Staryfajter1954 Napisano 27 Czerwca 2019 Share Napisano 27 Czerwca 2019 Jed to mój pierwszy post na tym forum i pozwolę sobie na zaprezentowanie galerii odnowionego i nieco zmodyfikowanego modelu samolotu Lockheed F-104G Starfigher. Model ten zakupiłem jakiś czas temu na Allegro za dosłownie 10 złotych w stanie dość nieciekawym ale kupując wiedziałem, że kupiłem model wartościowy i to bardzo gdyż przedstawia on wersję jednomiejscową słynnego Zippera (tak nazywali Starfightera nieoficjalnie Amerykanie), którego formy zostały bezpowrotnie przerobione przez Matchboxa na wariant dwumiejscowy TF-104G. Nie mogłem pozwolić alby taki zabytek ulegał dalszej dewastacji i zapomnieniu. Jako malowanie wybrałem kamuflaż hiszpański, kraju w którym Starfightery latały bardzo krótko (7 lat) ale nie odnotowały żadnej katastrofy. Kalkomanie jak i zbiorniki paliwa pochodzą z równie wintydżowego zestawu firmy ESCI. Na początek kilka zdjęć z tego jak model prezentował się zaraz po dostarczeniu przez kuriera. A teraz kilka zdjęć z odnowy i drobnej waloryzacji modelu I na koniec pełna galeria ukończonego modelu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 27 Czerwca 2019 Share Napisano 27 Czerwca 2019 Dla mnie świetny jest.Model starszy niż większość użytkowników forum a jak ładnie zrobiony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2019 3 minuty temu, Xmen napisał: Dla mnie świetny jest.Model starszy niż większość użytkowników forum a jak ładnie zrobiony. Starałem się go odnowić a właściwie zbudować na nowo tak jak mogłem uczynić to najlepiej. Jest to przykład modeli Matchboxa charakteryzujących się ogromną ilością uproszczeń jak i błędów. W modelu wykonałem wg możliwości kokpit oraz wytłoczyłem poprawioną osłonę kabiny i poprawiłem długość łuku podwozia przedniego. Ktoś może się zastanawiać czy w ogóle ma sens budowanie modeli vintage ja odpowiem, że tak ale trzeba się liczyć z tym, że to jednak zupełnie inna technologia podejścia do produkcji i projektowania modeli redukcyjnych oraz trzeba mieć do takich zabytkowych modeli spory dystans ale z drugiej strony jak widać chociażby na przykładzie modelu kolegi Gerda, że tak stare zestawy mogą przedstawiać sporą wartość chociażby historyczną jak i kolekjconerską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 27 Czerwca 2019 Share Napisano 27 Czerwca 2019 (edytowane) Dlatego podziwiam ludzi którym się chce te modele sklejać i to jeszcze tak elegancko.Po za tym mam duży sentyment do tych modeli bo od takich zaczynałem swoją przygodę z modelarstwem.Modele jeszcze z importu walizkowego kupowane na bazarze i w komisie w Poznaniu. Jeszcze raz gratuluję modelu. Edytowane 27 Czerwca 2019 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2019 Niebawem modeli vintage spod mojej ręki będzie więcej :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Czerwca 2019 Share Napisano 27 Czerwca 2019 Podziwiam chęć odrestaurowywania takich starych rupieci. No i efekt bardzo miły dla oka, fajny starfajterek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2019 15 minut temu, Solo napisał: Podziwiam chęć odrestaurowywania takich starych rupieci. No i efekt bardzo miły dla oka, fajny starfajterek. To nie jest jedyny odrestaurowany model jaki znajduje się w moich zbiorach. Aktualnie odrestaurowywuję Tomcata z Matchboxa. Jest to prototyp co jest widoczne po porównaniu ze zdjęciami i chciałbym ten model ukończyć właśnie jako jeden z prototypów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Czerwca 2019 Share Napisano 27 Czerwca 2019 Pięknie od restaurowany. Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2019 35 minut temu, mig napisał: Pięknie od restaurowany. Podoba mi się. Dziękuję pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 27 Czerwca 2019 Super Moderator Share Napisano 27 Czerwca 2019 Vintage czar Fajny temat, ja kupuję co jakiś czas stare modele ale nie będę ich sklejał niemniej jednak ma to swój urok. Na pewno będę oglądał następne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2019 5 minut temu, Greif napisał: Vintage czar Fajny temat, ja kupuję co jakiś czas stare modele ale nie będę ich sklejał niemniej jednak ma to swój urok. Na pewno będę oglądał następne. Pozdrawiam Jako sympatyk modeli vintage mam ich naprawdę sporo i poza niektórymi rodzynkami mam zamiar je jednak budować. Ich miejsce jest na półce a nie w pudełkach. Aktualnie buduję model samolotu Lockheed TF-104G Starfighter z drugiej edycji (rok 1978) firmy Heller. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 28 Czerwca 2019 Share Napisano 28 Czerwca 2019 (edytowane) Ładna sztuka wyszła Takie tematy to ja lubię. Wziąć starego klamota, podrasować i pomalować i jest na czym oko zawiesić. Mam ten model na składzie w stanie nienaruszonym (choć bez oryginalnego pudełka) i wiem z czym musiałeś się zmierzyć. Fantastycznie wyszły "pseudo linie" pomiędzy wlotami a silnikiem. Brawo Ty Edytowane 28 Czerwca 2019 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2019 Powiem szczerze, ze to była przyjemność odnawiania tego staruszka. Do odnowienia czeka kolejny 104 z Matchboxa oraz jeszcze bardziej unikatowy z Airfixa. Pomimo, że odmawiam te modele w zbiorach mam przynajmniej jeszcze ze 3 takie kompletne w pudełkach i kompaniami. Do tego 4 dwumiejscowe 104 z Matchboxa ale te już „nówki”:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 28 Czerwca 2019 Share Napisano 28 Czerwca 2019 No Matchbox i to Hiszpan zamiast Goebbelsa! Super. Może projekt grupowy "zmartwychwstanie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2019 1 minutę temu, Gerd napisał: No Matchbox i to Hiszpan zamiast Goebbelsa! Super. Może projekt grupowy "zmartwychwstanie"? Jak najbardziej jestem za! Projekt można by nazwać Resurection bo zmartwychwstanie mogłoby się komuś zbytnio kojarzyć z religią a to nie koniecznie musi być pozytywnie odebrane. Mnie też już znudziły Starfightery z krzyżykami na drogę... W tym modelu wybrałem malowanie hiszpańskie ponieważ to były najszczęśliwsze Starfighreryw historii - ani jeden nie został utracony w wypadkach i po zakończonej eksploatacji zostały przekazane Turcji i Grecji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 28 Czerwca 2019 Share Napisano 28 Czerwca 2019 Robi się off-top powiedzmy "przebudzenie mocy" będzie neutralnie - w miarę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2019 17 minut temu, Gerd napisał: Robi się off-top powiedzmy "przebudzenie mocy" będzie neutralnie - w miarę. Też fajny tytuł a może lepiej Odrodzenie mocy ? Trzeba założyć taki temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 29 Czerwca 2019 Share Napisano 29 Czerwca 2019 Wyszedł ślicznie, wzorowe odnowienie modelu! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 29 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2019 1 godzinę temu, filipsg napisał: Wyszedł ślicznie, wzorowe odnowienie modelu! Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Lipca 2019 Share Napisano 1 Lipca 2019 Wyszedł znakomicie!!! Piękny Zipper !! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 3 Lipca 2019 Autor Share Napisano 3 Lipca 2019 W dniu 2.07.2019 o 01:05, spiton napisał: Wyszedł znakomicie!!! Piękny Zipper !! Miło mi, że podoba Ci się mój odbudowany Statfighter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi