Markuz Napisano 28 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Dzięki Panowie. 11 godzin temu, Rack napisał: Super . Używasz czegoś do powiększania?. Jeśli masz na myśli szkło powiększające, to jeszcze nie używam. Jednak czas zakupu szkła zbliża się nieubłaganie. 7 godzin temu, bazylms napisał: Świtnie ci te blaszki wychodzą. Będziesz męczył błotniki czy zostawiasz nówki sztuki? Błotniki troszeczkę pomęczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 28 Kwietnia 2020 Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Tak, jakieś szkło, lupa, itp. . Mnie się wydaje, że przy takich drobiazgach, niezależnie od wzroku, "wspomagacze" mogą pomóc. Sam się nad czymś wygodnym zastanawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Też się zastanawiam nad jakimś optymalnym rozwiązaniem. Miałem kiedyś tzw. trzecia rękę ze szkłem powiększającym ale nie zdała egzaminu. (brak oświetlenia) Rozważałem zakup lampki ze szkłem. Jednak mam ograniczoną przestrzeń roboczą a kolejny element na biurku jeszcze ją zmniejszy. Dlatego zastanawiam się nad opcją zakupu szkieł na głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Kwietnia 2020 Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Ja mam i takie jakby okulary powiększające i szkło z lampą. Ale oba mi się nie sprawdzają - źle mi się odległość ocenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 5 Maja 2020 Share Napisano 5 Maja 2020 W dniu 29.04.2020 o 09:32, Markuz napisał: Też się zastanawiam nad jakimś optymalnym rozwiązaniem. Miałem kiedyś tzw. trzecia rękę ze szkłem powiększającym ale nie zdała egzaminu. (brak oświetlenia) Rozważałem zakup lampki ze szkłem. Jednak mam ograniczoną przestrzeń roboczą a kolejny element na biurku jeszcze ją zmniejszy. Dlatego zastanawiam się nad opcją zakupu szkieł na głowę. Znajomy korzystał ze szkieł na głowę i nie polecał, robiło mu się niedobrze od ciągłych zmiany ostrości i powiększenia. No i podobnie z ocenianiem odległości jak napisał @bazylms Ja korzystam z takiego rozwiązania - też ma swoje wady ale np przy figurkach się świetnie sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 5 Maja 2020 Share Napisano 5 Maja 2020 W sumie mam takie ustrojstwo ( raczej do elektroniki używałem czasem ). Będę musiał potestować przy modelach plus sensowne oświetlenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilos223 Napisano 5 Maja 2020 Share Napisano 5 Maja 2020 A słuchaj jak ci się składa te blaszki bo super efekt dodaje ale u mnie jest problem ze jest to strasznie kruche ? masz poradę w tej sprawie i czym wycinasz elementy blaszek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 7 Maja 2020 Autor Share Napisano 7 Maja 2020 Mam dokładnie takie samo ustrojstwo jak pokazał kolega hampel08. Tyle że zgubiłem gdzieś szkło kamilos223 blaszki Abera są ok, nie za grube i nie za cienkie. Nie miałem większego problemu z uszkodzeniami blaszek podczas formowania. Oczywiście trzeba zachować zasadę aby nie wyginać blaszek zbyt często bo ostatecznie zawsze się złamią lub pękną. Blachy wyginam za pomocą szczypiec płaskich, pincety lub zaginarki, w zależności jaki element. Do wycinania używam zwykłego skalpela, staram się odcinać elementy tak aby zostało jak najmniej łącznika lub wcale, ewentualne pozostałości usuwam papierem ściernym o gradacji około 500. Blaszki wycinam na szkle lub metalowej linijce. Musi być w miarę twarde podłoże, żeby nie zdeformować wycinanego elementu. W mojej ocenie głównym mankamentem blach Abera są instrukcje, które często są mało precyzyjne lub wręcz wprowadzają w błąd. Zawsze jednak staram się sprawdzić w dostępnej dokumentacji (zdjęcia w internecie, monografie itp). jak dany element wyglądał w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 10 Maja 2020 Autor Share Napisano 10 Maja 2020 Blacharki ciąg dalszy. Części skrzyni narzędziowej dużej i po złożeniu do kupy. Dorobiłem uchwyty desantowe i przymiarka ze skrzyniami i zbiornikami paliwa. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 10 Maja 2020 Share Napisano 10 Maja 2020 Jest forma! Mam pytanie jak wyginasz drut? Krótki uchwyt jestem jeszcze w stanie wykonać ale gdybym chciał zrobić coś takiej długości jak masz po bokach to miałbym cały pogięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 11 Maja 2020 Autor Share Napisano 11 Maja 2020 Cześć. Uchwyty desantowe zrobione z drutu fi 0,5. Do wyginania długich uchwytów użyłem zaginarki do blaszek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 Malunki wnętrza wieży. Widzę, że na klapie włazu wylazł jeszcze ślad po wypychaczu. Sie poprawi sie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 W końcu jakiś zapach farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 18 Maja 2020 Autor Share Napisano 18 Maja 2020 Mały krok dla ludzkości ..... koła wycięte i oszlifowane uff W stadku kółek Hobby Bosa widać dwa kolorowe rodzynki. Jest to pozostałość z SU-122 tamki. Różnicę widać gołym okiem. Zastanawiam się nad sklonowaniem kompletu. No i największy mankament modelu - gąsienice. Każde ogniwo z zębem posiada dwa wielgachne ślady po wypychaczach. Projektanta tych ramek należało by zesłać na Kamczatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 18 Maja 2020 Share Napisano 18 Maja 2020 Jaki dramat z gąsienicami;0 Będzie szpachla czy krycie błotem?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 19 Maja 2020 Autor Share Napisano 19 Maja 2020 (edytowane) Temat gąsienic mam nadzieję się rozwiązał. Zamówione, czekam na dostawę z Rosji. Edytowane 19 Maja 2020 przez Markuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 A ja na twoją opinię na ihc temat. MOj pierwszy zestaw miął problem z wpasowaniem jednego ogniwka do drugiego. Musiałem srodki szlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 Fajowska blacharka. Widzę, że z takimi dodatkami w 1:48 można wyskrobać bardzo wdzięczny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 21 Maja 2020 Share Napisano 21 Maja 2020 W dniu 19.05.2020 o 16:53, Markuz napisał: Temat gąsienic mam nadzieję się rozwiązał. Zamówione, czekam na dostawę z Rosji. A w Polsce nieosiągalne ? Oglądam dalej Twoje cuda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 22 Lipca 2020 Autor Share Napisano 22 Lipca 2020 Dzień dobry, Coś tam się dłubie powoli. Równo miesiąc i pół od zamówienia dotarła przesyłka z Rosji. dotarły również koła drobnicy blacharskiej ciąg dalszy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 22 Lipca 2020 Share Napisano 22 Lipca 2020 Są części to już z górki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 9 Września 2020 Autor Share Napisano 9 Września 2020 Witam. Ostatnio znalazłem chwilę czasu aby rozłożyć warsztat więc coś tam się zadziało przy teciaku. Powoli finalizuje prace blacharskie na kadłubie oraz złożyłem gąsienice. Gąski MasterClub troszeczkę mnie zaskoczyły. Na koniec składania drugiej taśmy okazało się, że są dwa rodzaje sworzni do łączenia ogniwek. Jedne z łbem a drugie bez. Jest to naturalne jednak, ze względu na brak jakiejkolwiek instrukcji po prostu tego nie zauważyłem. W dniu 20.05.2020 o 17:08, bazylms napisał: A ja na twoją opinię na ihc temat. MOj pierwszy zestaw miął problem z wpasowaniem jednego ogniwka do drugiego. Musiałem srodki szlifować. Krzysztof ogólnie nie miałem większych problemów z ich składaniem. Tym czasem postęp na dzień dzisiejszy wygląda następująco. (Wieża polepiona na taśmę tylko do zdjęć). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 To już chyba niedługo zaczniesz malować? Super że z gąskami łatwo poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 4 godziny temu, Markuz napisał: Gąski MasterClub troszeczkę mnie zaskoczyły. Na koniec składania drugiej taśmy okazało się, że są dwa rodzaje sworzni do łączenia ogniwek. Jedne z łbem a drugie bez. Jest to naturalne jednak, ze względu na brak jakiejkolwiek instrukcji po prostu tego nie zauważyłem. Też to samo miałem, a te sworznie z łebkiem lepiej się trzymają gąsienic i łatwiej je skleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 9 Września 2020 Share Napisano 9 Września 2020 Bardzo ładnie wyglądają te gąsienice na modelu - warto było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi