makinen Napisano 20 Września 2019 Share Napisano 20 Września 2019 Eleganckie te potwory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 21 Września 2019 Autor Share Napisano 21 Września 2019 19 godzin temu, makinen napisał: Eleganckie te potwory Dzięki, mają w sobie te KAMAZY urok jakiś. Koła ogarnięte można działać dalej. Jeszcze kilka rodzinnych fotografii... I jeszcze "buźki" do porównania TM: I MENG: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 23 Września 2019 Autor Share Napisano 23 Września 2019 Kilka fotek prosto z warsztatu. MENG na ukończeniu, to co zostało musi być wklejone po malowaniu i teraz pytanie malować czy zaczynać Trumpka? Pozostało jeszcze wybrać spośród dwóch wersji modułu zasilającego. Producent zaopatrzył model w trzy opcje, ale ja biorę pod uwagę tylko dwie ze zdjęć poniżej. Sklejanie MENG'a to dość przyjemne doświadczenie, jednak szpachla też była potrzebna. Element radaru (zdjęcie powyżej) na przykład jest spasowany bardzo słabo i tu szpachli poszło sporo. W modelu TM ten sam element jest odlany w całości co ułatwia i przyspiesza proces klejenia. Radar jednak to wyjątek bo większość części, o czym pisałem wcześniej spasowana świetnie, instrukcja czytelna i pozbawiona błędów. W instrukcji są też informacje o kolorach którymi należy pomalować np. wnętrze kabiny, deskę rozdzielczą itd. w TM tego nie ma. Jest sporo kalek pozwalających na wykonanie sześciu wersji malowania, wśród nich również napisy eksploatacyjne i zegary w TM tego nie mamy, dostajemy kalki tylko do jednej wersji malowania. Sporo części zostaje w pudle, mamy dwa arkusze blach, z których drugi to blachy na podesty, których wykorzystamy tylko część w zależności od tego na którą wersję pojazdu się zdecydujemy. Cena to około 450 PLN wg. mnie za dużo szczególnie biorąc pod uwagę badziewne opony, które trzeba wymienić. To że równocześnie z modelem do sprzedaży trafiły żywiczne zamienniki tego samego producenta to chyba nie jest przypadek. Nie widziałem ich na żywo więc nie oceniam, jednak podobnie jak na zestawowych gumiakach widnieje na nich napis BFLSHINA zamiast BELSHINA. No cóż zobaczymy co za niecałe trzy stówki oferuje Trumpeter. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 23 Września 2019 Share Napisano 23 Września 2019 Dawaj trzeciego, a później będziemy oglądać, jak miesiąc je malujesz 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 23 Września 2019 Share Napisano 23 Września 2019 Dawaj 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 23 Września 2019 Share Napisano 23 Września 2019 Wypasne te pojazdy, dajesz dalej z robota. Mysle, ze szykuja sie tu naprawde zacne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 23 Września 2019 Share Napisano 23 Września 2019 Kupa dobrej roboty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 23 Września 2019 Autor Share Napisano 23 Września 2019 Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem. No cóż skoro tak zacne grono mówi "rób trzeciego" nie ma wyjścia trza szyć Obawiam się tylko że z tym miesięcznym malowaniem Makinen może mieć sporo racji. No ale zanim malowanie to polecimy z Trumpkiem, że tak powiem z rozpędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 23 Września 2019 Share Napisano 23 Września 2019 Ale z tym wyborem wersji malowania nas wypuściłeś na początku, bo chyba teraz trzech nie pomalujesz teraz tak samo, na zielono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 24 Września 2019 Autor Share Napisano 24 Września 2019 13 godzin temu, Jery napisał: Ale z tym wyborem wersji malowania nas wypuściłeś na początku, bo chyba teraz trzech nie pomalujesz teraz tak samo, na zielono Sorry nie planowałem tego ale fakt wszystkie zielone nie będą, na tą chwilę tak to widzę - MENG zielony TM arktyczny Trumpeter ??? Nie wiem... Może taki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 24 Września 2019 Share Napisano 24 Września 2019 I to jest słuszna koncepcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 24 Września 2019 Share Napisano 24 Września 2019 A może znajdziesz coś w digital camo..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 7 Października 2019 Autor Share Napisano 7 Października 2019 W dniu 24.09.2019 o 12:40, mandrivecs napisał: A może znajdziesz coś w digital camo..? Nie znalazłem, ale nawet gdyby to nie jestem pewien czy miałbym odwagę się na nie porywać Tymczasem krótki raport z postępów prac, bo chwilę mnie nie było co nie znaczy, że na macie nic się nie działo. Tylko cały czas towarzyszy mi jakieś dziwne uczucie jakbym już to kiedyś robił... Wszystko ładnie pasuje, Trumpek w przeciwieństwie do konkurentów użył szarego, a nie piaskowego plastiku, ale jest on równie przyjemny w obróbce. Podobnie jak w TM dwie podłużne części ramy łączymy poprzecznymi w kilku miejscach i potrzeba trochę uwagi, żeby konstrukcji nie zwichrować. Dużo drobnych elementów, już na tym etapie pojawiają się jakieś blaszki. Układ kierowniczy nieruchomy tak jak w TM. Jedno co trochę drażni to rozrzucenie części po wielu ramkach czego nie było w modelach MENG i TM. Kilka drobnych przeróbek pozwala zainstalować żywiczne koła, które nie różnią się średnicą od zestawowych, są jedynie nieco szersze. Felgi tył przerobiłem żywiczne, przód wykorzystałem wewnętrzną część felgi z zestawu, która pasuje do żywicznej opony. Pierwsze przymiarki z kabiną, jeszcze nie obrobioną... I już z trochę bardziej ogarniętą... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 Wyglada fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 7 Października 2019 Autor Share Napisano 7 Października 2019 1 minutę temu, Bengal napisał: Wyglada fajnie Dzięki, fajnie się prezentuje i bardzo przyjemnie się to skleja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 8 Października 2019 Share Napisano 8 Października 2019 Cyt:”Tylko cały czas towarzyszy mi jakieś dziwne uczucie jakbym już to kiedyś robił...” Rozumiem, poskładałem około 60 ram podwozia Humvee... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 8 Października 2019 Autor Share Napisano 8 Października 2019 41 minut temu, makinen napisał: Cyt:”Tylko cały czas towarzyszy mi jakieś dziwne uczucie jakbym już to kiedyś robił...” Rozumiem, poskładałem około 60 ram podwozia Humvee... No i właśnie w chwilach zwątpienia myślałem sobie "kurde chłopaki od Humvee mają trudniej". Tak że pchamy ten wózek powoli do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 8 Października 2019 Share Napisano 8 Października 2019 Bardziej się przykładaj do obróbki blaszek bo widać resztki niedoszlifowane.... Cała reszta super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 8 Października 2019 Autor Share Napisano 8 Października 2019 Ok, poprawię dzięki za czujność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 8 Października 2019 Share Napisano 8 Października 2019 Przy takiej liczbie elementów zawsze coś może umknąć, zobacz jeszcze dolny grill, ostatnia fotka... Tam chyba za dużo plastiku jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 8 Października 2019 Autor Share Napisano 8 Października 2019 W dolnym podłużnym otworze po prawej i lewej te gluty to patafix jest bo zderzak jeszcze nie wklejony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 8 Października 2019 Autor Share Napisano 8 Października 2019 Stan na dzisiaj. Taka ciekawostka w modelu Trumpetera mimo że najtańszy z całej trójki mamy wnętrze modułu sterowania. Fajerwerków nie ma, ale jeśli ktoś będzie miał ochotę zostawić otwarte drzwi tegoż przedziału to wewnątrz nie będzie zionęło "puchą". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 14 Października 2019 Autor Share Napisano 14 Października 2019 (edytowane) Witam Coś tam podziałałem przez weekend, poniżej efekty. Niestety mimo, że na początku byłem bardzo zadowolony z tego co Trumpek zaoferował w rozsądnej cenie im dalej w las tym gorzej. Zabudowa tyłu nie do końca zgrywa się na długości z ramą, na której ma być zamontowana, brakuje około 1 mm i trzeba się trochę nagimnastykować żeby jedna nadbudówka nie przepychała drugiej. Producent zapomniał też dodać reflektor nad drzwiami kierowcy, dość charakterystyczny, i osłonę na dachu modułu sterowania, oba elementy są w modelach konkurencji, niby drobiazgi, ale widoczne w przeciwieństwie do blaszek w zawieszeniu. Wydaje mi się też że model Trumpka "siedzi" trochę za nisko i nie jest to kwestia wymiany kół na żywiczne bo średnica zestawowych opon jest identyczna różnią się jedynie szerokością. Nawet porównując z grafiką na pudełku widać różnicę... Kolejne problemy pojawiają się przy montażu radaru i wyrzutni. Mocowanie tych ostatnich jest rozwiązane w tragiczny sposób i raczej można zapomnieć o możliwości zmiany pozycji z wyjątkiem karabinów. Najlepiej wszysko na sztywno w jedej pozycji zamocować. Radar jeśli wykonamy wszystko zgodnie z instrukcją będzie tylko i wyłącznie w pozycji pionowej tak jak na zdjęciu poniżej. Na razie tyle, klejenie praktycznie skończone, to co zostało to już po malunkach. Ostatnie zdjęcie dziadowe bo na szybko przy sztucznym świetle, może później się uda coś lepszego wrzucić. Pozdrawiam Edytowane 14 Października 2019 przez Kowalec222 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 14 Października 2019 Autor Share Napisano 14 Października 2019 Trochę lepsze (chyba) foty Trumpetera, sesja w bieli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Października 2019 Share Napisano 14 Października 2019 Faktycznie siedzi trochę nisko... Jak by nie patrzeć dość poważny feler..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi