Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1/72

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, PrzemekW napisał:

A to będzie dokładnie taki jak nasze?

Nasze chyba miały bardziej "beczkowaty"kadłub w tylnej części z uwagi na inny silnik (piszę z pamięci).

Pozdrawiam, Przemek

Su-17M4 i Su-22M4 z tego co wiem miały te same silniki. To o czym piszesz dotyczy różnic pomiędzy "szparkami" Su-17 UM3 vs Su-22 UM3K. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi, jestem tylko ekonomistą z wykształcenia (choć po Politechnice).

9 godzin temu, Pasqual napisał:

Su-17M4 i Su-22M4 z tego co wiem miały te same silniki. To o czym piszesz dotyczy różnic pomiędzy "szparkami" Su-17 UM3 vs Su-22 UM3K. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi, jestem tylko ekonomistą z wykształcenia (choć po Politechnice).

Wg literatury Su22M4 miały właśnie inne silniki i tył kadłuba w stosunku do M2 i M3 - i ta wersja jednomiejscowa ma właśnie wyjść z Modelsvita. A dwumiejscowa Su22 już była od pewnego czasu i nawet jest tam polskie, czarne malowanie okolicznościowe.

12 godzin temu, mysiek13 napisał:

Wg literatury Su22M4 miały właśnie inne silniki i tył kadłuba w stosunku do M2 i M3 - i ta wersja jednomiejscowa ma właśnie wyjść z Modelsvita. A dwumiejscowa Su22 już była od pewnego czasu i nawet jest tam polskie, czarne malowanie okolicznościowe.

Ale nic nie napisałem o M2 i M3. Model jest opisany Su-17/Su-22M4. Czyli Su-17M4 i Su-22M4. M2 i M3 o których piszesz są też jednomiejscowe i o ile M3 został przez Modelsvit wydany, to M2- nie. Kolega pyta o to czy Su-17M4 = Su-22M4 = "polski" Su-22M4, czy pod tymi nazwami kryją się różnej średnicy kadłuby spowodowane różnymi silnikami, czy aby zbudować maszyny eksploatowane u nas wystarczy ten model czy trzeba jeszcze czekać na "jakiś inny"? .Su-22M4 to exportowa wersja Su-17M4, oba miały te same silniki różniły się wyposażeniem elektronicznym i IFF czyli zewnętrznie, geometrycznie to ten sam samolot, czyli można z niego z pudła zrobić "polaka".

• Thanks 2

3 minuty temu, Jostein napisał:

Co Special Hobby serwuje w 2023 roku? Sporo odgrzewanych kotletów, pardon, tematów (choć mam nadzieję, że tak jak zrobili nowego Vindicatora, choć parę z nich okaże się jednak nowymi opracowaniami dawnych modeli), ale i kilka nowych dań.

Special Hobby w 2023

Cholera by to wzięła.Mialem nic nie kupować.

Godzinę temu, mig napisał:

Jakby tak odgrzali Ro.57 to byłoby super.

Jednego już mam ale drugim bym nie pogardził.

Mnie to cieszy na chwilę obecną Albacore.Przedostatni do kolekcji FAA.

• Like 1

16 minut temu, mig napisał:

Może kiedyś go wznowią o ile form nie zajechali, a może ktoś zrobi na nowo.

Prędzej wznowią.Watpię by się ktoś zdecydował na nowy model.

W dniu 2.02.2023 o 05:25, mirage3 napisał:

Bardzo ciekawe rzeczy się pojawią :cool:

img_1_1675311815963.thumb.jpg.53001298a6324f822efc6fd13046f0bd.jpg

Żeby tak klasycznego szturmowego 1miejscowego Skyraidera dali.

4 minuty temu, mirage3 napisał:

Gównoburzę czas zacząć!

Dlaczego?

Formy są to trzeba je maksymalnie wykorzystać.Normalne działania firm modelarskich a już Czeskie firmy osiągnęły w tym mistrzostwo. 

7 minut temu, mirage3 napisał:

Gównoburzę czas zacząć! Kolejne Hayate.

image.png.c948999564d7aa631cbc871eefc8fe0f.png

To ja zacznę: drogi, brzydki, nigdy nie było takiego wariantu jak "special attack units" więc producent kłamie, a w ogóle to kształty są skopane i z pudła wychodzi A6M2!

• Like 2

1 minutę temu, Xmen napisał:

Dlaczego?

Formy są to trzeba je maksymalnie wykorzystać.Normalne działania firm modelarskich a już Czeskie firmy osiągnęły w tym mistrzostwo. 

Nie umiesz się bawić :pif:

• Haha 3

2 godziny temu, mirage3 napisał:

Kolejny słuszny temat tym razem Elegancja Francja :cool:

image.png.57be2f11474b6a80a55df22b539a65d6.png

No w końcu francuski Mirage w dobrej jakości za uczciwą cenę. Czekałem na malowania Francji, bo tak to cały czas klepali Izrael

• Like 1