Tap-chan Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 2 minuty temu, myszaty napisał: Do tamki X jako rozpuszczalnik leje mieszanki z acetonem, ja bym ich do wodnych nie zaliczył... A więc twierdzisz, że nie da się ich rozpuścić wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 21 minut temu, Tap-chan napisał: akrylowe-wodne (Tamiya X, Nie, nie da się: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Odpowiedź masz pomiędzy słowami "color" a "paint". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Napisałeś: Tamiya X... więc sam się popraw, bo wprowadzasz ludków w błąd. Ja wcześniej pisałem o różnicy pomiędzy ,,acrylic paints" a ,,acrylic laquer" i wiem co to enamel... Więc mnie nie musisz poprawiać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Ale pisałem o AKRYLACH wodnych, nie o emaliach chyba, że emalie olejne również zaliczymy do farb akrylowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Na dłuższą metę - te frustracyjki nie przeszkadzają mi. To część procesu. Od tego jest to forum - dzielimy się wątpliwościami, wiedzą... No dobra to sobie poczekam dwa dni na właściwy thinner. A człowiek zawsze się nauczy. Dzięki! Ja uwielbiam tę społeczność za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Napisałeś: Tamiya X...a czy wszystkie tamki X to akryle? Nie... Z tego powodu właśnie są problemy. Ktoś weźmie X bo @Tap-channapisał że wodne, a tu skucha, bo małymi literkami jest ,,enamel". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) 42 minuty temu, Tap-chan napisał: Nawet jeśli podtrzymać ten bałagan nazewniczy to wszystko jest dość proste - są farby akrylowe-błotne (AK, Vallejo, MIG), akrylowe-wodne (Tamiya X, Gunze H i Acrysion) i akrylowe-celulozowe (Hataka Orange, Tamiya LP, Gunze C, AK RC). Czy emalie olejne to są farby akrylowe? AK ma takie coś na swojej stronie Więc wiadomo jaki thinner jest potrzebny. Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 2 minuty temu, Tap-chan napisał: (Tamiya X,...) Czy wszystkie Tamiya X to akryle wodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Czy wśród akryli wodnych Tamiya X znajdują się emalie olejne Tamiya X? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) 12 minut temu, myszaty napisał: Czy wszystkie Tamiya X to akryle wodne? Nie.W przypadku farb Tamiya trzeba uważnie czytać etykiety bo oznaczenie jest takie samo i można się naciąć.Jedynie " lakiery" mają oznaczenie LP. Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez Xmen 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 12 minut temu, Tap-chan napisał: Czy wśród akryli wodnych Tamiya X znajdują się emalie olejne Tamiya X? Skończmy już, trzeba było napisać jak @Xmen ...i nie było by tej g...burzy. Potem ktoś czyta że Tamka X i leje wodę, za chwilę jest post : co z nią jest nie tak bo mi się zwarzyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Napisałem, że akryle Tamiya X rozcieńczają się wodą, Ty pokazałeś, że emalie Tamiya X się nie rozcieńczają wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Ale w Tamkach symbole X i XF to tylko oznaczenie faktury powierzchni - błyszczące/matowe i nie służą do określania rodzaju farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 3 minuty temu, myszaty napisał: trzeba było napisać jak @Xmen Po prostu wiem co mam na półce.Mam farby Tamiya XF i są to farby "enamel " mam też farby XF i są to farby "acrylic". Także moja rada w przypadku tych farb czytać i jeszcze raz czytać co się kupuje (sam się tak naciąłem) 2 minuty temu, arhtus napisał: Ale w Tamkach symbole X i XF to tylko oznaczenie faktury powierzchni - błyszczące/matowe i nie służą do określania rodzaju farby. Chodzi o to że w przypadku farb "enamel" i "acrylic" Tamiya stosuje tą samą numerację i może to niektórych mylić co do tego którego rozcieńczalnika użyć. Myślę że odbiegliśmy od tematu bo wątek jest o farbach AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) Nie do końca, farby Tamiya w domyśle są w połysku, dodatek F oznacza Flat (matowy). Thinner nazywa się X-20, a nie jest połyskiem Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, greatgonzo napisał: Ale może dzięki temu czasem trafią we właściwy :). Najgorzej jak mają dobry kolor po czymś nowej serii spierd&@$@ ten poprawny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 2 minuty temu, Moses napisał: Najgorzej jak mają dobry kolor Który się skończy podczas malowania modelu a następna puszka która przyjdzie jest s.. zepsuta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 11 minut temu, Xmen napisał: Myślę że odbiegliśmy od tematu bo wątek jest o farbach AK. No nie całkiem, bo AK i AKrc to 2 różne farby, a jednak ludki nie do końca czytają etykiety, dwa nie zawsze to jest na etykiecie zrozumiałe. W przypadku takiej. Pactry jest jeszcze weselej, jedne kolory idą po LHT a inne nie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 1 minutę temu, myszaty napisał: No nie całkiem, bo AK i AKrc to 2 różne farby, a jednak ludki nie do końca czytają etykiety, dwa nie zawsze to jest na etykiecie zrozumiałe. Jeżeli komuś pomoże ta dyskusja to nie ma problemu. 2 minuty temu, myszaty napisał: W przypadku takiej. Pactry jest jeszcze weselej, jedne kolory idą po LHT a inne nie. A tego nie wiem.Nie używam Pactry od lat choć kilkadziesiąt kolorów mam.Pewnie z czasem pójdą do kosza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 A ja sądziłem, że X i XF w Tamiyach to po prostu glossy i flaty. I nie mają nic wspólnego z tym czy to akryle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 3 minuty temu, kozborn napisał: A ja sądziłem, że X i XF w Tamiyach to po prostu glossy i flaty I dobrze sądziłeś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Jak ludki nie czytają to same są sobie winne. Farb AK i AKRC nie idzie ze sobą pomylić, mają inne opakowania i inne nazwy. Na stronie producenta wymienione jest czym można je rozcieńczać. Thinner do tych farb nazywa się Real Colors Thinner, ciężko pomylić Kolega Kozborn nie doczytał i stąd cały ambaras. Ale wątpię, żeby forum było środkiem prewencyjnym dla takich błędów. Bo albo ktoś czyta wskazania producenta na stronie, albo jest już za późno i przychodzi na forum zapytać co jest nie tak, czyli musztarda po obiedzie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 A moim zdaniem jest przydatne, czasami trzeba rozbełtać zgęstniałą farbkę, zrobić mieszankę, niekiedy farby można dostać od kogoś...dobrze korzystać z jednej marki, ale dobrze wiecie że to nie takie proste. Inna sprawa że co niektóre rozpuszczalniki mają bandyckie ceny, a są ogólnie dostępne... ( citadel: koszt 1 litra = 1000 zł ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 No to sprawdzi się to co napisałem w tamtym poście o pobieżnym podziale akryli, bo farbki z nawiasów zazwyczaj się ze sobą wzajemnie mieszają. Samo AK wymieniło jakie inne thinnery dobrze działają, bełtałem AK RC-206 zarówno z MLT, TLT jak i LTH Wamodu i działa świetnie. Za to kupiłem też AK RC-008 i z żadnym z powyższych thinnerów nie chciała działać (chociaż to pewnie wina samej farby/partii). Od kiedy kupiłem LTH to stałem się jego zagorzałym fanem, cena robi swoje. Mogli by tylko sprzedawać w butelkach np. 1 litr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi