ksc Napisano 31 Grudnia 2019 Share Napisano 31 Grudnia 2019 Rozpoczynam kolejny projekt z planowanym terminem ukończenia na 2020 rok. Tym razem będzie to MiG-21 bis w skali 1/48 w malowaniu z Zegrza Pomorskiego. Do budowy wykorzystam zestaw: MiG-21BIS overtrees w skali 1/48 firmy Eduard (8234X) Przez lata nazbierałem trochę dodatków, z których wykorzystam prawdopodobnie: rurka pitota MiG-21BIS (Fishbed L / N) firmy Master (AM-48-062) osłona kabiny vacu MIG - 21 BIS firmy ROB-TAURUS (48050) kalkomanie MiG-21UM in Polish service firmy ModelMaker (48048) kalkomanie MiG-21bis in Polish service vol. 1 firmy ModelMaker (48001) kalkomanie MiG-21bis in Polish service vol. 2 firmy ModelMaker (48006) żywiczny wydech MiG-21BIS exhaust nozzle silnika firmy Eduard (648051) żywiczny kokpit MiG-21BIS interior firmy Eduard (648050) maski MiG-21 bis firmy Montex (SM 48351) pojedyncze elementy z innych dodatków żywicznych firmy Eduard Cieszę się, gdy w każdym modelu poznam coś nowego, w tym planuję po raz pierwszy zastosować alclady. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 4 Lutego 2020 Autor Share Napisano 4 Lutego 2020 Ostatnio nie mam czasu na hobby, więc postępy nad modelem prawie zerowe. Model trafił na stół chirurgiczny, a operacja była dość bolesna. Udało mi się jednak wykroić wloty powietrza do silnika: Niespodziewanie zamówiłem też bułgarski czubek, który okazał się niezłym glutem. Ale skoro go już mam, to postaram się wykorzystać: Trochę czasu zajęło mi opracowanie wnętrza wlotu, gdzie z jednej strony mamy plastelinową nadlewkę służącą za mocowanie z dalszą częścią kadłuba, a z drugiej nierówny schodek wynikający z łączenia form. Jest to jeden z dodatków waloryzujących, gdzie pomysł może i był ciekawy, ale wykonanie już mniej udane, zabrakło przede wszystkim precyzji. Tymczasem udaję się na drugą stronę kadłuba, gdzie trwają prace nad dyszą wylotową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 4 Lutego 2020 Share Napisano 4 Lutego 2020 Chętnie poobserwuję. Sam mam w planach MiGa z Zegrza - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 4 Lutego 2020 Share Napisano 4 Lutego 2020 Sporo tych dodatków Ten wlot w modelu Eduarda to jest jakiś niepoprawny w bisie tylko, czy wszystkie ich 21 mają z tym jakiś problem? Gdzie w ogóle zamawiałeś te żywice CWS i czy naprawdę są takie kiepskie? Korci mnie kupić ich wlot powietrza do Miga-17PF Hobby Bossa, ale w tym przypadku chyba każdy inny będzie lepszy bo to co zapodał HB jest karykaturalne w tym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 4 Lutego 2020 Share Napisano 4 Lutego 2020 Zastanawiają mnie te wycięte klapki startowe, one raczej otwierają się przy włączonym silniku, ew przy założonych zagłuszkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 5 Lutego 2020 Autor Share Napisano 5 Lutego 2020 16 godzin temu, arhtus napisał: Sporo tych dodatków Ten wlot w modelu Eduarda to jest jakiś niepoprawny w bisie tylko, czy wszystkie ich 21 mają z tym jakiś problem? Gdzie w ogóle zamawiałeś te żywice CWS i czy naprawdę są takie kiepskie? Korci mnie kupić ich wlot powietrza do Miga-17PF Hobby Bossa, ale w tym przypadku chyba każdy inny będzie lepszy bo to co zapodał HB jest karykaturalne w tym modelu. Zbieranie dodatków to hobby ciekawsze od samego sklejania . Stożek eduarda jest zwyczajnie uproszczony, ale z samym wlotem też jest problem. Eduard zignorował uwagi modelarzy, że średnica wlotu w wersji bis jest za mała, a profil zbyt ostry, szczegóły dyskusji na stronie 5: https://www.eduard.com/out/media/InfoEduard/pdf/info-2011-12EN.pdf Co do jakości żywic to jest... dyskusyjna. Sam kształt elementów poprawny, gładkość również akceptowalna. Linie podziału wyglądają jednak gorzej niż w częściach plastikowych. Są jakby dłubane igłą, a niektóre elementy są mydlane, jakby ulepione z plasteliny. Jest to prawdopodobnie ręczna modyfikacja oryginalnych elementów. Mam też ich ster do MiG-15 i podobne odczucia. 16 godzin temu, Tazman79 napisał: Zastanawiają mnie te wycięte klapki startowe, one raczej otwierają się przy włączonym silniku, ew przy założonych zagłuszkach... Oglądałem trochę zdjęć tych MiGów i nie zawsze silniki są włączone, przykłady z netu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 5 Lutego 2020 Share Napisano 5 Lutego 2020 (edytowane) To było wałkowane.W bisie wlot , ten ciemny element jest prawie o połowe krótszy , stąd niewielka różnica w średnicy....Robie teraz bisa z mfa edka 1/72 i po prostu ten element obrobiłem. Edytowane 5 Lutego 2020 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 5 Lutego 2020 Share Napisano 5 Lutego 2020 2 godziny temu, em napisał: Robie teraz bisa z mfa edka 1/72 i po prostu ten element obrobiłem. O - może zapodasz warsztat ? A co z garbem za kabiną ? W Bisie jest chyba większy? Dorabiasz czy zaadoptowałeś z jakiegoś innego zestawu ? Czekam na BiSa z Edka ale chyba jeszcze z rok, dwa zaczekam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 5 Lutego 2020 Share Napisano 5 Lutego 2020 Myślę, że bisa spokojnie można się spodziewać na początku przyszłego roku, może nawet pod koniec tego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 5 Lutego 2020 Share Napisano 5 Lutego 2020 2 godziny temu, Matys napisał: Myślę, że bisa spokojnie można się spodziewać na początku przyszłego roku, może nawet pod koniec tego. Byłoby super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi