jmx62 Napisano 20 Grudnia 2024 Napisano 20 Grudnia 2024 Ja z Novo to tylko Spita XIV z bombą V-1 pamiętam. W oryginalnym Frogu jeszcze była podstawka pod oba modele. Cytuj
kopernik Napisano 20 Grudnia 2024 Autor Napisano 20 Grudnia 2024 12 godzin temu, jmx62 napisał: A jaka bogata kalkomania Ale bez przesunięcia kolorów Cytuj
Super Moderator Greif Napisano 20 Grudnia 2024 Super Moderator Napisano 20 Grudnia 2024 @kopernikproszę bardzo 2 Cytuj
kopernik Napisano 20 Grudnia 2024 Autor Napisano 20 Grudnia 2024 Wygląda zdecydowanie lepiej od mojego Spitfire. 1 Cytuj
barszczo Napisano 21 Grudnia 2024 Napisano 21 Grudnia 2024 22 godziny temu, kopernik napisał: Wygląda zdecydowanie lepiej od mojego Spitfire. Wnęki na podwozie są . 1 Cytuj
kopernik Napisano 21 Grudnia 2024 Autor Napisano 21 Grudnia 2024 38 minut temu, barszczo napisał: Wnęki na podwozie są . Cytując Mistrza : "A po co wnęki, pod spodem i tak nie widać " 1 Cytuj
Grzes Napisano 21 Grudnia 2024 Napisano 21 Grudnia 2024 Znacie takiego Jastrzębia? Firma: Euromodel 1 Cytuj
kopernik Napisano 21 Grudnia 2024 Autor Napisano 21 Grudnia 2024 Tego przepaku chyba nie widziałem, a może nie pamiętam Ta... pamięć podobno jako pierwsza sygnalizuje nowy etap w życiu. Starość. Cytuj
hamp Napisano 22 Grudnia 2024 Napisano 22 Grudnia 2024 Ja tą firmę pamiętam z astronomicznych cen Cytuj
jmx62 Napisano 22 Grudnia 2024 Napisano 22 Grudnia 2024 (edytowane) Na innym portalu niż allegro pokazał się MiG-15 z NRDowskiego Plasticarta. Skala 1:50. Wygląda na kompletny. Polskie kalki czerwone"1012". Tylko ta cena!!! Bez grosza "czysta" monet Ale to pikuś. Mi-1 jest też tej firmy za jedyne 240 i Antoś-12ty za 550. Modele typowo kolekcjonerskie. Edytowane 22 Grudnia 2024 przez jmx62 Cytuj
Grzes Napisano 22 Grudnia 2024 Napisano 22 Grudnia 2024 33 minuty temu, jmx62 napisał: Na innym portalu niż allegro A nie prościej byłoby napisać jego nazwę? Cytuj
jmx62 Napisano 22 Grudnia 2024 Napisano 22 Grudnia 2024 Qur...e jedni piszą jawnie inni szyfrem, adminy się czepiają że niezgodnie z regulaminem i straszą banem. Człek jest w rozterce. Dobra. OLX. Jak mnie wyrzucą z forum to będę miał na kogo zwalić. Cytuj
giberes Napisano 22 Grudnia 2024 Napisano 22 Grudnia 2024 Raczej chodzi o to, żeby linków nie wklejać, bo się dezaktualizują i zostaje śmieć. Jak napiszesz nazwę serwisu czy innego sklepu, to jest ok. Przecież piszesz, że kupiłeś coś w MH, Martoli czy Banzai. Cytuj
jmx62 Napisano 22 Grudnia 2024 Napisano 22 Grudnia 2024 Ja już nie wiem co jest reklama a co nie, co zakazane a co nie. W dzisiejszych czasach wszystko się zmienia kak w kalejdoskopie. Wolę omijać szerokim łukiem. Czy "orgellA" czy "xlO", jak komuś zależy to i bez podawania nazwy portalu znajdzie, a będzie chciał to i tak kupi czy wylicytuje. Cytuj
barszczo Napisano 22 Grudnia 2024 Napisano 22 Grudnia 2024 3 godziny temu, jmx62 napisał: Na innym portalu niż allegro pokazał się MiG-15 z NRDowskiego Plasticarta. Skala 1:50. Wygląda na kompletny. Polskie kalki czerwone"1012". Tylko ta cena!!! Brać, więcej nie będzie. Nie ma do niego form. Także ten, inwestycja . Cytuj
barszczo Napisano 24 Grudnia 2024 Napisano 24 Grudnia 2024 Taką ciekawostkę wygrzebałem na Alamy. Zdjęcia datowane na rok 1948, opis warsztat modelarski ZWM. Zobaczcie na kartonówki tam robione. I-16 to gotowe wydawnictwo, pewnie z bratniego ZSRR. DB-3 kawał modelu, też wygląda na gotowca: Zdjęcia z zasobów Alamy. 1 Cytuj
jmx62 Napisano 26 Grudnia 2024 Napisano 26 Grudnia 2024 Przy świątecznym stole spotkaly się dwa polokenis modelarzy. Coś tam sobie wspominamy naraz mój syn Łukasz wyjeżdża z tekstem: "A pamiętasz tatuś jak mi kupowałeś modele z ZTSa (przelom wieków) i w pudełkach byly takie naklejki z obrazkami z pudelek i wklejało się je do specjalnych albumow. Czasami w pudełku było kilka takich naklejek. Wycinalo sie również z boków pudełka kody kreskowe i wysyłało pod adres producenta i oni przysyłali nowe albumy a jak się nazbierało ileś tych naklejek to i czasami przysyłali model. Pamieta to ktoś? A może ma ktoś taki album i mógłby wrzucić fotkę. 1 Cytuj
kopernik Napisano 26 Grudnia 2024 Autor Napisano 26 Grudnia 2024 3 godziny temu, jmx62 napisał: Przy świątecznym stole spotkaly się dwa polokenis modelarzy. Coś tam sobie wspominamy naraz mój syn Łukasz wyjeżdża z tekstem: "A pamiętasz tatuś jak mi kupowałeś modele z ZTSa (przelom wieków) i w pudełkach byly takie naklejki z obrazkami z pudelek i wklejało się je do specjalnych albumow. Czasami w pudełku było kilka takich naklejek. Wycinalo sie również z boków pudełka kody kreskowe i wysyłało pod adres producenta i oni przysyłali nowe albumy a jak się nazbierało ileś tych naklejek to i czasami przysyłali model. Pamieta to ktoś? A może ma ktoś taki album i mógłby wrzucić fotkę. Nic takiego nie kojarzę, może dlatego, że na przełomie wieków nie kupowałem modeli ZTS. 1 Cytuj
Grzes Napisano 26 Grudnia 2024 Napisano 26 Grudnia 2024 4 godziny temu, jmx62 napisał: Pamieta to ktoś? Pierwsze słyszę, choć wówczas trochę się tego kleiło. 1 Cytuj
Woit Napisano 26 Grudnia 2024 Napisano 26 Grudnia 2024 4 godziny temu, jmx62 napisał: Przy świątecznym stole spotkaly się dwa polokenis modelarzy. Coś tam sobie wspominamy naraz mój syn Łukasz wyjeżdża z tekstem: "A pamiętasz tatuś jak mi kupowałeś modele z ZTSa (przelom wieków) i w pudełkach byly takie naklejki z obrazkami z pudelek i wklejało się je do specjalnych albumow. Czasami w pudełku było kilka takich naklejek. Wycinalo sie również z boków pudełka kody kreskowe i wysyłało pod adres producenta i oni przysyłali nowe albumy a jak się nazbierało ileś tych naklejek to i czasami przysyłali model. Pamieta to ktoś? A może ma ktoś taki album i mógłby wrzucić fotkę. Jak dla mnie to pomieszano tu kilka rzeczy. ZTS to jedno, naklejki+albumy to drugie, a kody kreskowe to jeszcze co innego. ZTS wiadomo - były, są, będą (?) Albumy i nalepki to pewnie o takie wydawnictwa chodzi. Zdjęcia ściągnąłem z tego ogłoszenia: OLX - Samoloty na których walczyli Polacy album kolekcjonerów PRL naklejki Kody - zbierało się, wysyłało do producentów/ pod adres z opakowania i liczyło na cud Nie znałem nikogo kto by otrzymał cokolwiek innego niż kartkę od "przyjaciela" z ZSRR do którego wysłał wcześniej kartkę w ramach lekcji języka rosyjskiego ("Pust wsiegda budiet sonce" ). 2 Cytuj
Slawek_26869 Napisano 26 Grudnia 2024 Napisano 26 Grudnia 2024 Teraz, Woit napisał: Jak dla mnie to pomieszano tu kilka rzeczy. ZTS to jedno, naklejki+albumy to drugie, a kody kreskowe to jeszcze co innego. ZTS wiadomo - były, są, będą (?) Albumy i nalepki to pewnie o takie wydawnictwa chodzi. Zdjęcia ściągnąłem z tego ogłoszenia: OLX - Samoloty na których walczyli Polacy album kolekcjonerów PRL naklejki Kody - zbierało się, wysyłało do producentów/ pod adres z opakowania i liczyło na cud Nie znałem nikogo kto by otrzymał cokolwiek innego niż kartkę od "przyjaciela" z ZSRR do którego wysłał wcześniej kartkę w ramach lekcji języka rosyjskiego ("Pust wsiegda budiet sonce" ). Z tym to się zgodzę, jakieś albumy z maklejkami gdzieś głęboko u mnie leżą Cytuj
Grzes Napisano 26 Grudnia 2024 Napisano 26 Grudnia 2024 2 minuty temu, Woit napisał: Albumy i nalepki to pewnie o takie wydawnictwa chodzi. Zdjęcia ściągnąłem z tego ogłoszenia: OLX - Samoloty na których walczyli Polacy album kolekcjonerów PRL naklejki Ale te albumy to nie był przełom wieków, a raczej przełom lat 70-80. 1 Cytuj
Woit Napisano 26 Grudnia 2024 Napisano 26 Grudnia 2024 24 minuty temu, Grzes napisał: Ale te albumy to nie był przełom wieków, a raczej przełom lat 70-80. 1977-1988 dokładniej. Oczywiście, że to nie przełom wieków. Cytuj
Grzes Napisano 26 Grudnia 2024 Napisano 26 Grudnia 2024 No i były też albumy do uzupełniania rysunkami z czekolad, więc może i one zrobiły zmyłkę... Ale poczekajmy niech sam autor wypyta młodsze pokolenie o co chodziło... Cytuj
cieciwa Napisano 27 Grudnia 2024 Napisano 27 Grudnia 2024 Dodam tylko, że albumy były 4: - samoloty - samochody - statki i okręty - lokomotywy I o ile w początkowym okresie 'naklejki' były drukowane na obwolutach czekolad, to w którymś momencie wydano całość łącznie z 'ozdobnym' opakowaniem i wszystkimi 'naklejkami' P.S. Na pewnym znanym portalu jest jeszcze aukcja archiwalna -> przy wpisaniu "ALBUM Z NAKLEJKAMI PRL HOBBY" powinno się pokazać (podane w celach prezentacyjnych tylko). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi