ESP Posted January 22, 2020 Share Posted January 22, 2020 Czasami czerwony (i inne jasne kolory) kładzie się na wcześniej położony biały aby kolor był lepiej widoczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eLCe Posted January 22, 2020 Author Share Posted January 22, 2020 1 minutę temu, ESP napisał: Czasami czerwony (i inne jasne kolory) kładzie się na wcześniej położony biały aby kolor był lepiej widoczny. Czerwony kładłem na czerwony:) kolory widać dobrze. Chodzi o to, że czerwone kalki są strasznie grube, twarde i słabo reagują na płyn zmiękczający. Kolory są ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matys Posted January 23, 2020 Share Posted January 23, 2020 9 godzin temu, eLCe napisał: Czerwony kładłem na czerwony:) kolory widać dobrze. Chodzi o to, że czerwone kalki są strasznie grube, twarde i słabo reagują na płyn zmiękczający. Kolory są ok. Chodzi o druk - przy drukowaniu kalek niektóre kolory są nakładane na położoną już warstwę żeby nie prześwitywały - dlatego sprawiają wrażenie grubszych. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eLCe Posted January 23, 2020 Author Share Posted January 23, 2020 Uporałem się z kalkami, stencilami i wygląda to aktualnie tak: Jutro kładę bezbarwny i dalej zajmę się montażem podwozia. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eLCe Posted January 24, 2020 Author Share Posted January 24, 2020 (edited) No dobra... Miałem kłaść lakier dopiero dzisiaj ale wczoraj nie usnąlbym gdybym tego nie zrobił od razu Mialo być podwozie ale pomyślałem, że z washem będzie łatwiej jak położę go zanim dokleję małe elementy itp. Także minęła doba od położenia lakieru na kalki więc zabrałem się za spreparowanie washa. Mieszanka wlasna totalnie na oko. Umazałem górę, Umazałem dół, I zabrałem się za czyszczenie po 10 min. Wyszło tak: A gdy już byłem mega zadowolony z tego, że tym razem nie zalałem modelu, ładnie wyszły wszystkie nity, linie podziału itp. przetarłem oczy, przeklnąłem siarczyście... I przyszła chwila na odrobinę goryczy... Nie wiem czy starłem lakier bezbarwny ale na grzbiecie dotarłem do czarnego podkładu (zaraz maskuję cały element i będę go jeszcze raz malował metalizerem bo tak tego nie zostawię). A na dole w okolicy osłony broni strzeleckiej też starł się bezbarwny ale tutaj zareagowałem wcześniej. I to raczej już tak zostawię, przybrudzę, dorzucę odrobinę smaru, koptów z wylotów na łuski i jakoś to będzie. Nie chcę malować jeszcze raz całego elementu bo mam tam kilka drobnych stencili, które poszłyby się wiecie co robić... A jakie jest Wasze zdanie ? Edited January 24, 2020 by eLCe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted January 24, 2020 Share Posted January 24, 2020 Podoba mi się. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eLCe Posted January 24, 2020 Author Share Posted January 24, 2020 35 minut temu, Solo napisał: Podoba mi się. Dziękuję. Szkoda, że jak zwykle pojawiły się babole i problemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikolaj75 Posted January 24, 2020 Share Posted January 24, 2020 Fajnie Ci idzie, jest staranność i myślenie. A babole się zdarzają i będą zdarzać, wiem co mówię Górę oczywiście popraw, a dół to już oceń sam - przy mało drżącej ręce poprowadzisz aero. Osobiście uważam, że już samo włączenie koncepcji "tu pobrudzę, tam posmaruję, to się ukryje" jest z założenia błędne - niekiedy się udaje, ale z reguły widać, że to "ta" koncepcja :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tap-chan Posted January 24, 2020 Share Posted January 24, 2020 Godzinę temu, Mikolaj75 napisał: Fajnie Ci idzie, jest staranność i myślenie. A babole się zdarzają i będą zdarzać, wiem co mówię Górę oczywiście popraw, a dół to już oceń sam - przy mało drżącej ręce poprowadzisz aero. Osobiście uważam, że już samo włączenie koncepcji "tu pobrudzę, tam posmaruję, to się ukryje" jest z założenia błędne - niekiedy się udaje, ale z reguły widać, że to "ta" koncepcja :-) Żeby tylko nie wyszło, że jak zamaskuje do malowania panele obok to zejdzie z nich z taśmą... To na spodzie bym artystycznie ukrył, to na górze malował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eLCe Posted January 24, 2020 Author Share Posted January 24, 2020 Spód też podmalowałem Jutro postaram się podesłać jakieś zdjęcia jak wszystko przeschnie. Jeden stencil ucierpiał ale akurat w zestawie było więcej niż trzeba:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eLCe Posted January 25, 2020 Author Share Posted January 25, 2020 (edited) Podmalunki gotowe... Teraz obficie potraktuję to bezbarwnym i zaczynam kończyć zabawę z mirażem:) Tutaj celowo zostawiłem nierównomierny kolor bo ten element był często używany podczas obsługi działek. Będzie to też fajna baza pod dalsze efekty. Jak bezbarwny przeschnie to montuję podwozie, traktuję grzbiet samolotu washem (posłuży też jako filtr i ujednolici kolor), przyklejam gotowe uzbrojenie i może lekko go przykurzę tu i tam (aczkolwiek celowo zostawiłem w zakamarkach więcej washa, który sam z siebie "styrał" maszynę). Edited January 25, 2020 by eLCe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted January 25, 2020 Share Posted January 25, 2020 Ja bym doradził trochę bardziej go styrać. Tutaj masz przykład perfekcyjnie zrobionego modelu w NMF i choć to dwa różne samoloty, to wiele możesz ściągnąć z tej pracy: http://dqscaleworks.blogspot.com/2014/02/the-war-machine-work-eduard-148.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastain Posted January 25, 2020 Share Posted January 25, 2020 (edited) 1 godzinę temu, Solo napisał: Ja bym doradził trochę bardziej go styrać. Tutaj masz przykład perfekcyjnie zrobionego modelu w NMF i choć to dwa różne samoloty, to wiele możesz ściągnąć z tej pracy: http://dqscaleworks.blogspot.com/2014/02/the-war-machine-work-eduard-148.html Przeglądając różne warsztaty i filmiki zastanawiałem się na ile się da zrobić naturalnie wyglądający NMF. Widzę, że się da To jest wyzwanie! Szkoda, że w warsztacie z linku nie pokazał jak wyglądał między kolejnymi etapami malowania i brudzenia. Edited January 25, 2020 by sebastain Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
golf czarny Posted January 25, 2020 Share Posted January 25, 2020 2 godziny temu, Solo napisał: Ja bym doradził trochę bardziej go styrać. Tutaj masz przykład perfekcyjnie zrobionego modelu w NMF i choć to dwa różne samoloty, to wiele możesz ściągnąć z tej pracy: http://dqscaleworks.blogspot.com/2014/02/the-war-machine-work-eduard-148.html Jest to pewna koncepcja chyba niewiele mająca wspólnego z oryginałem. Efektowny, piękny warsztatowo w sposób oddalający od celu, niereplikowy. tez nie wiem czy nie wyciągnięte kontrasty w ps. Chociaż ten oryginał, który Autor watko pokazywał fakt był bardziej ubababrany niż stan modelu na dzisiaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted January 25, 2020 Share Posted January 25, 2020 33 minuty temu, sebastain napisał: Przeglądając różne warsztaty i filmiki zastanawiałem się na ile się da zrobić naturalnie wyglądający NMF. Widzę, że się da To jest wyzwanie! Szkoda, że w warsztacie z linku nie pokazał jak wyglądał między kolejnymi etapami malowania i brudzenia. W encyklopediach Ammo of Mig ten model jest szczegółowo omawiany na poszczególnych etapach budowy. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eLCe Posted January 25, 2020 Author Share Posted January 25, 2020 Przeglądając różne warsztaty i filmiki zastanawiałem się na ile się da zrobić naturalnie wyglądający NMF. Widzę, że się da To jest wyzwanie! Szkoda, że w warsztacie z linku nie pokazał jak wyglądał między kolejnymi etapami malowania i brudzenia. Zadam bardzo proste i pewnie ośmieszające mnie pytanie (jestem w trakcie weekendowego antystresu z %) co to znaczy NMF ? PozdrawiamŁukasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martinezol Posted January 25, 2020 Share Posted January 25, 2020 NMF? Nie Malofany Farbom ? pardon za zasmiecanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rymulus Posted January 25, 2020 Share Posted January 25, 2020 Tak po polsku to poszycie samolotu w naturalnym kolorze metalu. Skrót oczywiście z angielskiego. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastain Posted January 25, 2020 Share Posted January 25, 2020 49 minut temu, eLCe napisał: Zadam bardzo proste i pewnie ośmieszające mnie pytanie (jestem w trakcie weekendowego antystresu z %) co to znaczy NMF ? Pozdrawiam Łukasz Czyli Natural Metal Finish. Spoko, ja też się dowiedziałem jakiś miesiąc temu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjp_a_man Posted January 25, 2020 Share Posted January 25, 2020 1 godzinę temu, eLCe napisał: … NMF ? … 41 minut temu, sebastain napisał: … Natural Metal Finish. … Another TLA they would be sick without. Wouldn't they? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted January 26, 2020 Share Posted January 26, 2020 10 godzin temu, eLCe napisał: Zadam bardzo proste i pewnie ośmieszające mnie pytanie (jestem w trakcie weekendowego antystresu z %) co to znaczy NMF ? Natural metal finish. I nie, żadne pytanie nie jest ośmieszające, bo jak nie będziesz się pytał to nie będziesz wiedział. A wiedzieć jest lepiej niż nie wiedzieć, prawda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eLCe Posted January 27, 2020 Author Share Posted January 27, 2020 (edited) W dniu 25.01.2020 o 19:28, Solo napisał: Ja bym doradził trochę bardziej go styrać. No i zacząłem go tyrać. Zastanawiam się czy nie przesadziłem Na razie góra (owiewka jest tylko luźno położona bo będę robił model z otwartą kabiną także może lekko odstawać. aaa... pewnie zauważycie, że dokleiłem podwozie i podwieszany sprzęt:) Dół będzie jutro Edit... Zdjęcia powinny już działać. Edited January 27, 2020 by eLCe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 Widzę tylko jednoz djęcie i to słabo oświetlone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eLCe Posted January 27, 2020 Author Share Posted January 27, 2020 Widzę tylko jednoz djęcie i to słabo oświetlone. Powinno już wszystko działać jak trzeba.PozdrawiamŁukasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eLCe Posted January 27, 2020 Author Share Posted January 27, 2020 (edited) Tutaj w innym świetle z ludzkim balansem bieli (dalej uczę się aparatu) Edited January 27, 2020 by eLCe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts