zzz Napisano 12 Kwietnia 2019 Share Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Model na szybko klejony do testu farb akrylowych MR. Paint Aqua Luftwaffe. Zestaw notorycznie znany Bf-109G-4 z edycji BFC o numerze 059 - Ján Režnák, czyli de facto Weekend Edition 84149 z ekstra kalkomanią i pasami stalowymi. Kleję prosto z pudła. Podkład akrylowy MRP-APG szary + MRP-APB czarny, miks 2:1: Żółte oznaczenia MRP-A036 RLM04: Śmigło MRP-A044 RLM70, pod farbą AK480 Duraluminium: Spód i kadłub w kolorze RLM76 (MRP-A050) Malowanie kamuflażu: Ze względu na testowanie farb postanowiłem kadłub pomalować od ręki i skrzydła od masek (RLM74 i 75 - MRP-A048 i A049) Fuck-up z taśmą do paznokci - linia na krawędzi, oderwana farba. Na szczęście farby nadają się do szlifowania: Farby są satynowe i akrylowe, malując lakierami nie byłby ten krok potrzebny, ale tutaj dla bezpieczeństwa lakier bezbarwny X-22: Kalki Eduard i maski własnej produkcji: PLW i wash z farb olejnych: Stan obecny - półmat Testors Dullcote, okopcenia, charakterystycznie pomalowana osłona silnika (pędzel) itp: Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez mbrnnr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek A. Napisano 12 Kwietnia 2019 Share Napisano 12 Kwietnia 2019 Elegancko zmalowany - podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 12 Kwietnia 2019 Share Napisano 12 Kwietnia 2019 Bardzo fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 I to tak, w jedno popołudnie? Szacun! Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 13 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Nie, nie, coś ty, ja nie jestem speed builderem. Model zacząłem kleić dwa tygodnie temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 A zdradziłbyś jak robisz "podeptane" miejsca u nasady skrzydeł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 13 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Chodzi o obicia do metalu, czy kurz i brud? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Chodzi o obicia do metalu, czy kurz i brud? No może być to u to Ale bardziej o brudzie i kurzu myślałemWysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Proszę o zdjęcia spodu. Na mój gust zbyt duże rozmycie na plamkach kadłuba i statecznika oraz plamki na pokrywie silnika zbyt gęste. (na zdjęciach jest to dobrze widoczne). Podoba się dymek z wydechów , zastanawiam się czy nie będzie kłopotów z montażem pozostałych części na pomalowanym modelu. ( np.wydechy,karabiny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 13 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2019 @sebastain - kurz to emalia Tamiya XF-57 Buff, brud zaś Raw Umber van Gogh. Rozmyte mokre w mokre rozcieńczalnikiem do farb olejnych. Używam bezwonnej nafty kosmetycznej, w sklepach budowlanych dostępna jako rozcieńczalnik Eko-1 od Ppg. @Marek K - halo, to warsztat, nie galeria. Spód pokażę, jak będzie gotowe. Mogę pokazać w trakcie malowania. Plamy w moim odczuciu za bardzo rozmyte nie są, na pewno nie na kadłubie. Na silniku mogłoby ich być więcej. Dla mnie jest close enough. Przypominam, że to test farb, nie próba najlepszego odwzorowania żółtej 9. Wybrałem ją ze względu na różnorodność kamuflażu z wykorzystaniem technik i ilość farb. Z montażem karabinów i wydechów problemów nie będzie, śmigło jest włożone na sucho tylko do zdjęć. Nie jest to pierwsza 109 Edka, którą kleję, jakieś tam pojęcie o tym co robię mam. Cieszę się, że okopcenia się podobają, mi w sumie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Do odrapań malujesz cały model na srebrno, potem warstwa zabezpieczająca i podkład, czy podkład, srebrny, warstwa zabezpieczająca, farba i skrobanie? Bo na śmigle też zrobiłeś metodą skrobania? Czy może srebrnym malujesz tylko miejsca odrapań? Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 13 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Nie, nie maluję całego modelu srebrnym. W przypadku kadłuba jest kolejność następująca: Podkład, metalizer, semi-gloss, chipping fluid, podkład, farba bazowa. Śmigło: Podkład, metalizer, semi-gloss, chipping fluid, farba bazowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 [mention=8820]sebastain[/mention] - kurz to emalia Tamiya XF-57 Buff, brud zaś Raw Umber van Gogh. Rozmyte mokre w mokre rozcieńczalnikiem do farb olejnych. Używam bezwonnej nafty kosmetycznej, w sklepach budowlanych dostępna jako rozcieńczalnik Eko-1[...] To znaczy, ze zwilzasz rozcienczalnikiem miejsce, gdzie bedą plamy, potem w tym miejscu dajesz małe kropki farby i czekasz aż się rozpłyną i pomieszają? Czy trochę je rozpoprowadzasz pedzelkiem? Mogę poprosić o zdjęcie tych "wydeptanych" miejsc? Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 13 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Dokładnie tak. Zdjęcia później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Podoba się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Kwietnia 2019 Super Moderator Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Bardzo podoba mi się powłoka, po nałożeniu farb na twoich modelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 13 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Dziękuję za miłe słowa. Kilka lepszych zdjęć z weatheringiem: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Co zdjęcie to pytanie Doceniając dalej ten "test" farb, zapytam, jak zrobileś okopcenia, bo domyślam się że kurz i brud pojawił się później. Używałeś aerografu i rozcieńczonej farby? Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Malowanie kocur, jak zwykle. Co to za podstawka pod model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 52 minuty temu, sebastain napisał: Używałeś aerografu i rozcieńczonej farby? Tak, oczywiście. 46 minut temu, panDespota napisał: Co to za podstawka pod model? Dzięki. Podstawka to FlightPose. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 No i niby wiem jak to zrobić ale czemu mi tak nie wychodzi? Niezła robota!Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 No tego to ja nie wiem. Okopcenia były malowane Tamkami, nie mam odpowiednich kolorów MRP-A. Użyłem XF-1 Flat black i XF-68 NATO brown. Zrób sobie mieszankę najpierw jaśniejszą, ja robię to na oko, więc dokładnie ile czego Ci nie powiem. Ważne byś dodawał kolor czarny do brązowego, nie na odwrót. Wszystko mocno rozcieńcz czystym IPA. No i potem tylko napylasz. Tak do 50% krycia jasnym i szerzej, potem dodajesz kroplę lub dwie czarnego i kontynuujesz do pożądanego krycia. Cała filozofia. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Bardzo mi się podoba, świetny Te nowe akryle MRP już trzeba rozcieńczać? Bo te poprzednie (w szklanych buteleczkach) można było lać od razu z butli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Inaczej. MR. Paint ma trzy oddzielne linie produktów. MRP, MRP-A i MRP-F. MRP to lakiery, MRP-A do tej pory akryle wodne gotowe do aerografu i MRP-F akryle wodne dla figurkarzy. W linii MRP i MRP-F nie ma żadnych zmian, poza tym, że MRP sa po nowemu rozlewane do plastikowych buteleczek zamiast szkła. Natomiast MRP-A mają zmienioną formułę i teraz można nimi lepiej pędzlować i do aerografu trzeba je rozcieńczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 14 Kwietnia 2019 Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Dzięki za info. Plastmodel dosłał mi zamówione farbki częściowo w buteleczkach szklanych i częściowo plastikowych. To mnie troszkę zmyliło Czyli to co dostałem jest gotowcem do aerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi