Bobek Napisano 17 Czerwca 2019 Share Napisano 17 Czerwca 2019 (edytowane) Ukonczony model Air Force 497th Tactical Fighter Squadron - Night Owls nocnych bombowców, gdzie warsztat jest tu WARSZTAT. Samolot, który zawsze mi się podobał szczególnie w malowaniu S.E.A. czyli klasyczny trzy kolorowy schemat z Wietnamu -malowany hatakami orange. Edytowane 19 Czerwca 2019 przez Bobek 15 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Czerwca 2019 Share Napisano 17 Czerwca 2019 Ładnie pomalowany model, brudzenie też dość subtelne, podoba mi się. Ale jest jedno „ale”, konkretnie chodzi o kolor spodu. To powinien być zdaje się FS36622, czyli bardzo jasny szary, a Twój jest bardzo ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 17 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2019 (edytowane) ale to jest nocny bombowiec, ten czarny jest nawet jasniejszy niz rekomendowany flat black Dla zblizenia tematu zrobilem malowanie i generlanie samolot sprzed 1970, wiekszosc zdjec tej partii maszyn pochodzi z 71. Roznice polegaja na oblaskowych pasach ktore wiekszosc samolotow pod koniec lat 60 nie miała. Edytowane 17 Czerwca 2019 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Czerwca 2019 Share Napisano 18 Czerwca 2019 Wierzę na słowo, bo na zdjęciach tej czerni nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Czerwca 2019 Share Napisano 18 Czerwca 2019 Jeszcze taka prośba mała: napisz w kilku słowach jak się ten zestaw sklejało, na co warto uważać i co sprawia problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 18 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2019 nie dość ze instrukcja mówi o czarnym to na tych zdjęciach jest czarny, aż jestem zdziwiony ze bie widzisz. 802 jest białe a czarna reszta i tak cały brzuch. Ale do rzeczy: Cały zestaw jest fajny, naprawdę fajny, Efekt taki ze skupić się trzeba na malowaniu jeśli chcemy zapamiętać ze go robiliśmy. Choć ma swoje momenty. 1 wnęka na przednie podwozie, można kupić gotowa żywice ( jeśli pasuje to super bo nie wiem czy jest dedykowana) albo robić samemu, w sumie przyjemna rzecz 2 bardzo równo trzeba wkleić panele w kokpicie, ułamek milimetra i później nie możemy idealnie spasować dwóch połówek dziobowej części 3 najgorszy zonk, to ucięcie i zamontowanie silników które idą wewnątrz samolotu jeśli korzystamy z elementów żywicznych, jest to największy problem. Żywiczne dysze są sprzedawane wraz z komora gdzie następuje spalanie paliwa, ta komora ma inne wymiary na długość niż w zestawie, i tak niestety nie dość ze musimy to skleić to musimy ładnie zamocować to wewnątrz samolotu, a nie jest to łatwe bo idą jakby łukiem, czyli do dna kadłuba dotyka początek i koniec, i nie ma niestety dobrego punktu podparcia. Inna sprawa ze żywiczne dysze tez trzeba uciąć i spiłować a 1mm robi różnice na końcu, a jeśli ten łuk nie jest w osi to mamy Krzywe i nie równe dysze na końcu. Mam nadzieje ze jasno to napisałem 4 sprawa dość irytująca to fakt ze jesteśmy skazani na rakiety powietrze - powietrze i zbiorniki, to Firmie nie wyszło, wyboru nie ma, liczyć trzeba wydatki. Reszta to spora przyjemność i nawet zbyt duża łatwość, świetne mocowanie goleni, skrzydeł, kadłuba i elementu który pięknie to przykrywa i nie widać łączenia. Gdyby nie to ze to duża maszyna to naprawdę można zakochać się i hurtowo kleić te samoloty i stawiać na polce bo jest to cholernie przyjemny zestaw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Czerwca 2019 Share Napisano 18 Czerwca 2019 Phantom bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Czerwca 2019 Share Napisano 18 Czerwca 2019 6 godzin temu, Bobek napisał: 3 najgorszy zonk, to ucięcie i zamontowanie silników które idą wewnątrz samolotu jeśli korzystamy z elementów żywicznych, jest to największy problem. A te dysze żywiczne to Airesa? Ale nie do ZM, więc które udało się dopasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 18 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2019 Spis dodatków w tym samolocie jest następujący, wypisze wszystko co jest na nim może się przyda: 1. Aires dysze F4 ABCD hasegawa - pasuja ładnie https://www.scalemates.com/kits/aires-4128-f-4a-b-c-d-n-exhaust-nozzles--135839 2. Montex SM48059 F-4 Phantom Hasegawa - niepasuja trzeba pociac ale i tak warto 3. Master AM-72-035 F-4 Phantom II (short nose versions) 4. Eduard wnetrze do hasegawy - srednio, troche za duze ale dzialaja potrzebowałem zegarow panelu glownego, reszte nie montowałem https://the48ers.com/f-4d-interior-s-a-4098.html 5. pylony zewnetrzne (nie ma ich w zestawie!!! wstyd, sa tylko zbiorniki) https://the48ers.com/f-4-phantom-ii-outer-pylons-navy.html 6. pasy do foteli (bez komentarza, bo nie w zestawie) https://the48ers.com/f-4-ejection-seat-green.html 7. napalm mk77 https://the48ers.com/mk-77-bombs.html 8. bomby mk84 https://the48ers.com/mk-84-bombs.html 9. SUU-23/A 20mm Vulcan pod set for F-4 https://the48ers.com/suu-23-a-20mm-vulcan-pod-set-for-f-4-2-set.html 10. ALQ-87 Hasegawa zestaw B https://www.scalemates.com/kits/hasegawa-x48-2-aircraft-weapons-b--104131 moge polecic sklep 48ers gdzie linki zamiescilem, fajna i szybka obsluga i tanie koszty przesylki a sporo gadzetow maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Czerwca 2019 Share Napisano 18 Czerwca 2019 4 minuty temu, Bobek napisał: 1. Aires dysze F4 ABCD hasegawa - pasuja ładnie . . . 5. pylony zewnetrzne (nie ma ich w zestawie!!! wstyd, sa tylko zbiorniki) No widzisz, to są cenne informacje a Ty sam z siebie tak nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 18 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2019 sorry bardzo nie lubie pisać na wszystkie pytania natomiast odpowiem heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 18 Czerwca 2019 Share Napisano 18 Czerwca 2019 Wygląda super! Mój ulubiony samolot. No i oczywiście.... Uzbrojenie eleganckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 19 Czerwca 2019 Share Napisano 19 Czerwca 2019 Bardzo dobrze wyszedł, jestem pod wrażeniem. I szybko się z nim uwinąłeś Jedyne co mi trochę psuje efekt, to nierówno uniesione osłony kabiny. na zdjęciach które sam wrzuciłeś są pod tym samym kątem. Ale może nie mocowałeś na stałe i tak w galerii wyszło. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 19 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2019 (edytowane) Nie są wklejone na stałe masz racje, jadę Teraz do Elbląga i zastanawiam się czy wklejać porządnie czy tez teoche prowizorycznie jak tu z możliwością zdejmowania. Posiedzę na transportem by być pewnym na sto % i wtedy zadziałam Edytowane 19 Czerwca 2019 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grumpy Napisano 19 Czerwca 2019 Share Napisano 19 Czerwca 2019 Czemu nie ma nazwy firmy w tytule wątku ? A poza tym model extra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 20 Czerwca 2019 Share Napisano 20 Czerwca 2019 Świetny, bardzo mi się podoba . Myśliwiec o bardzio intrygującej sylwetce, chciałbym go kiedyś także zbudować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Czerwca 2019 Share Napisano 27 Czerwca 2019 Bardzo wdzięczny i sympatyczny temat modelarski. Samolot o urodzie i wdzięku ciężarówki ale nie bylejakiej ciężarówki! Phantom II to jeden z moich ulubionych typów samolotów bojowych i z przyjemnością oglądam Twój model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 14 Lipca 2019 Share Napisano 14 Lipca 2019 Piękna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 15 Lipca 2019 Share Napisano 15 Lipca 2019 Bardzo efektowny. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi