caughtinthemiddle Napisano 27 Września Share Napisano 27 Września 2 godziny temu, mysiek13 napisał: Wie ktoś co będzie w tych dodatkach 3D? "DOSTĘPNE WKRÓTCE! Kolejna grupa nowości IBG Models będzie dostępna na sam koniec października! Model Su-22UM3K in Polish Air Force będzie zawierał zestaw firmy Modelsvit, kalkomanie zaprojektowane przez ModelMaker i zestaw drukowanych 3d anten! Więcej informacji o tym i innych modelach podamy niedługo." 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Września Share Napisano 27 Września Kilka fotek dodatków jakie dorzucił Eduard do Turboleta z zestawu Gavii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 27 Września Share Napisano 27 Września 6 minut temu, Grzes napisał: Kilka fotek dodatków jakie dorzucił Eduard do Turboleta z zestawu Gavii Kupiłbym, ale mam wrażenie ze nie poprawili przedniego oszklenia i nosa. W KP jest to poprawione, ale brakuje wnętrza przedziału pasażerskiego, które tutaj jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Września Share Napisano 27 Września 3 minuty temu, Artek82 napisał: Kupiłbym, ale mam wrażenie ze nie poprawili przedniego oszklenia i nosa. I dobre masz wrażenie, bo to jest Gavia bez żadnych poprawek. Model uzupełniony jest tylko wydrukami, blaszkami i nowymi kalkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Września Share Napisano 27 Września 13 minut temu, Artek82 napisał: Kupiłbym, ale mam wrażenie ze nie poprawili przedniego oszklenia i nosa. W KP jest to poprawione, ale brakuje wnętrza przedziału pasażerskiego, które tutaj jest Czyli najlepiej byłoby zrobić jednego z dwóch A wnętrze jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasqual Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września A mnie się wydaje, że to trochę przesada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września Są na to sposoby 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasqual Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września (edytowane) To dodaj jeszcze jakiś rylec do odtwarzania linii podziału, szpachlę lub CA (jak kto lubi), nitowadło... Edytowane 28 Września przez Pasqual Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września (edytowane) 55 minut temu, Pasqual napisał: A mnie się wydaje, że to trochę przesada. Przyznam, że nie wiem jak wygląda powstawanie modelu tak od "kuchni", ale często odnoszę wrażenie, że w tym procesie w ogóle nie uczestniczą osoby jakoś bliżej związane z modelarstwem.. Jeszcze rozumiem jakieś zaakcentowanie wypukłych płyt ochraniających przy działkach, ale kto wpadł na pomysł robienia "wypukłych" hamulców aerodynamicznych przy tak, jakby nie było zaawansowanym modelu to jakieś kuriozum Ja rozumiem, że przy produkcji modelu są problemy technologiczne, które nie pozwalają wykonać niektórych detali, przez co narzekamy, ale to jest właśnie jeden z tych przykładów gdy producent sobie utrudnia pracę tylko po to, żeby było gorzej i żebyśmy mieli powody do narzekać.. absurd Edytowane 28 Września przez arhtus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września 47 minut temu, arhtus napisał: Przyznam, że nie wiem jak wygląda powstawanie modelu tak od "kuchni" Kiedyś spróbuj, Gwarantuję, że zweryfikujesz swoje wyobrażenia o modelu "idealnym". I nie chodzi tutaj o błędy wynikające z lenistwa, tylko o zwykłe ograniczenie możliwości i efekt w skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września Aha, czyli wg Ciebie łatwiej było w tym modelu wykonać hamulce aero jako nieco wypukłe niż zaznaczyć je po prostu tradycyjnie linią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września Czy jest jakiś model do którego się nikt nie przyczepił że coś jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września Ale to nie chodzi przecież o czepianie się bo coś nie wyszło, bo technologia, bo ograniczenia, bo efekt skali.. Ktoś wpadł na głupi pomysł odwzorowania tych hamulców jako wypukłe i to nie było moim zdaniem ułatwienie, a wręcz przeciwnie, producent sobie utrudnił. Wydaje mi się, że gdyby nad projektowaniem czuwał jakiś modelarz praktyk to nie zaakceptowałby takiego rozwiązania, i tyle.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września 10 minut temu, Xmen napisał: Czy jest jakiś model do którego się nikt nie przyczepił że coś jest nie tak? To są pewnie te, które jeszcze nie powstały... Choć... do nich też można się przyczepić o to, dlaczego jeszcze nie powstały! 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września 20 minut temu, arhtus napisał: Ale to nie chodzi przecież o czepianie Śmiem wątpić bo jeszcze nie widziałem nowości do której by się ktoś nie przyczepił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września 12 godzin temu, arhtus napisał: ale kto wpadł na pomysł robienia "wypukłych" hamulców aerodynamicznych Pewnie ktoś kto był w muzeum (a ja całkiem niedawno byłem) i zobaczył, że są nieco wypukłe. http://data3.primeportal.net/hangar/luc_colin3/su-22m4_fitter/images/su-22m4_fitter_077_of_145.jpg 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września 22 minuty temu, TM48 napisał: Pewnie ktoś kto był w muzeum (a ja całkiem niedawno byłem) i zobaczył, że są nieco wypukłe. http://data3.primeportal.net/hangar/luc_colin3/su-22m4_fitter/images/su-22m4_fitter_077_of_145.jpg No i zepsułeś całą zabawę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września W dniu 27.09.2024 o 17:10, Artek82 napisał: Kupiłbym, ale mam wrażenie ze nie poprawili przedniego oszklenia i nosa. W KP jest to poprawione, ale brakuje wnętrza przedziału pasażerskiego, które tutaj jest Według instrukcji (do pobrania na stronie eduarda jako plik pdf) w modelu jest nos, na ramce z częściami przezroczystymi), który należy zamontować w miejsce nosa odciętego od kadłuba. Nie wiem, czy takie rozwiązanie proponował oryginalny model Gavii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września Godzinę temu, Jostein napisał: Według instrukcji (do pobrania na stronie eduarda jako plik pdf) w modelu jest nos, na ramce z częściami przezroczystymi), Tak to wyglada: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszzt Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września 3 godziny temu, TM48 napisał: Pewnie ktoś kto był w muzeum (a ja całkiem niedawno byłem) i zobaczył, że są nieco wypukłe. http://data3.primeportal.net/hangar/luc_colin3/su-22m4_fitter/images/su-22m4_fitter_077_of_145.jpg I pozamiatane... Też w MLP oglądałem te hamulce i faktycznie potrafią odstawać. Inna rzecz, że Ukraińcy trochę "mydlanie" to zrobili ale błędu chyba nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września (edytowane) 7 godzin temu, TM48 napisał: Pewnie ktoś kto był w muzeum (a ja całkiem niedawno byłem) i zobaczył, że są nieco wypukłe. http://data3.primeportal.net/hangar/luc_colin3/su-22m4_fitter/images/su-22m4_fitter_077_of_145.jpg Te hamulce nachodzą na kadłub na zakładkę, na grubość blachy (ten dolny dodatkowo zazwyczaj się nieco otwiera odnoszę wrażenie) i jeśli uważacie, że taki efekt dobrze wygląda w tym modelu no to ja nie mam więcej pytań Wiecie na żywo to można się trochę nabrać, bo jakbyście się przyjrzeli to co drugi panel odstaje tak na samolocie na grubość blachy i jakbyśmy chcieli takie coś odzwierciedlać w 72 to te modele miałyby naćkane pełno takich placków, ale co kto lubi... PS Żebyśmy mieli pojęcie o czym mowa to trzeba zobaczyć jak to wygląda w nieco szerszym planie, bo pokazać zdjęcie elementu z bliska, żeby błysnąć to nie sztuka Tak, ja wiem, że to efekt skali, że uproszczenia, że idąc tą drogą to i linii nie powinno być itd.. no ale dajcie spokój przecież te hamulce to powinny odstawać na kilka cm, żeby ten efekt na modelu był choć zbliżony do oryginału.. Edytowane 29 Września przez arhtus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września 7 minut temu, arhtus napisał: Te hamulce nachodzą na kadłub na zakładkę, na grubość blachy (ten dolny dodatkowo zawyczaj się nieco otwiera odnoszę wrażenie) i jeśli uważacie, że taki efekt dobrze wygląda w tym modelu no to ja nie mam więcej pytań Czyli teraz już nie ma problemu, że wypukły tylko za gruby? A tak z ciekawości, wiesz jak to wygląda na modelu bo go masz, czy zobaczyłeś marną fotkę i poznałeś efekt? Jak byłem w muzeum to właśnie SU-22 tak wygląda, cały upstrzony wystającymi elementami i nawet tak sobie pomyślałem, że ciekawie by było oddać to wszystko w modelu. Wracam do domu wyciągam model żeby to sprawdzić i co? I są tak zrobione. Dlatego pisałem żebyś kiedyś spróbował, a później poddał się krytyce takim malkontentom i filozofom jak ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września Jak nie ma problemu! Serio uważasz, że to dobrze wygląda? No to się ciesz, że tak masz I nie filozowyfuj mi tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września (edytowane) 8 minut temu, arhtus napisał: I nie filozowyfuj mi tu Najpierw było źle bo jest źle, a później było źle bo jest dobrze i powinno być źle. To nie ja mam problemy z konsekwencją wniosków i nie ja je umieszczam na forum. Nadal nie wiem, czy widziałeś model i samolot, ale ja widziałem i tak, uważam, że to dobrze wygląda. Serio! PS Nie zapomnij napisać, że Modelsvit mi płaci i dlatego bronię ten model. Edytowane 29 Września przez TM48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września Wygrałeś Wygląda to naprawdę świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi