BRAVO112 Napisano Sobota o 20:34 Share Napisano Sobota o 20:34 a takiej iskry to nie widzialem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Sobota o 21:06 Share Napisano Sobota o 21:06 A była jeszcze też Iskra z możliwością zrobienia zdjętej osłony dziobu i goleniami podwozia z białego metalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano Sobota o 22:02 Share Napisano Sobota o 22:02 56 minut temu, Grzes napisał: A była jeszcze też Iskra z możliwością zrobienia zdjętej osłony dziobu i goleniami podwozia z białego metalu. Fotka z netu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano Sobota o 22:08 Autor Share Napisano Sobota o 22:08 58 minut temu, Grzes napisał: A była jeszcze też Iskra z możliwością zrobienia zdjętej osłony dziobu i goleniami podwozia z białego metalu. Biały metal ! na początku lat 90 XX wieku wydawał się czymś przełomowym w modelarstwie, okazał się kolejną ślepą uliczką. Przypomnę, że w PRL popularne było odlewanie żołnierzyków z ołowiu ! A i z cyny próbowało się coś uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Sobota o 23:13 Share Napisano Sobota o 23:13 Godzinę temu, Wymysl napisał: O to to! Miałem ten model, ale stwierdziłem, że bardziej potrzebne mi są bilety NBP, więc poszedł do innego właściciela. Zostało mi jeszcze (chyba) kilka kopii żywicznych dziobu. Ciekawostka - podwozie z tego metalu znaleźć obecnie można np. w modelu Piper Seneca U-2 z firmy Duarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Niedziela o 13:03 Share Napisano Niedziela o 13:03 a bialy metal byl za miekki zrobilem forme smigla do Po-2 do odlewow zywicznych Oryginal gial sie od patrzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano Niedziela o 18:52 Share Napisano Niedziela o 18:52 20 godzin temu, kopernik napisał: Biały metal ! na początku lat 90 XX wieku wydawał się czymś przełomowym w modelarstwie, okazał się kolejną ślepą uliczką. Przypomnę, że w PRL popularne było odlewanie żołnierzyków z ołowiu ! A i z cyny próbowało się coś uzyskać. Dlaczego ślepą uliczką? Fakt, ten materiał ma swoje ułomności, ale dalej jest bardzo popularny i ma się świetnie w produkcji modeli niskoseryjnych (np. modele samochodów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano Poniedziałek o 07:36 Share Napisano Poniedziałek o 07:36 A z tego białego metalu to nie tłuczone były i są gąsienice do modeli czołgów przez Friulla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 21 godzin temu Autor Share Napisano 21 godzin temu (edytowane) Kolejny model który powstał na fali przemian gospodarczych. Producent zapowiadał wydanie dodatku z białego metalu. Edytowane 21 godzin temu przez kopernik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu W dniu 2.12.2024 o 08:36, merlin_70 napisał: A z tego białego metalu to nie tłuczone były i są gąsienice do modeli czołgów przez Friulla ? Tak, to również ten sam typ materiału. Dla przykładu jeszcze moja relacja z budowy, gdzie jest cała masa elementów z białego metalu. Można zobaczyć jak to wygląda: Tak właśnie robi się obecnie niskonakładowe modele samochodów (biały metal + żywica i blachy do kompletu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu Na początku lat 90-tych wypasione japońskie modele miały części z białego metalu. Nigdy takiego nie miałem, tylko sobie myślałem "no, no, to musi być coś". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu Te Trimastery są nadal uważane za b.dobre zestawy, ale Dragon, który przejął formy zastąpił metalowe elementy wtryskowymi. Poza tym nawet żywice, pewnie prostsze w produkcji, oferowały porównywalną, o ile nie lepszą jakość w ostatnich latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu Taki sentymentalny zestaw do wzięcia na ebayu za 98,40 GBP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 54 minuty temu Share Napisano 54 minuty temu Z Kobyłki, czyli pierwszy producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi