Nikolasyev Napisano 21 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2020 (edytowane) Trochę późna pora, jednak postanowiłem pokazać co udało mi się zrobić w ciągu ostatnich dwóch dni. Prace idą do przodu, a tempo nadal trzymam słabe, będzie trzeba to zmienić Ogółem do czwartku powinna przyjść paczka więc pasowałoby przygotować miga do malowania, a dużo tego nie ma. Mam zastanowienie, czy hamulec aerodynamiczny zrobić otwarty czy zamknięty. lekko mówiąc nie wiem co by lepiej pasowało, gdyż widziałem dzisiaj zdjęcie migacza z wysuniętym przednim hamulcem ale może wy coś doradzicie . A oto efekt pracy ostatnich dwóch dni: Wykonanie weatheringu na komorach podwozia (trochę chyba przesadziłem) dodatkowo polakierowanie ich matowym lakierem, sklejenie części kadłuba i skrzydeł, doklejenie "garba"oraz klap razem z lotkami i przygotowanie celownika wraz elektroniką. Zdjęcia poniżej. Zapytanie do osób, które skleiły miga: Czy osłonę dyszy można zamontować na końcu, czy tak jak wskazuje instrukcja? Ps. jeżeli są jakieś braki, uszkodzenia, czy innego rodzaju odpryski to postaram się wszystko usunąć, jednak jeżeli ktoś coś zauważył to może napisać . Do zobaczenia. Ciao! Edytowane 21 Stycznia 2020 przez Nikolasyev 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 2 Lutego 2020 Autor Share Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) Żyje.. Jeszcze... Po kolejnej przerwie przysiadłem i coś przy dłubałem przy Migu. Zacząłem robić golenie podwozia i owiewkę. Przy okazji model jest zabezpieczony i prawie gotowy do malowania. Zobaczy się jutro jak wyjdzie malowanie podkładem, o ile do niego dojdzie Nie wiem czy przypadkiem wlot powietrza się za bardzo nie błyszczy, zobaczy się to jednak kiedyś.. I kadłub przed malowaniem, (chyba) wszystko zostało zamaskowane, a błędy wyjdą w toku. Ciao! Edytowane 2 Lutego 2020 przez Nikolasyev 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 3 Lutego 2020 Share Napisano 3 Lutego 2020 (edytowane) Zawsze możesz na koniec prysnąć stożek wlotowy (a nie wlot powietrza ) lakierem półmatowym/matowym U mnie też się tak błyszczy i na pewno będzie malowany. Jaki podkład dajesz i jaki metalizer? Edytowane 3 Lutego 2020 przez Psar77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 3 Lutego 2020 Autor Share Napisano 3 Lutego 2020 11 godzin temu, Psar77 napisał: Zawsze możesz na koniec prysnąć stożek wlotowy (a nie wlot powietrza ) lakierem półmatowym/matowym U mnie też się tak błyszczy i na pewno będzie malowany. Jaki podkład dajesz i jaki metalizer? Rzeczywiście źle nazwałem, jednak późna pora i brak wiedzy dały o sobie wy znaki . Stożek polakieruje najwyżej na samym końcu by dopasować go do ogółu modelu. Podkład położę czarnego surfacera 1500, następnie Ueno black z serii GX i na koniec jak bazę położę Aluminium od AK. Testowałem go na jednym złomie i się przyjemnie nim maluje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 8 Lutego 2020 Autor Share Napisano 8 Lutego 2020 Taka mała aktualizacja z robót przy Migu. Jakoż nie mam ostatnio czasu dopiero dzisiaj udało się mi położyć podkład, raptem z 30 min temu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 11 Lutego 2020 Autor Share Napisano 11 Lutego 2020 Kolejny etap prac zrobiony, mianowicie błyszczący czarny. Przed jego nałożeniem zeszlifowałem trochę podkład a następnie położyłem Gunze Gx2 Ueno Black. Trochę jednak błysk nie wyszedł, bo nie jest on na bardzo wysokim poziomie. Nie zauważyłem jednak śladów po skórce pomarańczy. \ Ciao! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 9 Lipca 2020 Autor Share Napisano 9 Lipca 2020 No hej :) Po (krótkiej?) przerwie powróciłem do sklejania Miga. Okazało się niestety, że taśma, która była na modelu oderwała część farby. Na szczęście tylko powierzchowną warstwę. Na nieszczęście od nowa musiałem malować tę fragmenty.. Szlifowanie i malowanie, i tak parę razy. Z stateczników i prawego skrzydła usunąłem wczoraj natomiast lewe skrzydło robiłem dzisiaj. W miarę dosłownie przed chwilą skończyłem malowanie. Przy okazji szlifując i malując ponownie stateczniki poziome (doszedłem do wniosku, że było kiepsko i trzeba poprawić). Efekt po zdjęciu taśmy: Okazało się, że robota.. poszła trochę na marne . Przykleiły się "włoski" i kawałek dziwnego zachowania farby (zaznaczone to jest na zdjęciu żółtym) Natomiast na wyblakły czerwony "odprysk po farbie" nieznanego pochodzenia, których kilka też było na samolocie. No cóż.. zabawę czas zacząć od nowa! Dodatkowo zastanawiam się nad uzbrojeniem. Na zewnętrznych pylonach umieszczę R-3S natomiast nad wewnętrznymi się zastanawiam czy nie podwiesić R-13. Wedle tych zdjęć: O ile mi się wydaję i dobrze widzę . Mam zapytanie: Kłaść na metalizery lakier błyszczący czy będzie to zbędne? Trochę się martwię o trwałość powłoki z względu na przygodę z taśmą, Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 9 Lipca 2020 Share Napisano 9 Lipca 2020 Ja polakierowałem metalizer i efekt trochę uciekł. Podpowiem, ze fajnie wyszedł MiG-21 w NMF koledze Psar77. Zobacz w jego warsztacie tego MigaWysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 10 Lipca 2020 Share Napisano 10 Lipca 2020 12 godzin temu, Nikolasyev napisał: Dodatkowo zastanawiam się nad uzbrojeniem. Na zewnętrznych pylonach umieszczę R-3S natomiast nad wewnętrznymi się zastanawiam czy nie podwiesić R-13. To są migi w wersji Bis. Nasze MF z rakiet p-p przenosiły tylko R-3S i RS-2US (nie licząc kilku egzemplarzy zmodernizowanych do wystrzeliwania R-60) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 10 Lipca 2020 Autor Share Napisano 10 Lipca 2020 12 godzin temu, kaesz napisał: To są migi w wersji Bis. Nasze MF z rakiet p-p przenosiły tylko R-3S i RS-2US (nie licząc kilku egzemplarzy zmodernizowanych do wystrzeliwania R-60) Dzięki za informacje. Na innym forum znalazłem taki oto schemat: Zastosuje u siebie w Migu R-3S oraz możliwe, że podwieszę RS-2US . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 W 8. numerze "Samoloty Wojska Polskiego - 100 lat polskich skrzydeł", poświęconego MiG-owi 21, masz zdjęcia MiG-a 21MF nb 7810 w trakcie dyżuru bojowego. Jest uzbrojony w R-3S na węzłach zewnętrznych oraz RS-2US na wewnętrznych. Do tego zbiornik 490 na węźle centralnym. Wg mnie, to bardzo "urocza" konfiguracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 11 Lipca 2020 Autor Share Napisano 11 Lipca 2020 Konfiguracja może się fajnie prezentować lecz niestety nie nawierciłem otworów na zbiornik pod kadłubem Szukałem zdjęć z tego magazyny i niestety nie udało mi się znaleźć. Nie będzie z czego inspiracji czerpać.(oprócz z tego co mam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 12 Lipca 2020 Share Napisano 12 Lipca 2020 W dniu 11.07.2020 o 10:38, slawbo napisał: zdjęcia MiG-a 21MF nb 7810 w trakcie dyżuru bojowego. Z całym szacunkiem dla duetu Fiszer&Gruszczyński, ale te zdjęcia wykonane podczas Centralnych Pokazów Lotniczych w Dęblinie 1988 r. nie przedstawiają samolotu podczas dyżuru bojowego, a na wystawie statycznej. Więcej zdjęć z tej imprezy jest na profilu facebook'owym Wacława Hołysia. Dyżur bojowy w naszym kraju złożony z MiG-21 posiadających po dwa podwieszenia pod każdym skrzydłem wyglądał tak: jedna maszyna ze zbiornikiem 490 l i dwoma R-3S, druga maszyna też ze zbiornikiem i dwoma RS-2US. Podobno na samym początku każdy s-t miał podwieszone oba typy rakiet, ale tego już najstarsi górale nawet nie pamiętają 14 godzin temu, Nikolasyev napisał: niestety nie nawierciłem otworów na zbiornik pod kadłubem Do poprawy. Jeśli samolot nie miał podwieszonego zbiornika to i tak latał z belką podkadłubową. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 12 Lipca 2020 Share Napisano 12 Lipca 2020 20 minut temu, kaesz napisał: Dyżur bojowy w naszym kraju złożony z MiG-21 posiadających po dwa podwieszenia pod każdym skrzydłem wyglądał tak: jedna maszyna ze zbiornikiem 490 l i dwoma R-3S, druga maszyna też ze zbiornikiem i dwoma RS-2US. Podobno na samym początku każdy s-t miał podwieszone oba typy rakiet, ale tego już najstarsi górale nawet nie pamiętają No toś mnie teraz zasmucił, taki fajny układ, a tu ciach Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 12 Lipca 2020 Autor Share Napisano 12 Lipca 2020 41 minut temu, kaesz napisał: Do poprawy. Jeśli samolot nie miał podwieszonego zbiornika to i tak latał z belką pod kadłubową. Dzięki Ci za tą informacje! Zacząłem przy zbiorniku robić i spróbuje za chwilę nawiercić miejsca by podwiesić. Foty wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Lipca 2020 Share Napisano 12 Lipca 2020 1 godzinę temu, slawbo napisał: No toś mnie teraz zasmucił, taki fajny układ, a tu ciach Dzięki za info Zawsze możesz zrobić parę dyżurną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 13 Lipca 2020 Autor Share Napisano 13 Lipca 2020 Hej wszystkim Robota ta miała być zrobiona z pół tygodnia temu jednak problemy z modelem, przedłużyły tą sprawę. Do zestawu kupiłem rurkę pitota od Master Model, by polepszyć choć trochę wygląd. Dużo czasu (i to przez to) kosztowała mnie naprawa śladów na powierzchni. Taśma od tamiyi odrywała mi fragmenty metalizera, które musiałem szlifować i malować na nowo jednak jakoś z tego wybrnąłem. Do malowania używałem Aluminium od AK. Co prawda nie do końca ale jednak . Na Migu również pojawiały się dziwne ślady, zadrapania, wybrzuszenia. Były również ślady jak myślałem, po wodzie lecz były z czego innego. Mimo wszystko udało mi się to jakoś doprowadzić do porządku i myślę, że nie jest najgorzej. Zdjęcia z wczoraj po skończonej pracy. Jeszcze będę musiał jakoś dyszę poprawić, bo mi się nie widzi do końca. Przez brak odpowiednich farb musiałem kombinować i tak się to skończyło: Małe pozostałe elementy; podwieszenia uzbrojenia, rakiety, rurka pitota są pomalowane i polakierowane nowiutkim GX-100. Sam lakier będę musiał popróbować na większych powierzchniach, gdyż nie widzę różnicy zbytnio oprócz lekko stłumionego połysku metalizera. Części podwozia są pomalowane matowym. Zdjęcia nie wyszły najlepiej muszę zainwestować w lampy i stanowisko do zdjęć. Możliwe, że dziś lakierem pomaluje cały model i zacznę kłaść kalki ale się zobaczy Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Lipca 2020 Share Napisano 13 Lipca 2020 Mam małe pytanie natury złośliwej: cza aby Edek nie "położył" powierzchni płatów? Bo jak patrzę na fotki góry i dołu to jakoś mi się w oczy rzucają zapadliska plastiku Są tam istotnie czy to efekt poprawek malarskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 13 Lipca 2020 Autor Share Napisano 13 Lipca 2020 Te zapadnięcia na skrzydłach są ale bardzo nie wielkie. Są one płaskie, przy normalnej farbce nie były by zbytnio widoczne, jednak jest metalizer i światło od razu inaczej pada. Nie chciałem tego ruszać bo jest to trochę płytkie oraz mam dość już naprawy powierzchni. Naprawiłbym to jednocześnie dodając roboty kilkukrotnie. Praca nad usuwaniem i naprawianiem uszkodzeń po taśmie zajęła mi prawie tydzień (wiele godzin). Czasami lepiej zostawić jak jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 16 Lipca 2020 Autor Share Napisano 16 Lipca 2020 Hej Praca pomału idzie do przodu. Model polakierowałem i położyłem kalki z oznaczeniami. Jeszcze pozostały napisany eksploatacyjne, na które nie mam weny. Aktualnie tak to wygląda: Muszę wstawiać posty z telefonu, gdyż mam problemy z internetem. Sam modelu może uda mi się skończyć do soboty, mam taką nadzieję. Pozdrowionka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 31 Lipca 2020 Autor Share Napisano 31 Lipca 2020 Hej Taki krótki poradnik na temat.. jak zepsuć coś, co dobrze wyglądało.. Więc krótko: Położyłem napisy eksploatacyjne, zresztą chwilę to trwało. Niestety na natarciu skrzydła zszedł mi metalizer do podkładu i postanowiłem pomalować go ponownie pędzlem.. Co niestety nie wyszło, zrobił się uskok. Poprawiłem dwa razy: szlifując i malując jednak dla mnie nadal nie wyszło. Po tym drugim spróbowałem po raz 3. Przy szlifowaniu zauważyłem, że farba jest trochę jak guma, więc postanowiłem lekko usunąć ją wykałaczką. Po szlifowałem i pomalowałem. Efekt: 3 razy gorszy niż było wcześniej.. Zdjęcia: Morał z tego: "Kiedy masz do dyspozycji pędzel i aerograf, maluj aerografem" + "Kiedy się nie chce, to poczekaj a zrób to dobrze". Uczę się na błędach, poprawię to i polakieruje jutro oraz pokaże jak wygląda model po doklejeniu podwozia i innych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Sierpnia 2020 Share Napisano 20 Sierpnia 2020 zeszlifuj tylko farbę z tych paneli na krawędzi które są zepsute. zamaskuj taśmą i wtedy pomaluj. Uwaząj aby nie nakleic taśmy na kalkomanie, bo odkleisz je razem z taśmą. Mozesz wykorzystać karteczki postit, maja bardoz słaby klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 2 Października 2020 Autor Share Napisano 2 Października 2020 Hej Po długim czasie udało się połoszować model i porobić amatorskie zacieki. Nie wyszło jakoś to rewelacyjnie głównie przez problemy z metalizerem. Pominąłem parę etapów czy tam elementów lecz aktualnie nie wygląda to źle ba! nawet w miarę jak na mnie . Jednak cały czas mi się wydaje, że za mocne te zacieki na skrzydłach. Sama owiewka będzie otwarta aktualnie jest tylko na "przymiarkę". Możliwe, że podwieszę jeszcze zbiornik lub zostawię w takiej "ubogiej" wersji. Na koniec położyć lakier błyszczący czy raczej spróbować wymieszać tamke z gunze i spróbować satyny? Pozdrowionka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 2 Października 2020 Share Napisano 2 Października 2020 6 godzin temu, Nikolasyev napisał: Jednak cały czas mi się wydaje, że za mocne te zacieki na skrzydłach. Otóż to. Dlatego jeśli zabezpieczyłeś model przed wykonaniem zacieków lakierem akrylowym to weź miękki i płaski pędzelek, zamocz go w jakimś Enamel Thinnerze (Tamki, AK czy co tam masz pod ręką), osusz delikatnie na papierowym ręczniku a następnie takim ledwo wilgotnym pędzlem pomyziaj te zacieki zgodnien z kierunkiem lotu samolotu. Oczywiscienpod warunkiem, że te zacieki robiłeś czymś olejnym. Będziesz zachwycony efektem widziałeś pewnie jak to wyszło na moim MiGu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 Jeszcze jak robisz zdjęcie to światło przed modelem, nie za modelem, bo to co chcesz pokazać jest ciemne i słabo widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi