BRAVO112 Napisano 30 Listopada 2024 Napisano 30 Listopada 2024 a takiej iskry to nie widzialem... Cytuj
Grzes Napisano 30 Listopada 2024 Napisano 30 Listopada 2024 A była jeszcze też Iskra z możliwością zrobienia zdjętej osłony dziobu i goleniami podwozia z białego metalu. Cytuj
Wymysl Napisano 30 Listopada 2024 Napisano 30 Listopada 2024 56 minut temu, Grzes napisał: A była jeszcze też Iskra z możliwością zrobienia zdjętej osłony dziobu i goleniami podwozia z białego metalu. Fotka z netu 1 Cytuj
kopernik Napisano 30 Listopada 2024 Autor Napisano 30 Listopada 2024 58 minut temu, Grzes napisał: A była jeszcze też Iskra z możliwością zrobienia zdjętej osłony dziobu i goleniami podwozia z białego metalu. Biały metal ! na początku lat 90 XX wieku wydawał się czymś przełomowym w modelarstwie, okazał się kolejną ślepą uliczką. Przypomnę, że w PRL popularne było odlewanie żołnierzyków z ołowiu ! A i z cyny próbowało się coś uzyskać. Cytuj
Grzes Napisano 30 Listopada 2024 Napisano 30 Listopada 2024 Godzinę temu, Wymysl napisał: O to to! Miałem ten model, ale stwierdziłem, że bardziej potrzebne mi są bilety NBP, więc poszedł do innego właściciela. Zostało mi jeszcze (chyba) kilka kopii żywicznych dziobu. Ciekawostka - podwozie z tego metalu znaleźć obecnie można np. w modelu Piper Seneca U-2 z firmy Duarte. Cytuj
BRAVO112 Napisano 1 Grudnia 2024 Napisano 1 Grudnia 2024 a bialy metal byl za miekki zrobilem forme smigla do Po-2 do odlewow zywicznych Oryginal gial sie od patrzenia 1 Cytuj
PiterATS Napisano 1 Grudnia 2024 Napisano 1 Grudnia 2024 20 godzin temu, kopernik napisał: Biały metal ! na początku lat 90 XX wieku wydawał się czymś przełomowym w modelarstwie, okazał się kolejną ślepą uliczką. Przypomnę, że w PRL popularne było odlewanie żołnierzyków z ołowiu ! A i z cyny próbowało się coś uzyskać. Dlaczego ślepą uliczką? Fakt, ten materiał ma swoje ułomności, ale dalej jest bardzo popularny i ma się świetnie w produkcji modeli niskoseryjnych (np. modele samochodów) Cytuj
merlin_70 Napisano 2 Grudnia 2024 Napisano 2 Grudnia 2024 A z tego białego metalu to nie tłuczone były i są gąsienice do modeli czołgów przez Friulla ? Cytuj
kopernik Napisano 3 Grudnia 2024 Autor Napisano 3 Grudnia 2024 (edytowane) Kolejny model który powstał na fali przemian gospodarczych. Producent zapowiadał wydanie dodatku z białego metalu. Edytowane 3 Grudnia 2024 przez kopernik 2 Cytuj
PiterATS Napisano 4 Grudnia 2024 Napisano 4 Grudnia 2024 W dniu 2.12.2024 o 08:36, merlin_70 napisał: A z tego białego metalu to nie tłuczone były i są gąsienice do modeli czołgów przez Friulla ? Tak, to również ten sam typ materiału. Dla przykładu jeszcze moja relacja z budowy, gdzie jest cała masa elementów z białego metalu. Można zobaczyć jak to wygląda: Tak właśnie robi się obecnie niskonakładowe modele samochodów (biały metal + żywica i blachy do kompletu). Cytuj
Wymysl Napisano 4 Grudnia 2024 Napisano 4 Grudnia 2024 Na początku lat 90-tych wypasione japońskie modele miały części z białego metalu. Nigdy takiego nie miałem, tylko sobie myślałem "no, no, to musi być coś". Cytuj
letalin Napisano 4 Grudnia 2024 Napisano 4 Grudnia 2024 Te Trimastery są nadal uważane za b.dobre zestawy, ale Dragon, który przejął formy zastąpił metalowe elementy wtryskowymi. Poza tym nawet żywice, pewnie prostsze w produkcji, oferowały porównywalną, o ile nie lepszą jakość w ostatnich latach. Cytuj
Grzes Napisano 4 Grudnia 2024 Napisano 4 Grudnia 2024 Taki sentymentalny zestaw do wzięcia na ebayu za 98,40 GBP 1 Cytuj
jmx62 Napisano 4 Grudnia 2024 Napisano 4 Grudnia 2024 (edytowane) Przecudnie prześlicznie przesentymantalnie przedrogie. Wielokrotnie sklejane aż do znudzenia, z tych Migów-15 to chyba cały pułk by wyszedł. I żaden się nie ostał. Chyba muszę dokupić. Edytowane 4 Grudnia 2024 przez jmx62 Cytuj
kopernik Napisano 8 Grudnia 2024 Autor Napisano 8 Grudnia 2024 Upadek PRLu w modelarstwie kojarzy mi się z vacu. Kolejny którego miałem i nie dokończyłem ... 2 Cytuj
Grzes Napisano 13 Grudnia 2024 Napisano 13 Grudnia 2024 (edytowane) Z okazji 13 grudnia, takie info z Dziennika Telewizyjnego (30.11.1988): Edytowane 13 Grudnia 2024 przez Grzes 2 Cytuj
Artur_12 Napisano 13 Grudnia 2024 Napisano 13 Grudnia 2024 W dniu 1.02.2020 o 00:40, kopernik napisał: Głupio nadpisywać własny wątek, ale co tam. Może niewielu kolegów pamięta tamte czasy. Inbox współczesny, model z lat 60-tych ciągle dostępny. Zwróćcie uwagę jaka jest różnica pomiędzy modelami serii vintage np Italeri a naszymi ( bez dopisku vintage). co ciekawe plastyk ma takie same wypraski do dziś (kiedyś skleiłem pzl p11c plastyka 1:1 takie wypraski były) 1 Cytuj
kopernik Napisano 13 Grudnia 2024 Autor Napisano 13 Grudnia 2024 Inne wydanie 11. Front pudełka bez nazwy i skali zestawu Za to w zapowiedziach Jastrząb ... Model wypadł z jednego z moich kartonowych pudeł. Nie będę go sklejał, klej wysechł, kalki gdzieś przepadły, za to malutkie oszklenie jest ! 2 2 Cytuj
barszczo Napisano 14 Grudnia 2024 Napisano 14 Grudnia 2024 Miałem tą edycję, kupiony tak około 1986 roku. Zauważcie, że na pudełku nie ma loga żadnego producenta, a numer katalogowy wskazuję jakąś nową serię. Jedynie na oryginalnej instrukcji jest ślad po wytwórcy. Pomijając parszywy karton, to pudełko całkiem przyjemne . Cytuj
Super Moderator Greif Napisano 19 Grudnia 2024 Super Moderator Napisano 19 Grudnia 2024 u mnie okazyjnie taki antyk , wiadomo wersja "de` lux" w pudełku 3 Cytuj
kopernik Napisano 19 Grudnia 2024 Autor Napisano 19 Grudnia 2024 Godzinę temu, Greif napisał: u mnie okazyjnie taki antyk , wiadomo wersja "de` lux" w pudełku Nigdy go nie widziałem. Poproszę o inbox Cytuj
kopernik Napisano 19 Grudnia 2024 Autor Napisano 19 Grudnia 2024 Mój bazarkowy nabytek. Ciekawe, nie ma wnęk podwozia ! 2 Cytuj
barszczo Napisano 20 Grudnia 2024 Napisano 20 Grudnia 2024 A po co wnęki, pod spodem i tak nie widać . A zabytek bardzo fajny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi