Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
7 minut temu, Yamamoto napisał:

Wszystko w swoim czasie koledzy??

Dla niewiedzących w tym szarym podelku znajduje sie .... bardzo rzadka akitsushima?

BF08F335-7223-4AE1-9125-8AFC7CE37B80.jpeg

ojojoj aż mi ślinka pociekła :szok:     gdzie toto można dostać??????    nie wiedziałem że wyszło w plastiku w 350

Widziałem takie cudo tylko raz ale w skali 1:200 i wykonany z papieru (wycinanka firmy Answer) przez mistrza kartonu Łukasza Chudzika.

Napisano (edytowane)

No wlasnie Kłopot w tym że ciezko go dostać bo wyprodukowano zaledwie 500 sztuk tego modelu i do tego tylko na rynek japoński.Ale raz widziałem go na niemieckim ebayu.Natomiast mi udalo sie go dopiero w Szwecji w jakims sklepie modelarskim  kupić Nie pytaj sie za ile....:miecz:

215440B4-BE27-489F-80D3-8CC5F818BA25.jpeg

26058B96-97B5-429A-8B2D-E2332E0B2F8A.jpeg

Edytowane przez Yamamoto
  • Like 1
Napisano (edytowane)

No rewelacja   :piwo:

żeby nie było - to jest jedyny model okrętu jaki posiadam w skali 700 i w dodatku waterline (bo to Aoshima)... nawet blacharka jest...

Ale niestety 700 nie na moje oczy - kupiłem ją wyłącznie jako fetysz oraz żeby ją kiedyś ewentualnie postawić koło Emily którą mam w 1:72 :haha:

PS: Jak będziesz go kleił to BARDZO PROSZĘ przed budową wstawić tu na forum fotki z zawartości w dziale "inbox"  :yahoo:

Edytowane przez M.A.V.
  • Thanks 1
Napisano (edytowane)

Tutaj skopiowane z tłumacza z angielskiego 

HASEGAWA 1/350 IJN SEAPLANE TENDER - AKITSUSHIMA (RARE) w / H8K2 EMILY FLYING BOAT AIRCRAFT (NEW TOOLING) TO JEST HASEGAWA 1/350 IJN SEAPLANE TENDER - AKITSUSHIMA.  TO JEST ZESTAW # HS6901 Z PRAWIDŁOWĄ DATĄ 2009.  TEN ZESTAW BYŁ TYLKO W JAPONII, I BYŁO EDYCJA LIMITOWANA, JAKO WYKONANO TYLKO 500.  TEN ZESTAW JEST BARDZO RZADKI I POZA PRODUKCJĄ.  TO JEST BARDZO SZCZEGÓŁOWY ZESTAW (NARZĘDZIE NARZĘDZIOWE) Z ŻYWICĄ, BIAŁYM METALEM I CZĘŚCIAMI FOTOGRAFICZNYMI.  TEN ZESTAW ZAWIERA RÓWNIEŻ ŁODZIE EMILY H8K2, KTÓRE BYŁO NOWE NARZĘDZIE DLA TEGO ZESTAWU.  TO ZOSTAŁO ZAPROJEKTOWANE JAKO PEŁNY ZESTAW SZCZEGÓŁOWY ZE WSZYSTKIMI DODATKOWYMI SZCZEGÓŁAMI ZAWARTYMI I NIC DODATKOWYMI NALEŻY KUPIĆ.  TEN ZESTAW JEST W NOWYM STANIE I WCIĄŻ W PUDEŁKU FABRYCZNYM I OPAKOWANIU SHRINK.  ZAWIERAŁEM ZDJĘCIA KOMPLETNEGO ZESTAWU Z ORGIONALNEJ REKLAMY HASEGAWI. ZESTAW Zawiera: • Części z żywicy: 75 • Części z miękkiego metalu: 64 • Części z tworzywa sztucznego: 89 • Części fototrawione: 4 arkusze • Części mosiężne: 6 • 1/350 H8K2 Emily (  Latająca łódź) w zestawie

tutaj kilka zdjec z blaszkami

884CF436-EF37-4705-9917-7212ACB14CCD.png

7EBD4705-8B69-4919-91E8-74F96009FD2B.jpeg

0FA46F10-DAE7-4327-9E6A-852E1C4D8498.jpeg

3454BA3B-8869-4F7D-8E28-777F88298086.jpeg

41CCDF84-FE63-4A41-95F5-B4AF231FE6E4.jpeg

9ED9BC45-7A26-41A8-87B9-5E89E927BA8E.jpeg

2936C21B-5109-414D-9C9D-54233E0A3A9C.jpeg

Edytowane przez Yamamoto
  • Like 1
Napisano
3 minuty temu, M.A.V. napisał:

No rewelacja   :piwo:

żeby nie było - to jest jedyny model okrętu jaki posiadam w skali 700 i w dodatku waterline (bo to Aoshima)... nawet blacharka jest...

Ale niestety 700 nie na moje oczy - kupiłem ją wyłącznie jako fetysz oraz żeby ją kiedyś ewentualnie postawić koło Emily którą mam w 1:72 :haha:

Wlasnie to tez powód tego ze zdecydowałem się tylko na skalę 1:350 
Niestety oczy juz nie te co kiedys.nie dałbym juz rady...

Napisano

AKITSUSHIMA łoł robi wrażenie 

Wybaczcie jednak odejscie od nurtu rozmowy :) Mam pytanie czy ktos moze mi pomoc znalezc kolorystykę kół ratunkwych stosowanych w japońskiej marynarce - a juz na jednostkach rzecznych to by było miodzio - nigdzie nie moge sie dorwać do jakichs sensownych danych ... 

dzieki !

Napisano
7 godzin temu, laskonogi napisał:

czy ktos moze mi pomoc znalezc kolorystykę kół ratunkwych stosowanych w japońskiej marynarce - a juz na jednostkach rzecznych to by było miodzio - nigdzie nie moge sie dorwać do jakichs sensownych danych

Należy zadać fundamentalne pytanie - jaki okres historyczny ? 

Może będę mógł pomóc a wielce by to skróciło czas grzebania w papierach :nauka: :czytaj: :kawa:

Napisano (edytowane)

43 minuty temu, M.A.V. napisał:

jaki okres historyczny ?

oczywiście, ważkie to fakt  :) => chodzi mi dokładnie 1941 rzeka jangcy 

Edytowane przez laskonogi
Napisano
10 minut temu, laskonogi napisał:

oczywiście, ważkie to fakt  :) => chodzi mi dokładnie 1941 rzeka jangcy

coś mi się kołacze w głowie że były jednolicie białe - ale to tylko taka pierwsza myśl, choć może błędna bo prawdopodobne iż wiszą mi we łbie retrospekcje rzecznych łupin chińczyków a również jakby nie patrzeć to większość fotek z tamtego okresu black&white :szczerbol:

Jeszcze czegoś poszukam konkretniejszego w formie tekstowej, ale to dopiero wieczorem będę miał czas 

Napisano (edytowane)

Mam takie pytanie dla kolegów modelarzy. Wobec waszej oceny jaki model Bismarcka danej firmy (tamiya,revell,trumpeter) w skali 1:350 jest warty kupienia? Nie chodzi o cennik ale o wiarygodność historyczną błędy w wypraskach itp.wiadomo że wszystkie niedociągnięcia można uzupełnić  blaszkami i całą resztą dodatków, który model więc bralibyście pod uwagę? Pozdrawiam

Edytowane przez Yamamoto
Napisano

Błędy się zdążają, nikt Cię za to nie wybatoży :haha:

Co do pytania, to zdecydowanie Revell, najmłodszy ze wszystkich, i w plastiku najdokładniejszy :piwo:

• 2 weeks later...
Napisano

Mam pytanie czy ktoś moze mi podpowiedzieć - jakaś fota - jakie wówczas stosowano odbijacze na japońskich jednostkach... szukam szukam i nic no jakaś pustynia / nie mogę wypatrzyć. Dzięki 

Napisano
18 godzin temu, laskonogi napisał:

Mam pytanie czy ktoś moze mi podpowiedzieć - jakaś fota - jakie wówczas stosowano odbijacze na japońskich jednostkach... szukam szukam i nic no jakaś pustynia / nie mogę wypatrzyć. Dzięki 

Odbijacze.. ale na jakich jednostkach ?

Napisano
6 minut temu, blacman napisał:

ale na jakich jednostkach ?

no co tu dużo mówić Fushimi gunboat - że w sensie ze nie miały i jak spotkały coś na swej drodze i dobijali do burty to nie chronili ich jakoś ? 

Napisano
2 godziny temu, laskonogi napisał:

no co tu dużo mówić Fushimi gunboat - że w sensie ze nie miały i jak spotkały coś na swej drodze i dobijali do burty to nie chronili ich jakoś ? 

Wydaje mi się, że nie miały żadnych odbijaczy...

Napisano (edytowane)
W dniu 25.06.2020 o 01:28, laskonogi napisał:

Mam pytanie czy ktos moze mi pomoc znalezc kolorystykę kół ratunkwych stosowanych w japońskiej marynarce - a juz na jednostkach rzecznych to by było miodzio - nigdzie nie moge sie dorwać do jakichs sensownych danych ... 

Nie było podziału na rzeczne czy morskie. Jeśli była to jednostka bojowa. Malowanie kół ratunkowych w IJN było takie same, biało-czerwone z rozszerzającymi się czerwonymi paskami. Podział kolorów był równy na środkowej średnicy koła:

image.png.a2b6874f3c7a1743bfa95750f7187798.png

IJN Fushimi:
Fushimi.thumb.jpg.f0c89f8746c1c0f06b044b2ec408a2f7.jpg

i lepiej widoczne na IJN Atami:

Atami.jpg2.thumb.jpg.11e20099c7319eaf1caa0f929d61c0e4.jpg

i wyostrzone zbliżenie:

Atami.jpg2a.jpg.6be2fe8482bd76baa6e31c0fbcd5c8d8.jpg

Edytowane przez blacman
  • Like 1
  • Thanks 1
Napisano
23 minuty temu, blacman napisał:

Nie było podziału na rzeczne czy morskie.

dziękuje - takiego zdjęcia Atami nie mam 

co do kół ratunkowych  prawie utrafiłem tylko te kąty muszę podmalować 

jeszcze raz dziękuje !

• 3 months later...
  • 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Hej,

Troche nie ten dział, ale myślę, że w dziale kupię by się zgubiło.

Ma ktoś może niepotrzebne dno od Full Hull'a do Akagi Fujimi 1/700 ? Może ktoś robi waterline albo na podstawce w "wodzie" i mu niepotrzebne- chętnie odkupię 🙂

Pzdr

Sebastian

Edytowane przez volsebix