Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1:48

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, HK1885 napisał:

Jak się prezentuje? 

Wg. Mnie największą lipą tego modelu jest oszklenie. Niby ładne, cienkie, błyszczące ale ta klarowność... Dobrze by to na coś innego zamienić, możliwe w nowej edycji coś poprawili.

• Like 1

Pamiętam to malowanie jak pierwszy raz było pokazane w SP jeszcze jak była wydawana jako tygodnik w dużym gazetowym formacie to wgl była jazda bo te kolorowe plamki to były pokazane jako regularne kółka😵

Może jak znajdę to wrzucę skan ale nie obiecuję bo nie bardzo pamiętam gdzie to mam.

• Like 1

Pamietam,  jak po zakupie książki T.Makowskiego Samoloty bojowe światła  wystrugałem sobie (doslownie  - z kawalka drewna lipowego) właśnie A-10 w takim malowaniu. Byłem nim zauroczony.

To drewniane rękodzieło nastolatka gdzieś zaginęło, ale książkę mam do dzisiaj...

20230213_223923.jpg

• Like 2

Hobby Boss chwali się swoim Hurricane Mk.I, który czerpie wprost z ich 1/24. 

Mi się nie podoba, ale nie jestem obiektywny:) Nitowanie na skrzydłach powinno być mieszane. Częściowo wypukłe. Podziurkowali go tak samo jak większego i  dość  dowolnie, bez związku z oryginałem. W spadku po starszym bracie dostał osobne pokrywy uzbrojenia, ale już bez żadnego wypełnienia tych komór i gumowe opony.  Te schematy malowania zaczerpnięte z TBiU to jednak nie żart. 

Ciekawe będzie porównanie z nadchodzącym zestawem AH. 

https://www.themodellingnews.com/2023/02/a-bearcat-dana-hurricane-all-new-from.html?fbclid=IwAR3w4IrtSnydwvJu-1EttpwA7Db4T4LPRL87BiobezvMQca7FNxYsgLJrfM

4 godziny temu, letalin napisał:

Hobby Boss chwali się swoim Hurricane Mk.I

Który wygląda jak Hurricane. Choć w przypadku HaBeka to może być nieco hmm... zwodnicze.

Nitowanie na skrzydłach powinno być mieszane. Częściowo wypukłe.

Teraz to już się czepiasz... 

Te schematy malowania zaczerpnięte z TBiU to jednak nie żart. 

To akurat najmniejszy problem.

A bardziej poważnie - dobrze, że jest, dobrze, że wygląda jak Hurricane.
Niedobrze, że zrobiony przez małe, chińskie rączki. Które mają skłonność do zarzynania naprawdę ciekawych tematów.

I robią to z uporem maniaka.

:neutral:

Ciekawe będzie porównanie z nadchodzącym zestawem AH. 

A to nadciąga coś takiego jak Hurricane Army w 1:48?

6 godzin temu, letalin napisał:

Nitowanie na skrzydłach powinno być mieszane. Częściowo wypukłe.

Wypukłe nitowanie rodzi tylko problemy.

1 godzinę temu, HK1885 napisał:

A bardziej poważnie - dobrze, że jest, dobrze, że wygląda jak Hurricane.

Niedobrze, że zrobiony przez małe, chińskie rączki. Które mają skłonność do zarzynania naprawdę ciekawych tematów.

I robią to z uporem maniaka.

:neutral:

Gdyby nie te chińskie rączki, to w wielu przypadkach dalej byś musiał lepić jakieś przedpotopowe Monogramy, Hellery i inne Airfixy. A czy akurat Hurricane w skali większej niż 1/72 jest ciekawym (w sensie masowo sprzedawalnym) tematem, to mam pewne wątpliwości (wynikające ze znajomości danych sprzedaży tego i owego, jakby się ktoś o powody pytał).

29 minut temu, _OldMan_ napisał:

No to kontynuując forumową tradycję - ile obstawiacie, 250 czy 300 zł w detalu?