Skocz do zawartości

SZUKAMY informacji i zdjęć o sprzęcie państw OSI do II WŚ...

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 497
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
skala72 koledze chodziło o tigera late czyli na stalowych kolach.

Zapomniałem młotka i obstukać. Nie wiem jeszcze co to late i frape, dopiero zacząłem czytać.

i schokoladenbraun,

To one też były malowane całe na ten brąz czekoladowy ??

Napisano

Z tego co wiem(mało)nie istniały całe pomalowane a czekoladowy.Podstawowym prawie zawsze był jakiś kolor piasku np. dunkelgelb i na to szło komo o najróżniejszych kolorach.

Napisano

A j jeśli ktoś ma poproszę o fotki Sdkfz 251/2 z wurfrahmenem 40.

Napisano

Panowie znawcy, nie było czegoś takiego jak

"505 batalion czołów ciężkich SS", tylko:

"Schwer Panzer - Abteilung 505" i nie wchodził w skład dywizji SS !

BCC SS to: 502, 102, , 501, 101 i BCC wchodzące w skład: LSSAH, Totenkopf, Das Reich.

Pzdr

Napisano

Jak w temacie. Czy budowa modelu elefanta implikuje pomazianie go na "żółto" i pokrycie drobnymi plamkami zielonymi i brązowymi? Czy też może były jakieś inne schematy malowania?

Napisano

Witam, szukam malowań i oznaczeń do w/w Sd.Kfz.231 (8 Rad) z terenu polski.

Napisano
Witam, szukam malowań i oznaczeń do w/w Sd.Kfz.231 (8 Rad) z terenu polski.

panzerszary, duży biały krzyż na tylnej żaluzji małe z boków i tyle...

Najlepiej znaleść fotkę jakiegoś konkretnego wozu i działać

Skoro nikt nic nie pisze to rozumiem, że niestety elefanty były tylko w trzykolorze?

Napisano
elefanty były tylko w trzykolorze?

Absolutnie nie tylko. Wręcz przeciwnie były malowane w zielono-żółty i brązowo-żółty i kamo zimowe. Jeżeli chodzi o ten pierwszy to humbrol 94 i humbrol 86.

Napisano

Absolutnie nie tylko. Wręcz przeciwnie były malowane w zielono-żółty i brązowo-żółty i kamo zimowe. Jeżeli chodzi o ten pierwszy to humbrol 94 i humbrol 86.

Zimowe kamo to wiem, znalazłem jednego takiego z 1945 żółto-białego. Ale na razie nie zimowe kamo się nie szarpnę, przynajmniej jeszcze nie teraz. Wszystkie rzuty elefantów jakie widziałem były z malowaniem na żółto i delikatnie natryśniętymi "łatkami". Takie nijakie właściwie. Fotki mniej więcej by to potwierdzały.

Masz jakieś schematy tych dwukolorowych malowań? Fotki?

Plizzzz Plizzz Help Me

Napisano
http://www.panzerseite.de/P6Jagtiger.htm

To jest brązowo żółty. Poszukam coś jeszcze. Jeżeli chodzi o kamo zielono-żółte to malowali też w zielone pasy.

niom, ale na mój gust to ferdek, nie ma zimmeritu i km...

Znalazłem sylwetkę boczną w militariach żołto zielonego słonika, ale jak się ona ma do rzeczywistości to nie wiem

Napisano
ale na mój gust to ferdek, nie ma zimmeritu i km

To w końcu to jest ferdynand czy elefant? Ma karabin maszynowy?

Napisano

Chcesz go pomalować w Kursk??

Przecież ja pytałem o słonika a nie o ferdka, więc malunki z pod kurska poza tym, że są ciekawe, nijak się do tematu mają.

Napisano

Elefanty też były malowane w dunkelgelb i zielone pasy. Widziałem na pudełku italeri. Niestety na razie tylko tyle mogę napisać

Napisano

Witam taki mały problem.

Mianowicie potrzebne mi są żuty tego tygrysa z tym malowaniem, z innych boków.

sgb.JPG

Szukałem już chyba wszędzie.

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano
Witam taki mały problem.

Mianowicie potrzebne mi są żuty tego tygrysa z tym malowaniem, z innych boków.

Po co ? Trochę wyobraźni.

Po pierwsze nie wzoruj się na tej rycinie bo jest spieprzona.

Jest jedno dobrze znane zdjęcie tego Tygrysa z Panzer Abteilung 505, przedstawiające tylko lewą burtę czołgu, które pokazuje że rozkład plam kamuflażu był nieco inny.

Po drugie weź do ręki monografię z której pochodzi rysunek i otwórz strony 50 i 51, mamy tam piękne dwa zdjęcia innego Tygrysa z tego batalionu, nr 300. Fotki ładnie pokazują lewą i prawą burtę oraz przód czołgu. Twój "322" miał niemal identyczny schemat malowania podobnie jak jeszcze kilka innych Tygrysów z 505.

Pzdr