Solo Napisano 27 Stycznia 2020 Share Napisano 27 Stycznia 2020 Nie podoba mi się to brudzenie, mówiąc o styraniu miałem bardziej na myśli lekkie przebrudzenia po liniach podziału paneli. Postaram się znaleźć przykładowy model w sieci i pokażę Ci o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 27 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2020 4 minuty temu, Solo napisał: Nie podoba mi się to brudzenie, mówiąc o styraniu miałem bardziej na myśli lekkie przebrudzenia po liniach podziału paneli. Postaram się znaleźć przykładowy model w sieci i pokażę Ci o co mi chodzi. No to będzie zabawa z X-20 i wacikiem Dlatego pisałem na początku, że najchętniej zostawionym go bez brudzenia innego niż lekko przydymione elementy przy działkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Stycznia 2020 Share Napisano 27 Stycznia 2020 No niestety, piękne brudzenie to chyba najtrudniejszy element w budowie samolotu, nie jest łatwo. W rzeczy samej, możesz zostawić go czyściochem i na pewno nie wyjdzie źle. Ewentualnie zerknij sobie na te zdjęcia, model autorstwa Portalusa, który pięknie robi czyste samoloty, aczkolwiek trochę brudu tutaj jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 27 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2020 To jeszcze zapytam o jedną rzecz. Taki efekt uzyskuje się suchym pędzlem z farbą olejną czy roztartym na sucho pigmentem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Stycznia 2020 Share Napisano 27 Stycznia 2020 Nie wiem jak to robił Portalus, ale ja bym zdecydowanie robił to olejami. I nie suchym pędzlem, tylko po prostu nakładając minimalne ilości farby i rozcierając je pędzelkiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 27 Stycznia 2020 Share Napisano 27 Stycznia 2020 (edytowane) Ja bym raczej puktowo nakladal kropelki olejow w miejscach gdzie moze zbierac sie brud a potem pedzlem na mokro zmywal - daje to fajny efekt cienkich ledwo widzialnych smug - będę to niebawem testował na swoim MiGu Tutaj trochę nienaturalnie wygląda taki pociapany Edytowane 27 Stycznia 2020 przez Psar77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 27 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2020 Ja bym raczej puktowo nakladal kropelki olejow a potem pedzlem na mokro zmywal - daje to fajny efekt cienkich ledwo widzialnych smug - będę to niebawem testował na swoim MiGu :-) Tutaj trochę nienaturalnie wygląda taki pociapany Już nie jest pociaprany:) Jutro go potraktuję olejami w inny sposób PozdrawiamŁukasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 27 Stycznia 2020 Share Napisano 27 Stycznia 2020 Czekam na efekty :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 27 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2020 Czekam na efekty :-D Szczerze... To trochę się boję PozdrawiamŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 27 Stycznia 2020 Share Napisano 27 Stycznia 2020 Obserwuję sobie tę relację od początku... Wszystko mi się do tej pory podobało. Do tej, bo to brudzenie jakoś do mnie nie przemawia. Bardziej wygląda jak poplamiony 36 minut temu, eLCe napisał: Już nie jest pociaprany:) Jutro go potraktuję olejami w inny sposób Czekam na efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 28 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2020 W kiepskim świetle i strzelane na szybko telefonem. Obawiam się, że inaczej nie potrafię a boję się to zmywać bo za każdym razem trochę farby na modelu zostaje i działa to jak filtr przyciemniający całość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 28 Stycznia 2020 Share Napisano 28 Stycznia 2020 Mi się teraz podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 28 Stycznia 2020 Share Napisano 28 Stycznia 2020 Zdecydowanie lepiej, tylko na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Stycznia 2020 Share Napisano 28 Stycznia 2020 Dużo lepiej niż poprzednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 28 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2020 W takim razie, jeśli nie wzbudzam już tylu kontrowersji to dopieszczę trochę te brudne miejsca, kładę lakier i jutro przy odpowiednim świetle zrobię trochę fotek do galerii PozdrawiamŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Stycznia 2020 Share Napisano 28 Stycznia 2020 A mi się niestety dalej nie podoba. Te plamki olejne nie są dobrze roztarte, wyglądają nie ślady zużycia czy zabrudzenia, tylko jak ślady po farbie olejnej. Moim zdaniem lepiej to w ogóle zetrzeć i model wyjdzie wtedy lepiej. Jak mówiłem, ładne brudzenie nie jest łatwe niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 29 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2020 Latadło skończone. Lepiej już nie będzie:) Wszystkim bardzo dziękuję za merytoryczne porady. To mój drugi model od ponad 15 lat, pierwszy w życiu z powłoką metaliczną i pierwszy w którym użyłem tyle szpachli:) Pomijając kwestię brudzenia jestem z niego umiarkowanie zadowolony, mimo, że nie ustrzegłem się sporej liczby błędów. Zaraz biegnę po kawał białego brystolu, montuję oświetlenie i biorę się za fotki do galerii. Tutaj kilka zdjęć na szybko w ramach "zajawki". Z tła proszę się nie śmiać:) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 29 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2020 (edytowane) Zapraszam do obejrzenia modelu w galerii. Edytowane 29 Stycznia 2020 przez eLCe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi