ManiekB Napisano 7 Października 2019 Autor Share Napisano 7 Października 2019 53 minuty temu, mandrivecs napisał: Tempo powala. Fajnie, że napisałeś o błędach w instrukcji, będę wiedział na co zwrócić uwagę. Witam Tempo jest gorsze niż planowałem, ale urlop się skończył. Dziś bez zdjęć, ale ogarniałem co trzeba dorobić z detali (czujniki na dziobie i ogonie, kilka anten, brakuje rurek pitota, wyciągarka itp.) jak skończę zrobię listę. Pod szlifowałem szkiełka (brakuje do modelu masek). Poprawiałem nos modelu (coś nie gra - nie ma miejsca na dodatkowe czujniki). Wstawianie o 3 do pracy nie pomaga. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 Biorąc pod uwagę ilość rzeczy, które trzeba dorbić/przerobić to tempo dobre Szlifowanko przedniego dolnego lewego okienka?? O jakich czujnikach na nosie na które nie ma miejsca piszesz?? Jedyne co póki co korygowałem to za duże osłony reflektorów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 Lista uwag i poprawek wraz z dokumentacją zdjęciową będzie bardzo mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 Jak wygląda sprawa wyważenia modelu ? Będzie siadał na tył ? Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 8 Października 2019 Share Napisano 8 Października 2019 7 godzin temu, Hello napisał: Jak wygląda sprawa wyważenia modelu ? Będzie siadał na tył ? Hello Ja jeszcze nie wiem, ale mam odczucie że obciążenie nosa nikomu nie zaszkodzi, a na pewno pomoże. Miejsca jest na tyle dużo, że parę odważników wędkarskich na pewno się zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 8 Października 2019 Autor Share Napisano 8 Października 2019 (edytowane) W dniu 7.10.2019 o 23:39, stakor1 napisał: Biorąc pod uwagę ilość rzeczy, które trzeba dorbić/przerobić to tempo dobre Szlifowanko przedniego dolnego lewego okienka?? O jakich czujnikach na nosie na które nie ma miejsca piszesz?? Jedyne co póki co korygowałem to za duże osłony reflektorów... Witam. Przedstawiam listę przeróbek w Sokole 0304 z 2011r. Kolejność w/g zdjęć. 1.Czujniki na nosie (prostokąty z kropką), brak na nosie zawiasów i i 4 wypustek (trzeba je usunąć) - widoczne na zdjęciach pokrywy luków są w złym miejscu w modelu brakuje miejsca na te skrzyneczki czujników, 2. antena nad drzwiami lewa strona, 3. rurki pitota lewa i prawa za przednimi okienkami, 4.wyciągarka inny typ niż w modelu, 5. skrzyneczka pod "d..paą", 6. podwieszenie pod kadłubowe, 7. anteny na ogonie (ten sam typ co na nosie). Na osłonie silników z prawej strony dodatkowy wylot (rurka), a także z lewej strony mały otwór pod dyszami wylotowymi. Dodatkowo przewody hamulcowe i dwa odgromniki na goleniach podwozia głównego. Na razie tyle odkryłem. Edytowane 24 Października 2019 przez ManiekB 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 8 Października 2019 Share Napisano 8 Października 2019 (edytowane) Godzinę temu, ManiekB napisał: Na razie tyle odkryłem. Kurcze , jak jeszcze coś znajdziesz to poczekaj tak z pół roku . Żart oczywiście . Szacunek za odpowiedzialność , w końcu spoczywają na Tobie sokole oczy wszystkich tutaj obecnych . Pozdrawiam. Hello Edytowane 8 Października 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 8 Października 2019 Share Napisano 8 Października 2019 No to jeszcze półka (zwana przez niektórych taboret ;) za osłoną silnika i pownien być komplet. Wczesne miały też inną antenę IFF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 8 Października 2019 Autor Share Napisano 8 Października 2019 Godzinę temu, stakor1 napisał: No to jeszcze półka (zwana przez niektórych taboret za osłoną silnika i pownien być komplet. Wczesne miały też inną antenę IFF. Oczywiście wspominałem o niej wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 8 Października 2019 Share Napisano 8 Października 2019 taboret - zawsze to nazywano kominkiem anteny na ogonie i nosku - to swoj obcy "antena" nad drzwiami to termometr temp zewnętrznej TNW-45 mały otwór pod dyszami wylotowymi lewa , prawa strona - to odpowietrzenie układu paliwowego podwieszenie zewnętrze - nie lata sie tym w standardzie- na ogol zdemontowane wciągarka LPG-150 a jest w modelu LUCAS - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 8 Października 2019 Autor Share Napisano 8 Października 2019 1 minutę temu, Adamsky napisał: taboret - zawsze to nazywano kominkiem anteny na ogonie i nosku - to swoj obcy "antena" nad drzwiami to termometr temp zewnętrznej TNW-45 mały otwór pod dyszami wylotowymi lewa , prawa strona - to odpowietrzenie układu paliwowego podwieszenie zewnętrze - nie lata sie tym w standardzie- na ogol zdemontowane wciągarka LPG-150 a jest w modelu LUCAS - Dzięki za sprostowanie i dopasowanie terminologii. Podwieszenie jest na zdjęciach to można wykonać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 8 Października 2019 Share Napisano 8 Października 2019 (edytowane) oczywiście to tylko moje zdanie - chcieć dopasować części pod konkretny model - by było uniwersalnie trzeba by zrobic jeszcze - 6 ramek . W Polsce mamy okolu 20 wersji W-3. na dzień dobry - przydało by sie tylko podwieszenie, wciagarka i PWD ( nadajniki wskazników -pitoty), reszta elementów to raczej drobnica i można spokojnie dorobić. ManiekB - super ci to idzie Edytowane 8 Października 2019 przez Adamsky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 8 Października 2019 Autor Share Napisano 8 Października 2019 witam Oszklenie. Maski 5 godzin pasowania wycinania (zewnętrzne i wewnętrzne). sklejone i dopasowane - pasują dobrze. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 8 Października 2019 Share Napisano 8 Października 2019 Tak patrzę na zdjęcie kadłuba poskładanego do kupy i się zastanawiam, czy Sokół jest rzeczywiście taki kanciaty nad drzwiami pilotów jak w modelu, czy to jakoś ewoluowało zależnie od wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 Super robota - zanosi się na szybki debiut w dziale galeria na forum. Spasowanie nosa wyszło idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 Cześć. Kawał porządnego modelarstwa. Śledzę uważnie każdy krok gdyż lada dzień sam planuję rozpocząć budowe Sokoła, wobec Waszych egzemplaży pozostaje mi któryś czeski... czy będzie to łaciaty 0709 czy biało-czerwony 0718 to się zobaczy. Bardzo cieszy mnie fakt że tak sprawnie brniesz przez poszczególne etapy bo nie ukrywam że najbardziej wyczekuje malowania... Pozdrawiam, obsrwuję i trzymam kciuki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 9 Października 2019 Autor Share Napisano 9 Października 2019 2 minuty temu, leon napisał: Cześć. Kawał porządnego modelarstwa. Śledzę uważnie każdy krok gdyż lada dzień sam planuję rozpocząć budowe Sokoła, wobec Waszych egzemplaży pozostaje mi któryś czeski... czy będzie to łaciaty 0709 czy biało-czerwony 0718 to się zobaczy. Bardzo cieszy mnie fakt że tak sprawnie brniesz przez poszczególne etapy bo nie ukrywam że najbardziej wyczekuje malowania... Pozdrawiam, obsrwuję i trzymam kciuki. Dzięki. Staram się jak mogę ale sam model nie ułatwia (z powodu braków) - co moim zdaniem jest nie poważne. Zostało sporo części do innych wersji, a do konkretnego egzemplarza trzeba samemu dorabiać. Wystarczyła by mała ramka z tymi elementami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 No tak. Przyjmijmy że firma dała nam pole do działania a zrekompensuje tą wpadke następnymi wersjami. Swoją drogą szkoda że tak mało pokazujesz elemęty dorabiane przez Ciebie... dla mnie to największa wartość w modelarstwie, bo wyciąć i obrobić zestawową część przy odrobinie determinacji ogarnie każdy... schludne malowanie i własnoręczne rzeźbienie to już inny poziom... Seweryn wspomniał ostatnio że podobno czesi już kończą wyposażenie wnętrza do 'swoich' wersji więc można liczyć że powoli zaczną pokazywać się jakieś dodatki... Inna sprawą jest że jak będe robił 0209 to chciałbym wzorować się na egzemplażu po modernizacji więc część z tego 'dodatkowego' wyposażenia będzie jak znalazł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helix Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 Witam! A ja mam takiego "ptaszka"! Co wy na to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 20 minut temu, helix napisał: Witam! A ja mam takiego "ptaszka"! Co wy na to??? W-3A EC-MJJ n/s 371012 - HASA - Hispanica de Aviation Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 Jest kilka ciekawych malowań a niektóre egzemplaże to naprawde rodzynki dla modelarza. Jedyną przeszkodą jest dokumętacja i ustalenie kofiguracji by być zgodnym z orginałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 Ja bym na przykład był zainteresowanymi filipińskimi Sokołami. Mjanma też ciekawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 1 godzinę temu, Adamsky napisał: W-3A EC-MJJ n/s 371012 - HASA - Hispanica de Aviation Mógł byś zrobić taki zestaw kalek, nie obraził bym się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 HASA używała chyba ponad 10 egzemplarzy Sokołów w różnych ratowniczych i pożarniczych malowaniach, jest pole do popisu dla producentów kalek, mam nadzieję, że ktoś podejmie ten hiszpański wątek. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 Ostatnio, podczas relacji na temat ogromnego pożaru lasów, szalejącego na Gran Canarii, widać było Sokoły gaszące ogień. I jeszcze ładna fotka z wysp. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi