w Esci nic mi nie mówi, ale to że model jest 10 lat starszy ode mnie sugeruje, że może nie być najlepiej To się zdziwisz. Model Esci został opracowany w Japonii i jak na tamte czasy to była petarda - pierwsza 104 o prawidłowych kształtach i wszystkich liniach podziałowych. Dziś też trudno znaleźć model o tak subtelnych i delikatnych liniach. Oczywiście ma też swoje uproszczenia jak np fotel pilota - do wymiany na żywiczny w zależności od wersji. Komora podwozia głównego też bidna ale można sobie coś tam wydumać. Może "nowy" Revell ją przeskoczy, aczkolwiek patrząc na wypraski można by stwierdzić, że jest oparty o model Hasegawy. Jedyne wyraźne novum to kokpit i ostatnia , oddzielna sekcja kadłuba z płetwą steru kierunku. Sugeruje to, że jest to element "wymienny" w zależności od wersji - G/S lub A/C które różniły się właśnie wielkością steru kierunku. A/C - krótki, G/S długi. Czyli pewnikiem za rok /dwa Revell wypuści wersję A, i być może C (choć tu musiałby jeszcze dodać sondę do tankowania) Jak by Koledze zbywało to z miłą chęcią przygarnąłbym kalki hiszpańskie. Widzę, że malarsko można na nim poszaleć i zaczyna mnie kręcić Edytowane 22 Stycznia 2020 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 To poproszę adres na PM i przy jakiejś okazji w ciągu dwóch tygodniu wrzucę hiszpańskie kalki w kopertę i do skrzynki. Tego na pewno nie planuję. I rozejrzę się w takim razie za którymś pudełkiem Italeri z wersją A. Nie spieszno mi do niej, ale jakby się trafiła okazja to czemu nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2020 30 minut temu, Matys napisał: przy jakiejś okazji w ciągu dwóch tygodniu wrzucę hiszpańskie kalki w kopertę i do skrzynki. STOKROTNE DZIĘKI adres wysyłam na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2020 Trochę się pomaziało Niewiele, ale jednak do przodu zielenina i takie tam: Trochę monotematycznie, ale wypadało by każdemu cyknąć fotkę Odrobina sreberka: Brzuszki: MiG 21PF MiG 21PFM MiG 21bis I żeby nie było plotek, że jednakowe: F-13 już po połysku pod kalki, Niestety wylazło mi jakieś okrągłe dziadostwo na płatach, najprawdopodobniej w miejscu mocowania siłownika od spodu, Diabli wiedzą co z tym teraz zrobić Jak kitować to trzeba cały panel zdzierać i malować od nowa. Takie, k.....a życie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 27 Stycznia 2020 Share Napisano 27 Stycznia 2020 7 godzin temu, abtb napisał: Diabli wiedzą co z tym teraz zrobić Jak kitować to trzeba cały panel zdzierać i malować od nowa. Spoko. Nie takie rzeczy potrafią wyskoczyć. Kropla płynnej szpachlówki albo surfacera 500 załatwi sprawę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 27 Stycznia 2020 Share Napisano 27 Stycznia 2020 Co to takie kropki dla Ciebie Zapytac bym chcial jaką metodologię użyłeś do położenia sreberka?Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2020 Godzinę temu, Hubert Kendziorek napisał: Kropla płynnej szpachlówki albo surfacera 500 załatwi sprawę. I tak będzie trza zrobić, tylko żeby było ładnie i bez niespodzianek to trzeba cały panel, po liniach podziału wypolerować, zapodkładzić i psiuknąć sreberkiem. lizanie tylko w miejscu "kropek" może potem zaskoczyć nierównościami farby. Temat do ogarnięcia na dzisiejszy wieczór. 15 minut temu, sebastain napisał: Co to takie kropki dla Ciebie 15 minut temu, sebastain napisał: Zapytac bym chcial jaką metodologię użyłeś do położenia sreberka? podkład czarny połysk od valedżo , na to Gunze C8, następnie panele wybrane Gunze 217 (super metalic, aluminium) Różnica w odcieniu bardzo delikatna ale jednak widoczna (coś jak w moim Łosiu). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 27 Stycznia 2020 Share Napisano 27 Stycznia 2020 Niestety to przypadłość tego zestawu że jest zapadnięcie tworzywa na płatach wspomniałem na początku wątku że może i Twój zestaw mieć tę przypadłość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2020 59 minut temu, kapsel napisał: wspomniałem na początku wątku że może i Twój zestaw mieć tę przypadłość. A i owszem. Jednak w tym przypadku jestem skłonny twierdzić, że to niespodzianka zrobiona przez "cienki klej" tamki, gdyż te delikatne odkształcenia są idealnie okrągłe i są nad otworami do mocowania siłowników. Podobny przypadek wykryłem na pokrywie podwozia w innym MiGaczu, a pokrywa była idealnie wyszlifowana (pocieniana). Ale nic to, dam radę A jak nie to do kosza Transmisji z zabiegu nie będę prowadził, bo jeszcze ktoś zasłabnie i będzie draka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 27 Stycznia 2020 Share Napisano 27 Stycznia 2020 Cholera - Ale fajnie wyglądają tak w 3-kę. Chyba dorobię do swojego srebrnego plamiastego szaraka z Łasku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2020 Żeby nie było plotek, że się nic nie robi MiG 21PF MiG 21 PFM 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 1 Lutego 2020 Share Napisano 1 Lutego 2020 Zacne Żelazka Tomku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Lutego 2020 Autor Share Napisano 2 Lutego 2020 W dniu 1.02.2020 o 10:10, kapsel napisał: Zacne Żelazka Tomku Pomału do przodu - paski i połysk - ciapki i połysk Efekty dotychczasowej zabawy: F-13-ka już po zabiegu. Jeszcze to i owo będzie można kalkować całą trójkę Zakupiłem też "vyzbroy" do pierwszej trójki MiG-aczy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 2 Lutego 2020 Share Napisano 2 Lutego 2020 No ładnie, panie... Te kolorowe bardzo zacnie wyszly, chociaz dla mnie MiG-21 zawsze bedzie mi sie kojarzyl z kolorem amelinowym Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 2 Lutego 2020 Share Napisano 2 Lutego 2020 A mi najbardziej podoba się ten cętkowany kamuflaż. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 3 Lutego 2020 Share Napisano 3 Lutego 2020 Świetne malowanki. No a ten ciapkowany po prostu obłędny Bardzo rzadko widuje się model Ołówka w tych malowaniach także liczę że zobaczę go na żywo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 3 Lutego 2020 Share Napisano 3 Lutego 2020 Super robota, ale Wietnamczyka muszę się doczepić. Ster kierunku nie był pomalowany na zielono, był zostawiony w srebrnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Lutego 2020 Autor Share Napisano 3 Lutego 2020 7 minut temu, Matys napisał: Ster kierunku nie był pomalowany na zielono, był zostawiony w srebrnym. To specyficzne malowanie występuje w następujących odmianach: - cały w aluminium plus zielone cętki (5070) - cały szary plus zielone cętki (5015) - dół szary plus zielona góra + c. zielone cętki + srebrna osłona kabiny (5071). Występuje też w bibliografii jako cały szary + cętki lub cały aluminiowy + cętki - i przedstawione przez ciebie , czyli (domniemam) - szary dół, js. zielona góra, cz. cętki i srebrna owiewka kabiny i ster kierunku (nrb ?, bo na zdjęciu nie widać) Tak więc najprawdopodobniej całe to cętkowane stadko pochodzi z jednego pułku/skrzydła/ czy czegoś tam i każdy egzemplarz był (najprawdopodobniej) malowany indywidualnie Czyli do wyboru do koloru proszę pana. Pewnie jeszcze wszystko zależy od tego w którym momencie służby zdjęcie zostało zrobione. Dodatkowa różnica między moim latadlem a tym ze zdjęcia - brak kontenera z działkiem pod kadłubem. Więc jak bym podpierał się tym zdjęciem to musiałbym urwać kontener bo potem by mnie w galerii zeżarli , "że jak to, przecież na zdjęciu nie ma, a tu jest, granda jakaś i oszustwo!" Suma summarum, przymykam jedno oko na poprawność historyczno-polityczną i lecę dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Lutego 2020 Autor Share Napisano 3 Lutego 2020 57 minut temu, kapsel napisał: liczę że zobaczę go na żywo Jest duża szansa, że będzie towarzyszył którejś 104-ce na tegorocznej Babarybie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 3 Lutego 2020 Share Napisano 3 Lutego 2020 MiGi wyglądają super !!! I namówiłeś mnie do zakupienia Atoli - na zestawowe z przesadnie grubymi statecznikami już nie mogę patrzeć- wydaje mi się, ze nieporzypadkowo popsułem na nich kalki a potem lakier :-P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi