Skocz do zawartości

Kolejny edkowy MiG-21 1/72

Psar77

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już taki wysyp tych MiGów, to dołożę i swojego ? Robiony w sumie równolegle z Tomcatem z Revella. Niestety prace przy Tomku trochę się ślimaczą, wiec żeby nie jechać do Bytomia z gołymi rekami (bo z Tomkiem nie zdążę) postanowiłem dokończyć MiGa.

Robię z tego wypustu malowanie pudełkowe.

DqLdLOv.jpg?1

Bez żadnych dodatków - tutaj w zestawie jest trochę blaszek, w tym kolorowe do kabiny i to mi w chwili rozpoczęcia prac jakiś rok z okładem temu w zupełności wystarczało ?

To po kolei:

sXmas5U.jpg?1

gsaCd86.jpg?1

Kolor w kabinie zgrał się elegancko z kolorem blaszek. Na drugiej fotce widać coś zupełnie przeciwnego, ale to dlatego, ze blaszki są matowe i się mienią inaczej niż błyszcząca farba. W rzeczywistości i przy normalnym świetle jest OK - pokażę jak już będzie model gotowy.

U7xUGnG.jpg?1

bwmT2k6.jpg?1

Teraz po lekturze forum już wiem, że osłony i częściowo wnęki podwozia są w tym konkretnym egzemplarzu zielone. Będę się z tym musiał zmierzyć, przed końcowym montażem.

5XcuVnt.jpg?1

Tutaj chyba każdemu wyszła szpara do zaszpachlowania ?

ZlheArr.jpg?1

Na całość poszedł podkład alclada matowy. Teraz tez już wiem, że pod metalizery powinien być błyszczący. Ale wtedy jeszcze nie wiedziałem ?

nTDIn4V.jpg?2

Zanim się wziąłem za model z lektury forum dowiedziałem się, że najlepszy kolor dla polskich rur to White Aluminium. Taki tez położyłem. Nawet ładnie siadł, ale że nie przeszlifowałem podkładu to potem musiałem szlifować model i kłaść jeszcze jedna warstwę. Ale źle to nie wygląda- chyba ?

CeHJh8g.jpg?1

Panele zróżnicowałem za pomocą Tamiya Smoke.

Z innych rzeczy to podwozie do przemalowania (pomyliłem szarości i jest za ciemne), uzbrojenie prawie gotowe. Samolot będzie w konfiguracji 2x R-3S pod skrzydłami i zbiornik 490l pod kadłubem.

I jeszcze na koniec dorobie drabinke i podstawke by wygladal mniej wiecej tak, tyle, ze uzbrojony ?

GVuCyot.jpg

• Like 4

Fajnie to już wygląda, będę czekał na kolejne relacje z budowy! W instrukcji kolorem do podwozia i luk był Light gull gray, którego używam u siebie i nie wiem czemu ale wydaje mi się trochę za jasny. I tak się spytam: Jakiego kolega koloru użył do pomalowania podwozia? 

Tak swoją drogą, użycie pasty polerskiej nie zbliżyłoby trochę efektu do pomalowania najpierw błyszczącą farbą (uzyskaniu efektu lustra)?

Ja na początku też użyłem Light Gull Grey ale od razu widziałem, że coś za jasny ten kolor. Teraz przesadziłem w drugą stronę bo dobierałem na oko ale już nie pamiętam jaka to farba, bo to rok temu było ?

Co do polerowania, to nie rozważałem tego. Z premedytacją zastosowałem matowy podkład chcąć uzyskać lekko zmatowiony metalizer bo mnie krew zalewa jak widzę ołówki sklejone i pomalowane metalizerem, które się świecą jak odrestaurowane Mustangi :-) Ale też dopiero później się dowiedziałem, że takie rzeczy jak matowienie czy inne rzeczy robi się na końcowym, a nie początkowym etapie malowania :-)

Wczoraj miał być lakier pod kalki ale okazało się, że jeszcze kilka rzeczy trzeba zmienić. Położyłem (już jakiś czas temu) na okolice dyszy wylotowej Alclada Burnt Iron.
Nie wiem co jest ze mną nie tak, ale nie potrafię kompletnie kontrolować tych lakierów. W mojej Ultrze działają zero-jedynkowo -  albo lecą na fula albo wcale. Eksperymentowałem z ciśnieniem, myłem aero, próbowałem na nowiutkiej głowicy - nic to nie daje. Może głowica 0,2 za mala?
W każdym razie efekt był słaby - miało wyjść lekkie cieniowanie a wyszła apla:

vlZGXoz.jpg?1

Nie bylem zadowolony z takiego stanu rzeczy toteż przy pomocy Gun Metalu i Brassu Tamki spróbowałem z tym wczoraj powalczyć.

Chyba lepiej - przynajmniej mnie bardziej się podoba ?

xdkAJx9.jpg?12iH9aok.jpg?2

Teraz na fotkach widzę, że jednak alclady są "smuklejsze" - wielka szkoda, że nie mogę nimi operować w jakiś bardziej kontrolowany sposób ?

Edytowane przez Psar77

Nie chcę kolegi martwić ale wydaje mi się, że niedoszlifowałeś "strzały" na prawym stateczniku. Na drugiej fotografii widać szew po łączeniu form

I jeszcze spytam DLACZEGO NIE ROZWIERCIŁEŚ wlotu powietrza widocznego na tym samym zdjęciu :rozga:

• Thanks 1

2 minuty temu, abtb napisał:

Nie chcę kolegi martwić ale wydaje mi się, że niedoszlifowałeś "strzały" na prawym stateczniku. Na drugiej fotografii widać szew po łączeniu form

I jeszcze spytam DLACZEGO NIE ROZWIERCIŁEŚ wlotu powietrza widocznego na tym samym zdjęciu :rozga:

Też to zauważyłem dopiero na fotkach! Bije się w piersi i doszlifuje . A otwory do wlotów nawiercę - chyba 4szt do zrobienia są. Ale przynajmniej widać, że ktoś wnikliwie się przygląda ?

25 minut temu, Psar77 napisał:

A otwory do wlotów nawiercę - chyba 4szt do zrobienia są.

Raczej pięć, jeszcze jeden chwyt od dołu obok takiej prostokątnej "anteny" - tuż obok płetwy ogonowej, na wysokości zielonego koloru,  masz taki fajny prostokąt, który też powinien być w kolorze zielonym, a obok niego masz........podstawę pod ten wlot a wlotu nie ma.

s5F1gLO.jpg

część D11

PcAW5Lw.jpg

Edytowane przez abtb
  • Thanks 1

Braki uzupełnione, dziurki ponawiercane. Dzisiaj jeszcze tylko malutkie poprawki malarskie (m.in. ten zielony kwadracik obok płetwy podkadłubowej) potem bezbarwny i "weekend z kalkami".
Ale wcześniej pytanko z innej beczki - orientuje się ktoś, jaki wymiar miały betonowe płyty na CPPSach na polskich lotniskach ? W międzyczasie zaczynam prace nad podstawką :-)

36246565_1758377530909039_2522083857969184768_o.jpg

5 minut temu, Grzes napisał:

a wyszło tak:

Ooo! Jest nawet jakaś galeria. Skromna bo skromna, ale jednak. I dlaczego w  czyimś warsztacie a nie w stosownym dziale?:haha:

1 minutę temu, Grzes napisał:

Galeria, zdjęcie czyli, jest też we właściwym dziale.

Chyba masz świadomość, że do takiego działu to ja zaglądam na końcu, z wiadomych powodów:wink: A co do galerii - to taka trochę powtórka z rozrywki wink3

Jedziemy dalej. Zgodnie z planem udało mi się położyć wczoraj połysk po uprzednich poprawkach i dzisiaj pół dnia kleiłem kalki. Pół dnia i pół samolotu gotowe. Jeden bok kadłuba plus skrzydła od spodu. Stencile szliują charakter ...

iF7uuuz.jpg?1

dKMONkM.jpg?1

• Like 1