Hubert Kendziorek Napisano 28 Października 2019 Share Napisano 28 Października 2019 (edytowane) Bohaterem galerii jest japoński wiatrakowiec używany przez Siły Powietrzne Cesarskiej Armii Japońskiej w okresie II wojny światowej: Kayaba Ka-1 "KA-GO" (0-GO) Model 1. Był to pierwszy uzbrojony wiropłat użyty bojowo (choć raczej nie egzemplarz, którego miniaturę oglądacie w galerii), choć zważywszy na niewielki udźwig, sukcesy militarne nie mogły być spektakularne. Ale jako maszyna rozpoznawcza i do kierowania ogniem artylerii, z pewnością mogła się sprawdzić. Czy się jednak naprawdę sprawdziła - nie ma pewności. Na warsztat trafiła miniatura (dosłownie) FineMolds w skali 1:72. Model nienowy, ale na swój sposób uroczy. Problemami napotkanymi w trakcie budowy były lekkie przesunięcie form, a także słaby detal w kabinach (zwłaszcza zegary) oraz brak silnika. Tym ostatnio wymienionym brakom zaradziłem za pomocą dodatków: fronty cylindrów Argusa dostarczyło CMK, zaś za zegary posłużyły blaszki do Jungmana produkcji Yahu. Pasy na fotelach to blaszka Eduarda. Kłopotliwe okazały się też kalkomanie na łopaty wirnika, nie wyszły tak, jak się tego spodziewałem - może jeszcze zamienię je na malowane. Zobaczę. Dopasowanie elementów nie było wyzwaniem. Skargi na kolory proszę kierować do Gunze (seria H, IJA Green, IJA Grey) oraz MRP, których RLM79 przyczynił się do powstania plamek. Reszta detali - Vallejo. Ciemnobrązowy wash oraz pigmenty dostarczyli AMMO Mig i AK. Z pozdrowieniami Hubert Edytowane 29 Października 2019 przez Hubert Kendziorek Wstawiam lepsze zdjęcia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 28 Października 2019 Share Napisano 28 Października 2019 "Złote, a skromne" - ładniutkie. Może jeszcze zrobisz sowieckiego A-7 - bardzo fajny model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Października 2019 Share Napisano 28 Października 2019 Bardzo ładnie wyszedł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Października 2019 Share Napisano 29 Października 2019 ale uroczy maluch !! Piękny. Tylko tych zdjęć nawaliłeś za dużo, zwłaszcza , że wiele się od siebie nie różnią. To paradoksalnie utrudnia oglądanie ,_) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 31 Października 2019 Share Napisano 31 Października 2019 Ciekawy model. Zaskakuje mnie kolor opon. Były one również pokryte kamuflażem czy może panowie z kraju kwitnącej wiśni tak dla odmiany postanowili zrobić je z drewna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 2 Listopada 2019 Share Napisano 2 Listopada 2019 Bardzo fajny model. Bardzo mi sie podoba wykonanie. A tymi kolorami RLM ja bym się aż tak nie przejmował, bo każdy producent pokazuje co innego, to samo dotyczy tego co widzimy w Internecie. Model super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 2 Listopada 2019 Autor Share Napisano 2 Listopada 2019 W dniu 31.10.2019 o 22:10, rymulus napisał: Ciekawy model. Zaskakuje mnie kolor opon. Były one również pokryte kamuflażem czy może panowie z kraju kwitnącej wiśni tak dla odmiany postanowili zrobić je z drewna. Oponki są, bo miały być, po prostu brudne, pigment. Niestety na fotach się błyszczą, mimo że model jest pryśnięty matowym... W dniu 28.10.2019 o 12:46, WujekAlice napisał: "Złote, a skromne" - ładniutkie. Może jeszcze zrobisz sowieckiego A-7 - bardzo fajny model Chm... pomyślę, aczkolwiek w tym wypadku 1:72 to trochę skok w bok, poza polskimi już w tej skali lotniczych modeli nie robię. Impulsowy zakup Na razie kupiłem Avro Rota z Miniartu, ale trzeba jeszcze kilka modeli z warsztatu przenieść do gablot. Dzięki za komentarze Z pozdrowieniami Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 2 Listopada 2019 Share Napisano 2 Listopada 2019 No to ja tego A7.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 2 Listopada 2019 Share Napisano 2 Listopada 2019 Super! Ładny model i ciekawy temat:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 8 Listopada 2019 Share Napisano 8 Listopada 2019 "chorowałem" kiedyś na ta Kayabę, było to raza po zbudowaniu Ciervy C.30. Sympatyczny modelik. Podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 8 Listopada 2019 Share Napisano 8 Listopada 2019 Bardzo ładny model ciekawej konstrukcji. Sam się nad nim zastanawiam. Gratuluję świetnego efektu! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi