Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1/72

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda, że ostatnimi czasy tylko odrzutowce robią w 1/72...Znaczy się jako całkowicie nowe modele. "Śmiglaki" to raczej same odgrzewane kotlety, choć cieszę się, że w końcu zaczęły pojawiać się ich Zerówki.

4 godziny temu, giberes napisał:

Hmm, polemizowałbym 😉

W 1/72 wydają, jako całkowicie nowe, tylko modele samolotów odrzutowych. Zerówki czy inne modele samolotów z napędem śmigłowym to są modele wydane ładnych parę lat temu. Ostatni nowy to był model Ki-43 I, który wydany został razem z magazynem Model Graphix i częściowo nowy prototyp A6M. A było to jeszcze przed 2020. Ergo, w ciągu ostatnich 6 lat w skali 1/72 wydali jedynie samolotów odrzutowych. 

• Like 1

A ja wezmę w obronę giberesa i powiem, że biorąc pod uwagę JAKIE odrzutowce Fine Molds wydało (kupiłem łącznie ok. 50 pudeł Phantomów, F-2, F-104, F-14 i F-15!), to użycie słowa "szkoda" to bluźnierstwo :) W średniowieczu nie za takie rzeczy palono na stosie 😱

MS

• Like 3
  • Haha 3

2 godziny temu, kwiatektatek napisał:

To nie polemika, to rechot.

Ciekawe czy to była próba żartu? Płytkiego ale jednak żartu?

Czy poprawa własnego samopoczucia kosztem kogoś mniej zadowolonego?

Proponuję odwrócić ten wpis w swoją stronę, zastanowić się chwilę i spróbować określić uczucia i emocje jakie się pojawiły....

3 godziny temu, rudy0007 napisał:

I jak się prezentuje? Gdzie kupowałeś, ściągałeś ze wschodu?

Jest w drodze z .. Dam znać jak dotrze, ale z tego co piszą w necie to jest na takim poziomie co cała reszta.

Widzę, że z jakichś względów usuwa skrót od nazwy Hobby Link Japan. Dziwne.

Michał

Edytowane przez Skawinski
Nazwa sklepu
  • Thanks 1

16 godzin temu, Skawinski napisał:

A ja wezmę w obronę giberesa i powiem, że biorąc pod uwagę JAKIE odrzutowce Fine Molds wydało (kupiłem łącznie ok. 50 pudeł Phantomów, F-2, F-104, F-14 i F-15!), to użycie słowa "szkoda" to bluźnierstwo :) W średniowieczu nie za takie rzeczy palono na stosie 😱

MS

De gustibus Michale. Wiem, że te modele są świetne. Mam kumpla, który tylko "suszarki" buduje i pokazuje te modele. Są zaiste świetne. Ale mogliby też zrobić coś nowego że śmigłami. Patrząc na to, że skupiają się na samolotach używanych też przez Japonię, to lista jest zaiste długa... Choćby Raiden, Shiden/Shiden-Kai, Ki-27, Ki-44, Judy, Tenzan czy nawet Ki-15, którego zrobili w 1/48. Nawet Vala nie ma dobrego w 1/72. 

Gdyby nie Arma Hobby z Ki-84 i Ki-43, czy Clear Prop , Claude, Sonią czy zbliżającym się Valem 2 nie byłoby nowych modeli samolotów japońskich. 

• Like 1

34 minuty temu, Tainan41 napisał:

Gdyby nie Arma Hobby z Ki-84 i Ki-43, czy Clear Prop , Claude, Sonią czy zbliżającym się Valem 2 nie byłoby nowych modeli samolotów japońskich. 

No tak, nie byłoby nowych modeli samolotów japońskich, gdyby nie... 5 nowych modeli samolotów japońskich.

Chciałbym żeby taka "bieda" była np. w modelach polskich konstrukcji.

• Like 2

5 godzin temu, Tainan41 napisał:

Ale mogliby też zrobić coś nowego że śmigłami. Patrząc na to, że skupiają się na samolotach używanych też przez Japonię, to lista jest zaiste długa... Choćby Raiden, Shiden/Shiden-Kai, Ki-27, Ki-44, Judy, Tenzan czy nawet Ki-15, którego zrobili w 1/48. Nawet Vala nie ma dobrego w 1/72. 

Popieram! Robiłem ichniejsze F-14 oraz F-4 w 1/72 i są to super produkcje (może oprócz kalkomanii). No ale stanowczo domagam się czegoś z WW2!

7 godzin temu, kelly9mm napisał:

Popieram! Robiłem ichniejsze F-14 oraz F-4 w 1/72 i są to super produkcje (może oprócz kalkomanii). No ale stanowczo domagam się czegoś z WW2!

A ja naszego F-16 🫡.

Przemek

• Like 1

Nie macie racji! To bez nowego Twin Ottera w 1/72 modelarstwo plastikowe schodzi na psy a cała nowa produkcja psu na budę.

I proszę się ze mną nie kłócić, ponieważ moja racja jest mojsza. 

Edytowane przez socjo1
  • Haha 2

W dniu 4.09.2025 o 00:13, Cypis napisał:

Chińska firma Uma Model wyda model myśliwca Shenyang J-35A

ILE_rYNas7GtksjDChjvia3DbCDNmWIQCvVute7BV3CsXk194ZDoKvkw4eQe_WYMF7J0D9XRKwQC6YKuxNBHjLXK.jpg

Pokazali wypraski i gotowy model , jak widać będa dwie wersje J-35 i J-35A

6XO7EmmrohFVhBufFBm8efhKZEG43Hlypps62-TEjj9879vJYdHjr-9llJ_a29J9acSqaC5Ngtsk5XpRRpSjYa3U.jpg

Tupp5zRwAOLeSsIm0lPua_EU9uWx1tsz41vmqBXzPMIPY7hEjgTfYuhHav1Bjb3uUsRb9XIWLP6WXl64JLxFvAHf.jpg

wSQ5l-LuKjw6XY-GKRZN1ooV-VhCjDw7TS7DD_d2KIunJ2I_QXuPjTSVYHGeoptYQKRyeHmPTqHsrVcc7sFpExJ_.jpg

Edytowane przez Cypis

26 minut temu, Grzes napisał:

26 lutego :mrgreen:

to dlaczego nie można tego znaleźć przez wyszukiwarkę , przecież nie będe przeglądał 20 ston w tył .

10 minut temu, Cypis napisał:

to dlaczego nie można tego znaleźć przez wyszukiwarkę , przecież nie będe przeglądał 20 ston w tył .

i sam sobie odpowiem wpis z 26 lutego "Nowe MiGi z Edka za pasem." . 

Jak ktoś ciekawy ramek to niech da znać to wrzucę .

Edytowane przez Cypis