Dorotka Napisano 18 Listopada 2019 Share Napisano 18 Listopada 2019 Mr Finishing Surfacer do metalu się nie nadaje. Z modelarskim może być choćby ten: https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-2024-ONE-SHOT-PRIMER-GREY.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 19 Listopada 2019 Autor Share Napisano 19 Listopada 2019 16 godzin temu, Dorotka napisał: Mr Finishing Surfacer do metalu się nie nadaje. Z modelarskim może być choćby ten: https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-2024-ONE-SHOT-PRIMER-GREY.html Dziękuję za poradę. Mam go w swoich zbiorach - wykorzystałem Mr Hobby, gdyż myślałem że to on będzie miał lepszą przyczepność Urodziło mi się kilka pytań: - Chcę pomalować oznaczenia odręcznie - białe pasy ze szturmu na Berlin i oznaczenie taktyczne wozu. Jakiego rodzaju farby użyć? - emalia olejna, akrylowa, czy może zwykła olejna dla plastyków? - Czy podana kolejność prac jest prawidłowa? Rozjaśnienie detali Lakier bezbarwny (satyna czy może gloss?) Odręczne pomalowanie oznaczeń białą farbą (emalia, olej, akryl?) Lakier bezbarwny (satyna czy może gloss?) Filtr olejny (np Ammo 1508?) Blendowanie farb olejnych w formie kropek Wash Co sądzicie o takiej kolejności? Z góry dziękuję za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 19 Listopada 2019 Share Napisano 19 Listopada 2019 Jeśli będziesz malował oznaczenia ręcznie to bez sensu najpierw zabezpieczać model lakierem, potem malować oznaczenia i jeszcze raz zabezpieczać lakierem. Ja bym po prostu namalował je jakimś dobrym pod pędzel akrylem i dopiero położył jedną warstwę lakieru. Raczej satynowego - skoro nie kładziesz kalek, gloss jest zbędny. Po wszystkich zabiegach może nawet nie być konieczne kładzenie lakieru matowego, bo wszystkie efekty mogą się ładnie zgrać. Aha, co do filtra, to jeśli chcesz, żeby było szybciej to możesz go położyć aerografem, np. Jakimiś mocno rozcieńczonymi farbami Tamiya, sam tak ostatnio robię, zamiast bawić się w olejne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 19 Listopada 2019 Share Napisano 19 Listopada 2019 Ja bym dał lakier przed ręcznym malowaniem, no ale ja to ja. Niestety nie umiem malować zbyt dobrze a i przy ISie2 zrobiłem błąd z numerami. Dobrze wyschnięty (!) lakier GX pozwolił mi zdjąć akryl AK bez śladu. Punktowy wash dałbym przed olejnymi, bo jak będziesz ścierał jego nadmiar to zetrzesz tez olejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 19 Listopada 2019 Autor Share Napisano 19 Listopada 2019 Mam białą farbę od Vallejo, także mogę spróbować to ogarnąć. Najpierw oznaczenia A dopiero potem filtr? Jak rozcieńczasz Tamke do zrobienia filtru? Izopropanolem w proporcji 1:9? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 19 Listopada 2019 Share Napisano 19 Listopada 2019 10 minut temu, GenKamyk napisał: Ja bym dał lakier przed ręcznym malowaniem, no ale ja to ja. Niestety nie umiem malować zbyt dobrze a i przy ISie2 zrobiłem błąd z numerami. Dobrze wyschnięty (!) lakier GX pozwolił mi zdjąć akryl AK bez śladu. Punktowy wash dałbym przed olejnymi, bo jak będziesz ścierał jego nadmiar to zetrzesz tez olejne Też racja. Jeśli potrzebujemy wsparcia do precyzji na błyszczącym lakierze można lekko skrobnąć wykałaczką i możemy zetrzeć błąd. Żeby nie mnożyć warstw farb i lakierów po malowaniu można zastosować lakier tylko miejscowo, nad oznaczeniami. Tamkę rozcieńczałem albo X20A albo Levelling Thinnerem. Proporcja na oko, ale możliwe, że nawet pomiędzy 2:8 albo 3:7 - kolor był bardzo wyraźny, ale zarazem farba miała konsystencję samego rozcieńczalnika. Psikamy bardzo delikatną mgiełkę i obserwujemy jak schnie - można wspomóc proces powietrzem z aerka. Jak efekt jest ok zostawiamy, jak nie, to jeszcze jedna warstwa. Dla bezpieczeństwa lepiej wyjdź z proporcji 1:9 i ew. dodawaj farby, jeśli będziesz niezadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 19 Listopada 2019 Autor Share Napisano 19 Listopada 2019 (edytowane) 9 godzin temu, GenKamyk napisał: Ja bym dał lakier przed ręcznym malowaniem, no ale ja to ja. Niestety nie umiem malować zbyt dobrze a i przy ISie2 zrobiłem błąd z numerami. Dobrze wyschnięty (!) lakier GX pozwolił mi zdjąć akryl AK bez śladu. Punktowy wash dałbym przed olejnymi, bo jak będziesz ścierał jego nadmiar to zetrzesz tez olejne 9 godzin temu, Kamil K. napisał: Też racja. Jeśli potrzebujemy wsparcia do precyzji na błyszczącym lakierze można lekko skrobnąć wykałaczką i możemy zetrzeć błąd. Żeby nie mnożyć warstw farb i lakierów po malowaniu można zastosować lakier tylko miejscowo, nad oznaczenia Słuszne uwagi, zdecyduję się na GX przed malowaniem oznaczeń i dam mu faktycznie dobrze wyschnąć 9 godzin temu, Kamil K. napisał: Tamkę rozcieńczałem albo X20A albo Levelling Thinnerem. Proporcja na oko, ale możliwe, że nawet pomiędzy 2:8 albo 3:7 - kolor był bardzo wyraźny, ale zarazem farba miała konsystencję samego rozcieńczalnika. Psikamy bardzo delikatną mgiełkę i obserwujemy jak schnie - można wspomóc proces powietrzem z aerka. Jak efekt jest ok zostawiamy, jak nie, to jeszcze jedna warstwa. Dla bezpieczeństwa lepiej wyjdź z proporcji 1:9 i ew. dodawaj farby, jeśli będziesz niezadowolony. Dzisiaj zająłem się malowaniem rozjaśnień. Dodatkowo w niektórych miejscach chciałem nanieść ciemniejszą farbę imitującą mniej zmęczone życiem miejsca. Niestety za bardzo rozcieńczyłem farbę i wyszedł mi z tego filtr xD Nie zastanawiając się zbyt długo psiknąłem tym filtrem po całym modelu. Nie wiem czy dobrze widać to na zdjęciach aczkolwiek kontrast odrobinę się zmniejszył i teraz wygląda to odrobinę lepiej. Poniżej zdjęcia z postępami. Rozjaśniłem odrobinę detale, mam nadzieję że efekt nie zniknie po wszystkich warstwach farby Musicie mi wybaczyć jakość zdjęć, mój aparat nie wyrabia na takich detalach. Mam w planach małe studio fotograficzne Idąc tropem waszych rad mój najbliższy plan wygląda następująco: GX100 na wieży pod malowanie oznaczeń. Dam mu wyschnąć parę dni, planuję pomalować całą wieżę. Malowanie oznaczeń białą farbą akrylową. (Vallejo Model Color) Lakier satynowy na cały model. Spróbuję Tamiya X35 Wash Blendowanie farb olejnych Zobaczę jak się będzie prezentował model po tych zabiegach. Wtedy zdecyduję czy jeszcze jakiegoś filtru nie dorzucić. Edytowane 19 Listopada 2019 przez Juffre 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 20 Listopada 2019 Share Napisano 20 Listopada 2019 W dniu 19.11.2019 o 21:04, Juffre napisał: A może poprawić te mocowania Na właściwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 21 Listopada 2019 Autor Share Napisano 21 Listopada 2019 @Paweł Czarnocki Dzięki za spostrzegawczość. Pomyślę nad dorobieniem tego detalu. Tymczasem wieżę psiknąłem GX100. Czekam na utwardzenie się lakieru. W najbliższych planach mam pomalowanie bandaży kół i drobnych detali. W między czasie zacząłem się zastanawiać nad wykonaniem tych dodatkowych siatek, chroniących przed Panzerfaustam. Zakupiłem siatkę od Eduarda 6x6: Niestety siatka ta ma za małe oczka jak na skalę 1/35. Plasmo z powodzeniem używał jej do 1/72 - niestety tutaj się ona nie sprawdzi. Stąd moje pytanie: W jaki sposób zbudować taki pancerz? Jaki materiałów użyć aby wyglądało to chociaż odrobinę realistycznie? Myślałem nad wycięciem cienkiego hipsu ramki do której wkleiłbym cienkie przewody tworząc kratę w większym rozmiarze niż siatka eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 21 Listopada 2019 Share Napisano 21 Listopada 2019 W dniu 19.11.2019 o 21:04, Juffre napisał: GX100 na wieży pod malowanie oznaczeń. Dam mu wyschnąć parę dni, planuję pomalować całą wieżę. Malowanie oznaczeń białą farbą akrylową. (Vallejo Model Color) Lakier satynowy na cały model. Spróbuję Tamiya X35 Nie ma potrzeby zostawiać GX100 parę dni. Po 12 godzinach możesz działać. Skoro masz X-35, GX100 mogłeś sobie w ogóle darować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 21 Listopada 2019 Autor Share Napisano 21 Listopada 2019 @mbrnnr Dzięki za uwagi. W takim razie już dzisiaj będę mógł się wziąć za oznaczenia. X-35 jeszcze nie mam, dzisiaj wybiorę się modelarskiego to zakupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 23 Listopada 2019 Autor Share Napisano 23 Listopada 2019 Pomalowałem oznaczenia na wieży. Farba to Vellejo Model Color. Ile dać farbie czasu na schnięcie przed lakierem satynowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 23 Listopada 2019 Share Napisano 23 Listopada 2019 Fajne. Możesz. Kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 23 Listopada 2019 Share Napisano 23 Listopada 2019 śmiało możesz jeszcze zrobić jakiś zaciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 23 Listopada 2019 Share Napisano 23 Listopada 2019 Fajnie wyszlo kolor bazowy ladnie zciemnial po bezbarwnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 23 Listopada 2019 Autor Share Napisano 23 Listopada 2019 (edytowane) 2 godziny temu, enten napisał: śmiało możesz jeszcze zrobić jakiś zaciek Odpuściłem sobie już zacieki - bałem się że coś przy okazji zepsuję Następnym razem na pewno coś z nimi pokombinuję. Może już na końcu zabawy z modelem dodam trochę rozmyć farbą olejną, w celu właśnie zaznaczenia spływającej farby. 30 minut temu, kzugaj napisał: Fajnie wyszlo kolor bazowy ladnie zciemnial po bezbarwnym Tak jestem bardzo zadowolony. Zrobił się bardzo ładny kontrast między kolorami, całość nabrała przyjemniej głębi. Ogólnie kadłub nie był malowany GX100 i teraz się zastanawiam czy po pomalowaniu całości modelu satyną (kadłub + wieża) czy nie będzie widać różnicy pomiędzy nimi. Edytowane 23 Listopada 2019 przez Juffre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 25 Listopada 2019 Share Napisano 25 Listopada 2019 (edytowane) Wszystko ładnie ale na 99% nie założysz koła napędowego i gąsienic pod tak zamontowany błotnik. No i nie poprawiłeś klapy włazu dowódcy. Edytowane 25 Listopada 2019 przez Markuz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 25 Listopada 2019 Autor Share Napisano 25 Listopada 2019 @Markuz Będę musiał to jeszcze przymierzyć. Myślę że w razie czegoś uda mi się nagość błotniki. Wykonane są blachy 0.2mm. Władzy dowódcy nie dało się już odkleic. Próbowałem rozklejać I wycinać ale za mocno chwyciło będę musiał z tym żyć - wolę tak niż z totalnie rozwalonym włazem Tymczasem polakierowałem model satyna. Dodałem oznaczenia na wieży i zrobiłem washa. Wieczorem dodam zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Listopada 2019 Super Moderator Share Napisano 25 Listopada 2019 Ad siatek Aber 35A050 http://www.aber.net.pl/upload/pdf/572c7961d253e511f555ef0374c13f15.pdf 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 25 Listopada 2019 Autor Share Napisano 25 Listopada 2019 2 godziny temu, Greif napisał: Ad siatek Aber 35A050 http://www.aber.net.pl/upload/pdf/572c7961d253e511f555ef0374c13f15.pdf Dzięki za linka - nie widziałem wcześniej tego zestawu. Kupiłem siatkę o oczku 2x2mm. Na pierwszy rzut oka wygląda na nieco za dużą jak na skalę 1/35. Mimo wszystko spróbuję wystrugać takie ekrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) 23 godziny temu, Juffre napisał: @Markuz Władzy dowódcy nie dało się już odkleic. Próbowałem rozklejać I wycinać ale za mocno chwyciło będę musiał z tym żyć - wolę tak niż z totalnie rozwalonym włazem Ja bym jednak powalczył z tym włazem. Spróbuj go wyciąć na styku z kopułką. Polecam żyletkę piłkę modelarską Edytowane 26 Listopada 2019 przez Markuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 26 Listopada 2019 Autor Share Napisano 26 Listopada 2019 @Markuz Zobaczę co da się zrobić Tymczasem zrobiłem namalowałem oznaczenia na wieży, zabezpieczyłem model satyną i zrobiłem washa. Niedługo zabieram się za chipping. Czy możecie polecić mi odpowiednie farby i kolory? Mam old rust od Ammo i Hull Red od Vallejo - te farby będą symulować już zardzewiałą stal. Jakim kolorem najlepiej pomalować świeże odpryski farby? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Dowolna farba/mieszanka farb dająca kolory od ciemnych szarości do ciemnych brązów. Ja ostatnio używałem Vallejo German Camouflage Black Brown. Ogólnie odpryski możesz "podrdzewić" później, nakładając nieco farby olejnej w kolorze rdzy. Czysto rdzawych odprysków bym się wystrzegał, jeśli namalujesz ich za dużo, mogą wyglądać dziwnie. Raczej jako dodatek do właściwych ciemnoszarych/brązowych odprysków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 27 Listopada 2019 Share Napisano 27 Listopada 2019 Numer taktyczny fajnie wyszedł, wygląda jak malowany od ręki (bo i tak najczęściej w rzeczywistości było). Pas identyfikacyjny - może by ciut jakiegoś zacieku z białej farby dodać? To najczęściej Wania z Saszą malowali na szybko szczotką (wynalezioną wraz z rowerem u Niemca na strychu) nabierając farbę z wiadra, bywało że po jednym (albo i nie jednym) głębszym więc zacieki bywały spore. Popatrz na zdjęcia, często był jeszcze malowany biały krzyż na stropie wieży (dla lotnictwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 27 Listopada 2019 Autor Share Napisano 27 Listopada 2019 @Kamil K. Najpierw użyję light green, a na to położę old rust - obie farby od ammo. Planuję zrobić rdzawe wypryski w miejscu odprysku farby. @Michal_G Zrobię jeszcze jakieś drobne zacieki z farby. Pojawiło mi się kolejne pytanie - malowanie gąsienic. Zastanawiam się czy nie pomalować ich gun metalem od Tamki a następnie stonować świecenie wszelkiej maści pigmentami i washami. Co myślicie o takim podejściu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi