Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1/72

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, mysiek13 napisał:

Wie ktoś co będzie w tych dodatkach 3D?

"DOSTĘPNE WKRÓTCE! Kolejna grupa nowości IBG Models będzie dostępna na sam koniec października! Model Su-22UM3K in Polish Air Force będzie zawierał zestaw firmy Modelsvit, kalkomanie zaprojektowane przez ModelMaker i zestaw drukowanych 3d anten! Więcej informacji o tym i innych modelach podamy niedługo."

• Like 1
  • Thanks 3

6 minut temu, Grzes napisał:

Kilka fotek dodatków jakie dorzucił Eduard do Turboleta z zestawu Gavii

Kupiłbym, ale mam wrażenie ze nie poprawili przedniego oszklenia i nosa. W KP jest to poprawione, ale brakuje wnętrza przedziału pasażerskiego, które tutaj jest :zaplon:

3 minuty temu, Artek82 napisał:

Kupiłbym, ale mam wrażenie ze nie poprawili przedniego oszklenia i nosa.

I dobre masz wrażenie, bo to jest Gavia bez żadnych poprawek. Model uzupełniony jest tylko wydrukami, blaszkami i nowymi kalkami.

13 minut temu, Artek82 napisał:

Kupiłbym, ale mam wrażenie ze nie poprawili przedniego oszklenia i nosa. W KP jest to poprawione, ale brakuje wnętrza przedziału pasażerskiego, które tutaj jest

Czyli najlepiej byłoby zrobić jednego z dwóch

A wnętrze jest

image.thumb.png.6fd57073634c6b8e0406ad9763ceb111.png

55 minut temu, Pasqual napisał:

A mnie się wydaje, że to trochę przesada.

A.jpg.110cddb4cdfee112e6ab436f9c4af9d0.jpg

Przyznam, że nie wiem jak wygląda powstawanie modelu tak od "kuchni", ale często odnoszę wrażenie, że w tym procesie w ogóle nie uczestniczą osoby jakoś bliżej związane z modelarstwem..

Jeszcze rozumiem jakieś zaakcentowanie wypukłych płyt ochraniających przy działkach, ale kto wpadł na pomysł robienia "wypukłych" hamulców aerodynamicznych 😕 przy tak, jakby nie było zaawansowanym modelu to jakieś kuriozum 😄

Ja rozumiem, że przy produkcji modelu są problemy technologiczne, które nie pozwalają wykonać niektórych detali, przez co narzekamy, ale to jest właśnie jeden z tych przykładów gdy producent sobie utrudnia pracę tylko po to, żeby było gorzej i żebyśmy  mieli powody do narzekać.. absurd 😄    

Edytowane przez arhtus
  • Like 2

47 minut temu, arhtus napisał:

Przyznam, że nie wiem jak wygląda powstawanie modelu tak od "kuchni"

Kiedyś spróbuj, Gwarantuję, że zweryfikujesz swoje wyobrażenia o modelu "idealnym". I nie chodzi tutaj o błędy wynikające z lenistwa, tylko o zwykłe ograniczenie możliwości i efekt w skali.

Ale to nie chodzi przecież o czepianie się bo coś nie wyszło, bo technologia, bo ograniczenia, bo efekt skali..

Ktoś wpadł na głupi pomysł odwzorowania tych hamulców jako wypukłe i to nie było moim zdaniem ułatwienie, a wręcz przeciwnie, producent sobie utrudnił.

Wydaje mi się, że gdyby nad projektowaniem czuwał jakiś modelarz praktyk to nie zaakceptowałby takiego rozwiązania, i tyle..😉

• Like 1

10 minut temu, Xmen napisał:

Czy jest jakiś model  do którego się nikt nie przyczepił że coś jest nie tak?

To są pewnie te, które jeszcze nie powstały...

Choć... do nich też można się przyczepić o to, dlaczego jeszcze nie powstały!

• Like 1
  • Haha 2

20 minut temu, arhtus napisał:

Ale to nie chodzi przecież o czepianie

Śmiem wątpić bo jeszcze nie widziałem nowości do której by się ktoś nie przyczepił.

22 minuty temu, TM48 napisał:

Pewnie ktoś kto był w muzeum (a ja całkiem niedawno byłem) i zobaczył, że są nieco wypukłe.

http://data3.primeportal.net/hangar/luc_colin3/su-22m4_fitter/images/su-22m4_fitter_077_of_145.jpg

No i zepsułeś całą zabawę.:haha:

• Haha 3

W dniu 27.09.2024 o 17:10, Artek82 napisał:

Kupiłbym, ale mam wrażenie ze nie poprawili przedniego oszklenia i nosa. W KP jest to poprawione, ale brakuje wnętrza przedziału pasażerskiego, które tutaj jest :zaplon:

Według instrukcji (do pobrania na stronie eduarda jako plik pdf) w modelu jest nos, na ramce z częściami przezroczystymi), który należy zamontować w miejsce nosa odciętego od kadłuba. Nie wiem, czy takie rozwiązanie proponował oryginalny model Gavii.

Godzinę temu, Jostein napisał:

Według instrukcji (do pobrania na stronie eduarda jako plik pdf) w modelu jest nos, na ramce z częściami przezroczystymi),

Tak to wyglada:

image.thumb.png.f21c4ed1bb3b5c367159bf4ca8ff4804.png

3 godziny temu, TM48 napisał:

Pewnie ktoś kto był w muzeum (a ja całkiem niedawno byłem) i zobaczył, że są nieco wypukłe.

http://data3.primeportal.net/hangar/luc_colin3/su-22m4_fitter/images/su-22m4_fitter_077_of_145.jpg

I pozamiatane... Też w MLP oglądałem te hamulce i faktycznie potrafią odstawać. Inna rzecz, że Ukraińcy trochę "mydlanie" to zrobili ale błędu chyba nie ma.

7 godzin temu, TM48 napisał:

Te hamulce nachodzą na kadłub na zakładkę, na grubość blachy (ten dolny dodatkowo zazwyczaj się nieco otwiera odnoszę wrażenie) i jeśli uważacie, że taki efekt dobrze wygląda w tym modelu no to ja nie mam więcej pytań 😁

Wiecie na żywo to można się trochę nabrać, bo jakbyście się przyjrzeli to co drugi panel odstaje tak na samolocie na grubość blachy i jakbyśmy chcieli takie coś odzwierciedlać w 72 to te modele miałyby naćkane pełno takich placków, ale co kto lubi...

PS

Żebyśmy mieli pojęcie o czym mowa to trzeba zobaczyć jak to wygląda w nieco szerszym planie, bo pokazać zdjęcie elementu z bliska, żeby błysnąć to nie sztuka 😏 

Tak, ja wiem, że to efekt skali, że uproszczenia, że idąc tą drogą to i linii nie powinno być itd.. no ale dajcie spokój przecież te hamulce to powinny odstawać na kilka cm, żeby ten efekt na modelu był choć zbliżony do oryginału..

IMG_20240929_184442.png

Edytowane przez arhtus
  • Like 2

7 minut temu, arhtus napisał:

Te hamulce nachodzą na kadłub na zakładkę, na grubość blachy (ten dolny dodatkowo zawyczaj się nieco otwiera odnoszę wrażenie) i jeśli uważacie, że taki efekt dobrze wygląda w tym modelu no to ja nie mam więcej pytań

Czyli teraz już nie ma problemu, że wypukły tylko za gruby? A tak z ciekawości, wiesz jak to wygląda na modelu bo go masz, czy zobaczyłeś marną fotkę i poznałeś efekt? Jak byłem w muzeum to właśnie SU-22 tak wygląda, cały upstrzony wystającymi elementami i nawet tak sobie pomyślałem, że ciekawie by było oddać to wszystko w modelu. Wracam do domu wyciągam model żeby to sprawdzić i co? I są tak zrobione.

Dlatego pisałem żebyś kiedyś spróbował, a później poddał się krytyce takim malkontentom i filozofom jak ty.

8 minut temu, arhtus napisał:

I nie filozowyfuj mi tu

Najpierw było źle bo jest źle, a później było źle bo jest dobrze i powinno być źle. To nie ja mam problemy z konsekwencją wniosków i nie ja je umieszczam na forum.

Nadal nie wiem, czy widziałeś model i samolot, ale ja widziałem i tak, uważam, że to dobrze wygląda. Serio!

PS Nie zapomnij napisać, że Modelsvit mi płaci i dlatego bronię ten model. :D

Edytowane przez TM48