Matys Napisano 3 Lutego 2020 Share Napisano 3 Lutego 2020 O matko, a ja byłem przekonany, że tylko jeden Wietnamczyk był tak malowany (5015) i że miał aluminiowy spód, zieloną górę i cętki, ze srebrną osłoną kabiny i sterem kierunku. A tu się okazuje, że to bardziej skomplikowane przedsięwzięcie by było. Dobrze, że w końcu zmieniłem plan z Wietnamczyka na Jugosławianina bo bym z siebie zrobił głupka A właśnie 5015 planowałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Lutego 2020 Autor Share Napisano 3 Lutego 2020 17 minut temu, Matys napisał: zmieniłem plan z Wietnamczyka na Jugosławianina Z szaro-zieloną górą? Przy tym to można ładnie poszaleć malarsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 3 Lutego 2020 Share Napisano 3 Lutego 2020 (edytowane) Tak jest, plan jest na tego: A po wietnamsku zrobię tą nową dziewiętnastkę od KP, srebrno-zieloną. Edytowane 3 Lutego 2020 przez Matys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Lutego 2020 Autor Share Napisano 3 Lutego 2020 1 minutę temu, Matys napisał: A po wietnamsku zrobię tą nową dziewiętnastkę od KP, srebrno-zieloną. A masz już ją w swoich łapkach? Jak wygląda na "żywca" Trochę psów na nią powieszano, ze niby szotran i w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 3 Lutego 2020 Share Napisano 3 Lutego 2020 (edytowane) 11 minut temu, abtb napisał: A masz już ją w swoich łapkach? Jak wygląda na "żywca" Trochę psów na nią powieszano, ze niby szotran i w ogóle. A mam. Wygląda w porządku, chociaż są miejsca, które na pewno skorzystają na dodatkach - kalki, koła, uzbrojenie (na szczęście można bez), pitot, fotel... Kokpit trochę ubogi, ale zamknę kabinę i nie będzie problemu. Zobaczymy jak będzie ze spasowaniem, tu się trochę obawiam. Edytowane 3 Lutego 2020 przez Matys 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Lutego 2020 Autor Share Napisano 3 Lutego 2020 3 minuty temu, Matys napisał: kalki, koła, uzbrojenie (na szczęście można bez), pitot, fotel.. Ładne działka robi Master, pitoty to standard, do wymiany Koła pewnikiem coś z Reskita lub Qb się znajdzie 5 minut temu, Matys napisał: Zobaczymy jak będzie ze spasowaniem, tu się trochę obawiam. Jak do kilograma szpachli to ujdzie, powyżej to już trochę słabo Warsztat poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 3 Lutego 2020 Share Napisano 3 Lutego 2020 Dodatki już wszystkie mam: Kalki Print Scale do wietnamskich MiGów, Koła Res/kit Zestaw Master pitot + działka Fotel Pavli. Warsztatu nie obiecuję, bo mój czas modelarski jest ostatnio bardzo ograniczony. A przynajmniej nie obiecuję go wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 3 Lutego 2020 Share Napisano 3 Lutego 2020 Cytat Tak więc najprawdopodobniej całe to cętkowane stadko pochodzi z jednego pułku/skrzydła/ czy czegoś tam i każdy egzemplarz był (najprawdopodobniej) malowany indywidualnie Wielkiego wyboru co do przynależności wietnamskich migównie ma Przez większość wojny tylko 921 pułk, później doszedł 927. Te wymienione przez Ciebie to chyba wszystkie 921. Cytat Dodatkowa różnica między moim latadlem a tym ze zdjęcia - brak kontenera z działkiem pod kadłubem. Więc jak bym podpierał się tym zdjęciem to musiałbym urwać kontener bo potem by mnie w galerii zeżarli , "że jak to, przecież na zdjęciu nie ma, a tu jest, granda jakaś i oszustwo!" Kontener rzecz nabyta, jednego dnia może być podwieszony, a następnego zdejmą. Inna sprawa czy one w ogóle w okresie wojny były używane. Wietnamskie PFM i PF pierwotnie nie posiadały instalacji do ich podwieszania. Potem pono je dodano ale w którym roku to nie znalazłem, zdjęć z GP-9 też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Lutego 2020 Autor Share Napisano 12 Lutego 2020 Aktualizacja Bis otrzymał pierwszy kolorek kamo Jak dobrze pójdzie, do łykendu będzie po maziunku i być może położę połysk pod kalki. Wedle wstępnych wyliczeń "vyzbroy" do Bis-a pochłonie ok 100pln-ów MiG 21F-13 - kalki + połysk pod chemię MiG 21PF - kalki + połysk pod chemię MiG 21 PFM - kalki + połysk pod chemię Drobnica - baniaki na naftę, koła, dysze i inne duperele 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 13 Lutego 2020 Share Napisano 13 Lutego 2020 Piknie bardzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 14 Lutego 2020 Share Napisano 14 Lutego 2020 Az się milo do kawki porannej ogląda :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Lutego 2020 Autor Share Napisano 14 Lutego 2020 (edytowane) Żeby nie było, że się nic nie dzieje na warsztacie, wrzucam "prowokacyjne" zdjęcie wraz z tytułem roboczym: رنجة في الصحراء من المفرق i rozpoczynam lepienie kalek "Bis" dostał już docelowe kamo ale na razie mam co do niego "mieszane uczucia" i muszę je odrobinkę "przetrawić" Edytowane 14 Lutego 2020 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Lutego 2020 Share Napisano 14 Lutego 2020 Najciekawsza ta wietnamska żaba Tak mi się przypomniało jakoś z rana, przeglądając Twoje bałałajki, że zanim wszedłem w modelarstwie na drogę barw polskiego lotnictwa, miałem fazę na robienie modeli z różnych państw świata i starałem się robić każdego w barwach innego kraju... Ot takie wspominki z mchu i paproci Także nie zawsze u mnie było tak jak jest obecnie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Lutego 2020 Autor Share Napisano 14 Lutego 2020 (edytowane) "zanim wszedłem w modelarstwie na drogę barw polskiego lotnictwa," Ten człowiek też zszedł na złą drogę. Ale jak wiadomo pod koniec życia poprawiło mu się na umyśle i wrócił na jedynie słuszną drogę. Tak więc, nie martw się i korzystaj z dobrych wzorców. Daj sobie szansę na lepsze "jutro" w modelarstwie 37 minut temu, Grzes napisał: Najciekawsza ta wietnamska żaba O tym będziemy orzekać w galeriach. A to już niedługo, góra 3-4 miechy. Edytowane 14 Lutego 2020 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Lutego 2020 Share Napisano 14 Lutego 2020 43 minuty temu, abtb napisał: O tym będziemy orzekać w galeriach. Jestem zawodowcem, nie muszę czekać na galerię by widzieć co jest najlepsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Lutego 2020 Autor Share Napisano 14 Lutego 2020 3 minuty temu, Grzes napisał: Jestem zawodowcem, 4 minuty temu, Grzes napisał: nie muszę czekać na galerię by widzieć co jest najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 14 Lutego 2020 Share Napisano 14 Lutego 2020 Żeby nie było, że się nic nie dzieje na warsztacie, wrzucam "prowokacyjne" zdjęcie wraz z tytułem roboczym: رنجة في الصحراء من المفرق i rozpoczynam lepienie kalek "Bis" dostał już docelowe kamo ale na razie mam co do niego "mieszane uczucia" i muszę je odrobinkę "przetrawić" Mogłeś przetłumaczyć, nie każdy zna niemiecki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 14 Lutego 2020 Share Napisano 14 Lutego 2020 Kurcze widzę mamy podobny gust. Sam się skłaniam ku zakupowi PFa z Eduarda jak się pojawi i zrobienia go w tym Egipskim malowaniu, rozważałem też Kubę, ale niestety kubańskie PFy były srebrne a nie w tym absurdalnym zielono niebieskim kamuflażu więc chyba stanie na Egipcie. PFM też w wietnamskim ciapatym malowaniu, które planowałem zanim mi się zmieniłą koncepcja... Tylko ten F-13 jakiś taki nudny, sowiecki Teraz jeszcze F-104A z Jordanii, którego też bym chciał sobie zrobić... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Lutego 2020 Autor Share Napisano 14 Lutego 2020 25 minut temu, Tap-chan napisał: Mogłeś przetłumaczyć, nie każdy zna niemiecki. Wg planów tłumaczenie będzie dostępne tak gdzieś na przełomie luty/marzec. Stawiałbym na 8 marca 7 minut temu, Matys napisał: Sam się skłaniam ku zakupowi PFa z Eduarda jak się pojawi i zrobienia go w tym Egipskim malowaniu, Zagadkowym ci ono jest. Jakby co mogę coś tam podesłać na priv 8 minut temu, Matys napisał: Tylko ten F-13 jakiś taki nudny, sowiecki Przecież nie można zrobić samych "aj wajów" 9 minut temu, Matys napisał: Teraz jeszcze F-104A z Jordanii, którego też bym chciał sobie zrobić... No i się wydało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 14 Lutego 2020 Share Napisano 14 Lutego 2020 Godzinę temu, abtb napisał: Zagadkowym ci ono jest. Jakby co mogę coś tam podesłać na priv Chętnie przyjmuję wszelkie informacje. Chętnie przyjmę też informacje i propozycje innych malowań PFa, które będą niesrebrne, niesowieckie i niepolskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Lutego 2020 Share Napisano 14 Lutego 2020 4 godziny temu, Matys napisał: Chętnie przyjmuję wszelkie informacje. Chętnie przyjmę też informacje i propozycje innych malowań PFa, które będą niesrebrne, niesowieckie i niepolskie No to może lotnictwo DDR? Całkiem fajne plamiaste kamuflaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 14 Lutego 2020 Share Napisano 14 Lutego 2020 27 minut temu, kapsel napisał: No to może lotnictwo DDR? Całkiem fajne plamiaste kamuflaże Zgadza się, dlatego już mam takiego MFa, na PFa przyda się coś innego. Teraz trochę żałuję, że MFa zrobiłem w tym malowaniu, bo alternatyw sporo, a w malowaniu DDR mógł być PF, na którego wybór niesrebrnych niewielki. Ale było minęło, wygląda fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Lutego 2020 Autor Share Napisano 14 Lutego 2020 1 godzinę temu, Matys napisał: na PFa przyda się coś innego A może to: A wracając do tematu: Kamo "jako tako" + pełny połysk pod kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Lutego 2020 Share Napisano 14 Lutego 2020 Ciekawie to wygląda tylko dysza taka dziwna.Widać "ziarno" farby.Będziesz coś z tym działał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Lutego 2020 Autor Share Napisano 14 Lutego 2020 19 minut temu, Xmen napisał: tylko dysza taka dziwna. No cóż, przepalona stal (gunze) i stal na to (też gunze). W sumie gładkie jak szkło bo kładzione na podkład w połysku. A że wygląda jak wygląda - takie życie 21 minut temu, Xmen napisał: Będziesz coś z tym działał? Jeszcze nie mam pojęcia. Może coś wymyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi