Skocz do zawartości

Dassault Mirage III C - 1:48 - Eduard Profipack

eLCe

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Solo napisał:

Nie podoba mi się to brudzenie, mówiąc o styraniu miałem bardziej na myśli lekkie przebrudzenia po liniach podziału paneli. Postaram się znaleźć przykładowy model w sieci i pokażę Ci o co mi chodzi.

No to będzie zabawa z X-20 i wacikiem :)

Dlatego pisałem na początku, że najchętniej zostawionym go bez brudzenia innego niż lekko przydymione elementy przy działkach :)

Ja bym raczej puktowo nakladal kropelki olejow w miejscach gdzie moze zbierac sie brud a potem pedzlem na mokro zmywal - daje to fajny efekt cienkich ledwo widzialnych smug - będę to niebawem testował na swoim MiGu ? Tutaj trochę nienaturalnie wygląda taki pociapany ?

Edytowane przez Psar77

Ja bym raczej puktowo nakladal kropelki olejow a potem pedzlem na mokro zmywal - daje to fajny efekt cienkich ledwo widzialnych smug - będę to niebawem testował na swoim MiGu :-) Tutaj trochę nienaturalnie wygląda taki pociapany

Już nie jest pociaprany:) Jutro go potraktuję olejami w inny sposób :)

Pozdrawiam
Łukasz

• Like 1

Obserwuję sobie tę relację od początku... Wszystko mi się do tej pory podobało. Do tej, bo to brudzenie jakoś do mnie nie przemawia. Bardziej wygląda jak poplamiony

36 minut temu, eLCe napisał:

Już nie jest pociaprany:) Jutro go potraktuję olejami w inny sposób :)

Czekam na efekty :super:

W kiepskim świetle i strzelane na szybko telefonem.

ingnhkN.jpg

T0Psz5K.jpg

Obawiam się, że inaczej nie potrafię a boję się to zmywać bo za każdym razem trochę farby na modelu zostaje i działa to jak filtr przyciemniający całość.

• Like 1

A mi się niestety dalej nie podoba. Te plamki olejne nie są dobrze roztarte, wyglądają nie ślady zużycia czy zabrudzenia, tylko jak ślady po farbie olejnej. Moim zdaniem lepiej to w ogóle zetrzeć i model wyjdzie wtedy lepiej. Jak mówiłem, ładne brudzenie nie jest łatwe niestety.

Latadło skończone. Lepiej już nie będzie:) Wszystkim bardzo dziękuję za merytoryczne porady. To mój drugi model od ponad 15 lat, pierwszy w życiu z powłoką metaliczną i pierwszy w którym użyłem tyle szpachli:) Pomijając kwestię brudzenia jestem z niego umiarkowanie zadowolony, mimo, że nie ustrzegłem się sporej liczby błędów. 

Zaraz biegnę po kawał białego brystolu, montuję oświetlenie i biorę się za fotki do galerii.

Tutaj kilka zdjęć na szybko w ramach "zajawki". Z tła proszę się nie śmiać:)

xZkAqjB.jpg?1

kPIvMDi.jpg?1

t16UmGs.jpg?1

• Like 5