dweler Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 ok,dzieki wielkie.mam nadzieje ze uda mi sie odtworzyc ten napis na moim ferdku.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 Witam! Poszukuję wszelkich informacji dotyczących ciągnika artyleryjskiego na podwoziu C7P. Dokładnie chodzi mi o wersje niemiecką "Klara". Pozdrawiam i dziękuje z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Claoodiush Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=84527 Używać Google będziesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Witam. Poszukuje dokumentacji na temat artylerii p-lot umieszczanej na niemieckich transporterach półgąsienicowych z II WŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Po pierwsze jest coś takiego jak google. A po drugie, lepiej żebyś sprecyzował, o co Ci dokładnie chodzi, bo Niemcy mieli tego sporo... PS: "Przeciwlotnicza" piszemy razem, więc masz błąd w temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Poszukuje dokumentacji na temat niemieckiej broni przeciw lotniczej umieszczanej na transporterach półgąsienicowych podczas drugiej wojny światowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 http://images.google.pl/images?q=sdkfz%2Bflak&ie=UTF-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wi Wystaczy wpisać w googlu "sdkfz+flak" zajęłoby Ci to mniej czasu niż zakładanie nowego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szwagier Marudka Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Chciałbym rozpocząć prace nad "sd.kfz. 251/2 Ausf. c", którą wygrał mi w konkursie zimowym mój szwagier. Nie wiem czy pomalować go na kolor Wehrmacht Grun jak to zwykle były malowane "Panzery", czy tak jak radzi "Dragon": Darek yellow lub Field gray (Farby Model Master) Czekam na podpowiedzi. Chciałbym wystawić relacje z prac na forum, i nie chciałbym wystawić się od początku na ostrą krytyke. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Zależy z jakiego roku to ma być pojazd. Do lata 43' pojazdy niemieckie malowane były jednolicie kolorem Panzer Grey, potem bazowym kolorem stał się Wermacht Olive. Dziwne nazewnictwo ma DML, ich Dark Yellow, to Wermacht Olive, Dunlegelb, a Field Grey to zapewne Panzer Grey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szwagier Marudka Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Chodzi mi raczej o wersje po '43. czyli chyba będzie wehrmacht olive. Ciekawe jaki to bedzie numer tej farby u Pactry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Już Ci mówie - Pactra A104 Panzer Dunkelgelb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 (edytowane) Seb: -Ściśle mówiąc to nie do lata, a do wiosny. Dyrektywa zastosowania Wehrmacht Olivie wydana została w lutym '43, więc licząc poślizg w realizacji bezpieczny termin to bardzo wczesna wiosna. Po drugie- jak już piszesz o dziwnych nazwach kolorów to sam się trzymaj oryginalnych nazw. Nie Panzer Grey, a Panzer Grau- to z niemieckiego jest...... Edytowane 4 Lipca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Nie proponuję Pactry. Lepiej Vallejo albo Gunze Sangyo. EDIT: A jeśli chodzi o malowanie to machnij pojazd na Dunkelgelb, a potem "wężyki" brązowe i zielone i masz bardzo ładny pojazd. O ile mnie pamięć nie myli, pojazd śmiało może pochodzić z walk z powstańcami warszawskimi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szwagier Marudka Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Wodzik730: na pewno masz racjez tymi nazewnictwem, ja modelarstwem zajmuje się troszkę krócej od ciebie, chociaż, grey a grau to tylko kwestia tego jaki kto język woli. Ale wielkie dzięki, bardzo mi pomogłes! Jakub Slęczka: Ja zaopatruje się u takiego miłego, fajnego goscia, ale on ma tylko Pactrę. Zresztą ja mieszkam w miasteczku w którym nie ma takiego dobrego zaopatrzenia w artykuły modelarskie. Dzięki za pomoc. Na pewno zapamiętam sobie twoją opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Zawsze można skorzystać z zakupów w sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 resztą ja mieszkam w miasteczku w którym nie ma takiego dobrego zaopatrzenia w artykuły modelarskie. A zamówić w internetowym sklepie nie chcesz??? PS: Tutaj masz ciekawe i znane zdjątko tego pojazdu z walk w Warszawie '44: KLIKNIJ TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szwagier Marudka Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 A to bym musiał pomysleć jak będzie matki boskiej pieniężnej. A strona którą mi podesłałes jest swietna. pewnie bede korzystał. --------- Korzystaj z opcji "edytuj" przy poście jeżeli chcesz coś dodać po chwili. Już 3 raz w tym temacie łącze Twoje posty. moderator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Wodzik730: na pewno masz racjez tymi nazewnictwem, ja modelarstwem zajmuje się troszkę krócej od ciebie, chociaż, grey a grau to tylko kwestia tego jaki kto język woli.Ale wielkie dzięki, bardzo mi pomogłes! Moja wypowiedź kierowana była do Seba, który widzę, że strasznie przywiązuje wagę do nazewnictwa, więc niech poprawnych form sam się trzyma. Zapomniałem zaznaczyć CYTUJ w tamtym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Poszukuje informacji na temat tygrysów uczestniczących w walkach w Ardenach w 1944/45 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 13 Sierpnia 2008 Share Napisano 13 Sierpnia 2008 www.google.com - > szukałeś? może napiszesz jaka jednostka? jakich konkretnie informacji szukasz ? malowanie? techniczne detale ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Claoodiush Napisano 14 Sierpnia 2008 Share Napisano 14 Sierpnia 2008 W przerwach między lepieniem sdkfz 252 zacząłem zbierać się do bergehetzera> I tu moje pytanie czy takie malowanie ma w ogóle sens?? znalezione na:http://ww2drawings.jexiste.fr/Files/1-Vehicles/Axis/1-Germany/07-Others/Bergepanzers/Bergepanzer38(t).htm Dziwi mnie nieco kolor wnętrza i ogólny dobór barw, malowanie z lutego 45'. Jeżeli ktoś ma jakieś schematy bergehetzer'ów przyjmę z przyjemnością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Może być wydumany. Nie jestem ekspertem od późnowojennych wzorów kamo, ale te białe wężyki coś mi nie pasują. No chyba, że to z walk w Ardenach. Połącznie minia (tak to wygląda) z bielą na pojeździe z bazowym DG (a przecież te Bergehetzery to produkt praktycznie z końca wojny, więc raczej powinny mieć bazowego olivgrina albo minię z małymi wężykami DG) wydaje się dość mało prawdopodobne. Odwiedzałem (przypadkiem, akurat googiel ją wyrzucił) kiedyś podlinkowaną przez Ciebie stronę w poszukiwaniu malowania dla jedynki. Do tablic barwnych trzeba mieć dystans, może się okazać, że to malowanie jest "radosną koncepcją" grafika, który je robił (tak jak często się zdarza w kolorowankach z Militariów). Na Twoim miejscu sugerowałbym się raczej fotkami z BMM, trochę ich w necie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Wnętrze na pewno w minii. To pojazd produkcji BMM, z lutego '45, jeden z pierwszych finalnych Bergepanzerów 38(t). A plansza to jakaś fantazja na temat - przede wszystkim ten wzór był ostrokrawędziowy i malowany od szablonów. Plamy też różnią się od tych na oryginalnym pojeździe. Standardowo, powinien być to standardowy kamuflaż 3-kolorowy na bazie minii. I na taki też wygląda na zdjęciach tego pojazdu. Z tym, że źródła donoszą, że część Hetzerów z BMM w okresie zimowym miała fabryczny kamuflaż Rot RAL 8017, Dunkelgelb RAL 7028, Weiß RAL 9002 + Olivegrün RAL 6003 na dolnych powierzchniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Claoodiush Napisano 15 Sierpnia 2008 Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Masz jakieś zdjęcia tego pojazdu?? Wychodzi na to ,że cały pojazd malowano na minię z dopełnieniem dunkelgelb i bieli... dziwne bo: "Od listopada 1944 roku jako kolor bazowy stosowano RAL 6003 zaś kolor RAL 7028 był barwą uzupełniającą." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi