Stojkovic Napisano 7 Lipca 2019 Share Napisano 7 Lipca 2019 Wpadło mi w ręce coś takiego. Ponoć przypomina Tygrysa jak to Italeri - znane z zamiłowania do detalu i odwzorowania idealnie szczegółów Model sklejony czeka na podkład. Koła i gąsienice osobno też już przygotowane. Malowwanie jako pojazd Kampfgruppe Fuhrmann F01. Model prosto z pudła czysto relaksacyjny, nawet nie pomyślałem przez chwilę by coś więcej się wysilać niz wymiana kabli przy reflektorach na druciane. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 7 Lipca 2019 Share Napisano 7 Lipca 2019 (edytowane) Mam nadzieję, że tak go zmalujesz, że nikt nie zauważy, że to Italeri Edytowane 7 Lipca 2019 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 7 Lipca 2019 Autor Share Napisano 7 Lipca 2019 Muszę poprzemywać blaszki żeby odtłuścić ślady po paluchach i będziem się bawić w malunki. Ma być w przybliżeniu cos w tym rodzaju: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 7 Lipca 2019 Share Napisano 7 Lipca 2019 4 godziny temu, Stojkovic napisał: Fuhrmann O grupę Fehrmann chodzi chyba. Będziesz dorabiać zimmerit na wieży przed malunkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Lipca 2019 Autor Share Napisano 8 Lipca 2019 Na Dragonie to pewnie bym sie pokusił o dorabianie Zimmeritu, ale przy tym modelu nie ma sensu brnąć, tymbardziej, że wówczas chyba na całym by trzeba było nie tylko wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 8 Lipca 2019 Share Napisano 8 Lipca 2019 Czemu nie ma sensu? Tylko na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Lipca 2019 Autor Share Napisano 8 Lipca 2019 Myśląc "Tylko na wieży" trzeba mieć na myśli jarzmo działa i boki wieży. Nie mam odpowiedniej masy do tej roboty - miliput mnie zawiódł przy Panterze, a green stuffu nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 8 Lipca 2019 Share Napisano 8 Lipca 2019 pytanie od laika.. 'hybrid' .. bo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 8 Lipca 2019 Super Moderator Share Napisano 8 Lipca 2019 późne podwozie stalowe koła wczesna wieża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 8 Lipca 2019 Share Napisano 8 Lipca 2019 32 minuty temu, zipster napisał: pytanie od laika.. 'hybrid' .. bo? Czołgi z grupy Fehrmann to takie ulepy - stare tygrysy, które służyły do szkolenia załóg, kiedy zaczęło brakować sprzętu pod koniec wojny, wysłano ich do walk. Z materiałów wynika, że wprowadzono kilka modyfikacji, w tym wymianę kół, pasów na późne itp. Brakuje natomiast innego wyposażenia późnych tygrysów. W zasadzie każdy wyglądał inaczej. Dlatego warto grzebać w kwitach. Przykładowo F01, którą ma zamiar robić Stojkovic ma zimmerit na wieży, zaś F13 jest cała pokryta zimmeritem i brakuje osłon pasów itp, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 8 Lipca 2019 Share Napisano 8 Lipca 2019 Grief , mbrnnr - thx, to juz wiem ocb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 8 Lipca 2019 Share Napisano 8 Lipca 2019 W temacie poprawności merytorycznej tego wynalazku Italeri nie ma sensu się wypowiadać, bo to dramat jest Tak, że zimmerit na wieży jest bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 8 Lipca 2019 Share Napisano 8 Lipca 2019 Imho nie jest, ale decyzja podjęta, nie ma co rzeźbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Lipca 2019 Autor Share Napisano 8 Lipca 2019 Gdyby był to Dragon, RFM lub inny liczący się merytorycznie model to bym dorabiał ten Zimmerit. Przy Italeri jak zrobię zimmerit to będzie trzeba przerabiać inne rzeczy. I tak wygrałem z sobą zmieniając kable na druciane przy lampach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 8 Lipca 2019 Share Napisano 8 Lipca 2019 Sam dodałeś na poczatku, że wyrób czysto abstrakcyjny więc chyba nie ma już co ciągnąć tematu swoją drogą ile ty masz na raz projektów na tapecie :p? Ja tu czekam na update z budowy 'rad' a a tu coraz nowsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Lipca 2019 Autor Share Napisano 8 Lipca 2019 To tak chronologicznie - mam na tapecie dwa cywile (Hondę i Lancię) - w zasadzie odskocznia od pancerki, a z militarnych jest Pantera, która maluję, Tygrys w tym wątku i 6-rad, którego kończę kleić (miałem go już w rękach dziś). Generalnie nie znoszę pustki, więc jeśli coś idzie do malarni, to jest przestrzeń do budowy czegos nowego. Cywile inacej się maluje - inne sa etapy, lakierowanie, kalki itp. Dodatkowo pod każdy model będzie winieta. Nikt za to nie może powiedzieć, że zaczynam modele i nie kończę !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 16 Lipca 2019 Autor Share Napisano 16 Lipca 2019 "Tygrys" dostał podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 W dniu 8.07.2019 o 22:01, Stojkovic napisał: To tak chronologicznie - mam na tapecie dwa cywile (Hondę i Lancię) - w zasadzie odskocznia od pancerki, a z militarnych jest Pantera, która maluję, Tygrys w tym wątku i 6-rad Nikt za to nie może powiedzieć, że zaczynam modele i nie kończę !!! A to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 Godzinę temu, Stojkovic napisał: "Tygrys" dostał podkładem. A powinien butem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 16 Lipca 2019 Share Napisano 16 Lipca 2019 Jeszcze jest czas zrobic zimmeryt, niestety bez niego model bedzie... no wiesz co mam na mysli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 16 Lipca 2019 Autor Share Napisano 16 Lipca 2019 30 minut temu, makinen napisał: A to? O kurka, muszę go wyjąć z szuflady... aleś mnie zgasił 8 minut temu, michal0281 napisał: Jeszcze jest czas zrobic zimmeryt, niestety bez niego model bedzie... no wiesz co mam na mysli. Jarzmo przyklejone na CA - trzebaby wymieniać... przy Dragonie, RFM-ie czy nawet Tamiya pełna zgoda, bez dwóch zdań bym szarpał. Przy tym uważam, że niepotrzebnie wydłuży to projekt, który i tak z zimmeritem czy bez niego merytorycznie nie rzuci na kolana.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Lipca 2019 Share Napisano 30 Lipca 2019 Zaglądnąłem TU po długim czasie. Ponieważ pisałeś całkiem jasno : W dniu 7.07.2019 o 17:11, Stojkovic napisał: Model prosto z pudła czysto relaksacyjny, nawet nie pomyślałem przez chwilę by coś więcej się wysilać niz wymiana kabli przy reflektorach na druciane. Ja to zrozumiałem, szanuję i kropka. Po krótkiej dyskusji która odbyła się w tym warsztacie dla poprawności merytorycznej dodam tylko że nie było żadnej - Gruppe Fehrmann - , a litera "F" na wieżach tych Tygrysów nie pochodziła od nazwiska Oblt.Fehrmanna. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Lipca 2019 Autor Share Napisano 30 Lipca 2019 Meser, myślę, że wiesz, jak wiele jeszcze projektów gdzie merytorycznie się przyłożę leży w szaffie i doczeka się niedługo akcji. W składziku jeszcze w sumie 3 inne tygrysy (Dragon 6368, CyberHobby 9142 i CMK 35001) więc tam będzie sporo zabawy. Tego traktuję wyłacznie relaksacyjnie - trening malowania, brudzenia etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 31 Lipca 2019 Autor Share Napisano 31 Lipca 2019 Tygrys pomalowany piaskowym oczywiście z modulacją. Teraz przyjdą na to jeszczze dwa kolory juz bez modulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2019 Dziś bardzo spokojnie naniosłem pierwszy kolor kamuflażowy z ręki. W kolejnej sesji malowania spróbuję pomalowac tym samym odcieniem wieżę. Trzeba będzie coś tam jeszcze poprawić pewnie, ale w sumie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi