chudyhunter Napisano 19 Lipca 2019 Share Napisano 19 Lipca 2019 Gdy otworzyłem pudełko z tym maluchem, to trochę się zdziwiłem. Nie sądziłem, że model jest aż tak mały. Mało części, mało detali, nic z tego dobrego nie będzie... Na szczęście praca w grupie i wzajemne nakręcanie się sprawiło, że udało mi się wyciągnąć dość sporo z tego modelu i osiągnąć efekt, który o dziwo mnie zaskoczył. Dzięki Panowie za fajny projekt!!! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Lipca 2019 Share Napisano 19 Lipca 2019 Jest Byczo Mariusz, pianka perełka. Dobrze że coś fajnego zaczyna się z tego projektu rodzic, zacząłem już tracić wiarę w ta koncepcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyra001 Napisano 19 Lipca 2019 Share Napisano 19 Lipca 2019 Wow. Cudnosci. Wygląda jak prawdziwy. A jak robiłeś wodę? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 19 Lipca 2019 Autor Share Napisano 19 Lipca 2019 Do zrobienia wody użyłem gładzi tynkowej. Na deskę dałem około 5 mm warstwę szpachli. Następnie za pomocą palca maczanego w wodzie zrobiłem wstępne formowanie fal. Gdy szpachla już wyschła, stworzyła gumowatą warstwę wierzchnią, którą można bez problemu formować. Szpachla bardzo długo schnie, około jednego dnia, więc daje to dużo czasu na spokojne formowanie. Fakturę zrobiłem patykiem od pędzla. Minusem tej wady jest to, że gdy wyschnie to pojawiają się pęknięcia, ale usunąłem je za pomocą szpachli w płynie. Następnie nałożyłem żel Vallejo, by nadać trochę więcej faktury. Całość została pomalowana Vallejo Dark Sea Blue Na całość dałem trzy warstwy gęstego Liquitexa Gloss Medium Po wyschnięciu przyszła kolej na zrobienie piany. Do jej wykonania użyłem wiskozy, którą nakładałem za pomocą zielonego liquitexa. Najpierw smarowałem wodę, następnie nakładałem wiskozę i przeciągałem ją zielonym liquitexem. Gdy woda i piana była juz gotowa, to pomalowałem wodę czerwonym liquitexem High Gloss Varnish - 2 warstwy. Pianę poprawiłem przezroczystym gęstym żelem Vallejo, a w miejscach gdzie jest mniej piany, nałożyłem zmieszany z niebieską farbą przezroczysty żel Vallejo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 19 Lipca 2019 Share Napisano 19 Lipca 2019 (edytowane) Jak widać, czas kończyć. Nie popadając w samozachwyty to jednak śmiem twierdzić, że śledząc ten projekcik można sporo nauczyć się ciekawych technik, od rycia w plastiku, papierze itp. po malunki i wodę. Sam garściami skorzystałem. Dzięki! Brawo Mariusz! Jest cacy. Pozwolę sobie dodać, że model będzie można zobaczyć jutro na żywo w Chełmży. Edytowane 19 Lipca 2019 przez Super_Hans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 19 Lipca 2019 Share Napisano 19 Lipca 2019 Znakomity model z przeciętnego zestawu.Jestem pewien że to jest pierwszy z serii równie udanych a może nawet lepszych Huntów wykonanych w ramach projektu. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 19 Lipca 2019 Share Napisano 19 Lipca 2019 Mariusz jeszcze raz gratulacje za ten model i powodzenia na wystawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 19 Lipca 2019 Share Napisano 19 Lipca 2019 Kawał dobrej roboty, chlopaki już tak przysłodzili, że na tym poprzestanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 19 Lipca 2019 Share Napisano 19 Lipca 2019 Niesamowita robota, wyrazy podziwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Lipca 2019 Share Napisano 19 Lipca 2019 No to jesteś pierwszy. Wygląda elegancko i zazdroszczę efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 20 Lipca 2019 Share Napisano 20 Lipca 2019 Dołączam się do zachwytów. Bardzo wartościowe wskazówki i uczta dla oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 20 Lipca 2019 Share Napisano 20 Lipca 2019 (edytowane) Bardzo udana kompozycja dla takich właśnie jest 1/700 Edytowane 20 Lipca 2019 przez unicaunica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 20 Lipca 2019 Share Napisano 20 Lipca 2019 Myślałem, że okręty ogólnie małe, na dodatek w tej skali nie mają prawa wyjść. Jakże grubo się myliłem...Tan model jest genialny, plus wielki plus za pokazanie co i jak, np. z wodą, co dla takich laików jak ja to duża pomoc. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Lipca 2019 Share Napisano 21 Lipca 2019 Fantasyczna praca. Brakuje mi tylko małych odkosów przy dziobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 22 Lipca 2019 Share Napisano 22 Lipca 2019 11 godzin temu, spiton napisał: Brakuje mi tylko małych odkosów przy dziobie. Z tymi odkosami to nie do końca jest tak jak piszesz. Odkos dziobowy robi się na załamaniu profilu kadłuba a nie na samym dziobie. Odsyłam TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 22 Lipca 2019 Share Napisano 22 Lipca 2019 łał doskonały gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi85mig Napisano 22 Lipca 2019 Share Napisano 22 Lipca 2019 Ładne "siedemsetki" podglądam Wasz projekt od początku i ... aż się boję co będzie na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 22 Lipca 2019 Autor Share Napisano 22 Lipca 2019 2 godziny temu, zibi85mig napisał: Ładne "siedemsetki" podglądam Wasz projekt od początku i ... aż się boję co będzie na wiosnę. Mogę powiedzieć jedynie tyle, że będzie ciekawie i oczywiście zachęcam do udziału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Lipca 2019 Share Napisano 22 Lipca 2019 15 godzin temu, Super_Hans napisał: Z tymi odkosami to nie do końca jest tak jak piszesz. Odkos dziobowy robi się na załamaniu profilu kadłuba a nie na samym dziobie. Odsyłam TU Może i racja, ale fizyka tego zjawiska jest taka, że okręt wywala do góry trochę wody. I w rzucie z boku powinno to być widoczne. Brakuje mi tego trzeciego wymiaru. Bo w rzucie z góry jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 23 Lipca 2019 Share Napisano 23 Lipca 2019 A jeśli o to chodzi to się zgadzam. Powinna być taka fala idącą w górę na dziób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 23 Lipca 2019 Share Napisano 23 Lipca 2019 Cos slabo "zmalowany" na tej fotce, taki jednolity fuj. Odkosy ok, z tym dali rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 23 Lipca 2019 Autor Share Napisano 23 Lipca 2019 Skoro nie potrafili pomalować, to jednolity. Na szczęście natura potrafi zrobić swoje i poprawić, albo nawet zrobić to czego ludzie nie potrafialą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 23 Lipca 2019 Share Napisano 23 Lipca 2019 Brawo, i to jest odpowiedz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi