barszczo Napisano 20 Maja Napisano 20 Maja Albacore od SH powoli się rodzi. Testowa ramka C z drobiazgami: Cytuj
RogerM Napisano 20 Maja Napisano 20 Maja W dniu 17.05.2026 o 11:24, Xmen napisał: Zluzuj majty bo cię cisną. Widzę, że na rzeczowe i kulturalne argumenty cię nie stać więc wstawiasz takie gówniarskie teksty. Mam prośbę, nie wcinaj się w moje wątki, zwłaszcza jak nie masz nic mądrego do powiedzenia. Cytuj
Xmen Napisano 20 Maja Napisano 20 Maja Godzinę temu, RogerM napisał: Widzę, że na rzeczowe i kulturalne argumenty cię nie stać więc wstawiasz takie gówniarskie teksty. Mam prośbę, nie wcinaj się w moje wątki, zwłaszcza jak nie masz nic mądrego do powiedzenia. Nie wiedziałem że wątek o nowościach jest twój ale ok i vice versa. Cytuj
socjo1 Napisano 20 Maja Napisano 20 Maja Kurcze, dobrze że forum odżyło. Tęskno mi było chłopaki do tych naszych czułości... 2 Cytuj
TM48 Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja 9 godzin temu, socjo1 napisał: Kurcze, dobrze że forum odżyło. 4-5 dni nikomu nie napisać o jego gaciach, to prawie odwyk. Jakaś grupa wsparcia wsparcia by się przydała na takie sytuacje. Mam na imię Paweł i od pięciu dni nikomu nie napisałem jakie ma niewygodne bokserki. Cześć Paweł! Cześć Paweł! 4 Cytuj
BRAVO112 Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja 16 godzin temu, barszczo napisał: Albacore od SH powoli się rodzi. dlaczego " sie rodzi" Przeciez jednego mam w pudle.... kto przejal MPM? 1 Cytuj
Kon_Bar Napisano 23 Maja Napisano 23 Maja Kovozávody Prostějov zapowiada Piper Cherokee 140/160/180 1 Cytuj
barszczo Napisano 23 Maja Napisano 23 Maja W dniu 21.05.2026 o 10:36, BRAVO112 napisał: dlaczego " sie rodzi" Przeciez jednego mam w pudle.... Tak, ale to model sprzed ćwierć wieku. SH wydaje całkiem nową edycję . Cytuj
Grzes Napisano 24 Maja Napisano 24 Maja Nie pamiętam czy to było, ale fajny dodatek dla miłośników MiGów-21 z eduarda Uszczelki osłony kabiny MiG-21 PFM / MF / R / bis 3 Cytuj
em Napisano 24 Maja Napisano 24 Maja Godzinę temu, Grzes napisał: Nie pamiętam czy to było, ale fajny dodatek dla miłośników MiGów-21 z eduarda Uszczelki osłony kabiny MiG-21 PFM / MF / R / bis A gdzie czarne ? Ja się pytam? Cytuj
Cypis Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja RS Models wydaje model szybowca DFS-230A z nowymi kalkami i dodatkowymi częściami w wersji : German Glider DFS-230A "Festung Breslau 1945" Cytuj
BRAVO112 Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja niestety nigdzie w niemieckojezycznych zrodlach nie znalazlem polaczenia dfs-a z Festung Breslau.... Cytuj
Slawek_26869 Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja 5 minut temu, BRAVO112 napisał: niestety nigdzie w niemieckojezycznych zrodlach nie znalazlem polaczenia dfs-a z Festung Breslau.... a na polskojęzycznej wikipedii znalazłem: "Ostatnie loty na DFS 230 wykonywano wiosną 1945 do oblężonego ówczesnego Breslau, m.in. 23 marca doleciało tam kilka szybowców z dwoma działami 150 mm, które wylądowały na wewnętrznym lotnisku w okolicy dzisiejszego placu Grunwaldzkiego" 1 Cytuj
Cypis Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja Niemcy wykorzystywali szybowce do dostarczania amunicji, broni oraz żołnierzy w ramach zorganizowanego mostu powietrznego. Ich lądowania odbywały się w dwóch głównych fazach: Lotnisko Gądów Mały (Breslau-Flughafen Gandau): W pierwszej fazie oblężenia (od połowy marca 1945 roku) maszyny lądowały regularnie na tym oficjalnym lotnisku. Prowizoryczny pas na placu Grunwaldzkim (Kaiserstraße): Po zdobyciu lotniska Gądów przez Armię Czerwoną w kwietniu, piloci zmuszeni byli lądować wewnątrz miasta. Wykorzystywali do tego specjalnie wybudowany, prowizoryczny pas startowy, który powstał po wyburzeniu całej dzielnicy mieszkalnej w rejonie dzisiejszego placu Grunwaldzkiego. Ostatni lot szybowcowy II wojny światowej Wrocław zapisał się w historii jako miejsce ostatniego bojowego użycia szybowców transportowych w Europie podczas II wojny światowej. Wyprawa ta miała miejsce w noc z 29 na 30 kwietnia 1945 roku. Szybowiec DFS-230 pilotowany przez podoficera Thiesa, załadowany m.in. pancerfaustami, został odczepiony z holu nad płonącym miastem i skutecznie wylądował na pasie przy dzisiejszym placu Grunwaldzkim. Obok mniejszych maszyn typu DFS-230 w operacjach tych brały udział także większe szybowce Gotha Go 242. 2 Cytuj
Cypis Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja A&A Models wydaje model amerykańskiego experymentalnego samolotu XB-1 "Baby Boom" 1 Cytuj
Cypis Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja 14 minut temu, JuzekB napisał: Guntower pokazał pudełko Wilgi trochę szczegółów modelu Cytuj
Grzes Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja 35 minut temu, JuzekB napisał: Guntower pokazał pudełko Wilgi Wilga Atak przyszedł z nieoczekiwanej strony... 2 1 Cytuj
Grzes Napisano 28 Maja Napisano 28 Maja 30 minut temu, Artek82 napisał: to tylko moje odczucie. Nie tylko Twoje Cytuj
BRAVO112 Napisano 28 Maja Napisano 28 Maja temat tej Wilgi byl juz poruszany 2 lata temu na Britmodeller... nie wiem tylko, czy w tej skali Cytuj
Super Moderator Greif Napisano 28 Maja Super Moderator Napisano 28 Maja Widzę że słoneczko zaszkodziło co poniektórym osobom - nie będę przypominał że to forum modelarskie- użytkownik JJ 62 dostał czas na sklejanie 4 Cytuj
djack Napisano 28 Maja Napisano 28 Maja Nie odrobili zadania domowego w kwestii końcówek skrzydeł Wilgi, tylko powielili błąd występujący na chyba wszystkich planach jakie były publikowane. 2 Cytuj
barszczo Napisano 30 Maja Napisano 30 Maja Special Hobby odgrzewa kotleta. Fw189A - Owls over the Eastern Front: Cytuj
GrzeM Napisano 30 Maja Napisano 30 Maja W dniu 27.05.2026 o 22:55, Cypis napisał: Ja im dam "Volkspolizei" enerdowcom jednym! Że też Rudenicza na nich nie ma! 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi