Skocz do zawartości

Jak hartowała się stal, czyli modelarskie lata PRL

kopernik

Rekomendowane odpowiedzi

Na innym portalu niż allegro pokazał się MiG-15 z NRDowskiego Plasticarta. Skala 1:50. Wygląda na kompletny. Polskie kalki czerwone"1012".

Tylko ta cena!!!

Bez grosza "czysta" monet😵

Ale to pikuś. Mi-1 jest też tej firmy za jedyne 240 i Antoś-12ty za 550. Modele typowo kolekcjonerskie.

Edytowane przez jmx62

Qur...e jedni piszą jawnie inni szyfrem, adminy się czepiają że niezgodnie z regulaminem i straszą banem. Człek jest w rozterce. 

Dobra. OLX.

Jak mnie wyrzucą z forum to będę miał na kogo zwalić. 

Ja już nie wiem co jest reklama a co nie, co zakazane a co nie. W dzisiejszych czasach wszystko się zmienia kak w kalejdoskopie. Wolę omijać szerokim łukiem. Czy "orgellA" czy "xlO", jak komuś zależy to i bez podawania nazwy portalu znajdzie, a będzie chciał to i tak kupi czy wylicytuje.

3 godziny temu, jmx62 napisał:

Na innym portalu niż allegro pokazał się MiG-15 z NRDowskiego Plasticarta. Skala 1:50. Wygląda na kompletny. Polskie kalki czerwone"1012".

Tylko ta cena!!!

Brać, więcej nie będzie. Nie ma do niego form. Także ten, inwestycja :niemam:

Taką ciekawostkę wygrzebałem na Alamy. Zdjęcia datowane na rok 1948, opis warsztat modelarski ZWM. Zobaczcie na kartonówki tam robione. I-16 to gotowe wydawnictwo, pewnie z bratniego ZSRR. DB-3 kawał modelu, też wygląda na gotowca:

005.jpg.56eaddd18fd4541f4b90d51c82e9cada.jpg

004.jpg.9faf2f2f849e2028dd84b988c4f53441.jpg

003.jpg.0a2f081601ced287abadfe290d33c8c0.jpg

002.JPG.111ffbc28aebfb6f257130a88eef9c66.JPG

Zdjęcia z zasobów Alamy.

• Like 1

Przy świątecznym stole spotkaly się dwa polokenis modelarzy. Coś tam sobie wspominamy  naraz mój syn Łukasz wyjeżdża z tekstem: "A pamiętasz tatuś jak mi kupowałeś modele z ZTSa (przelom wieków) i w pudełkach byly takie naklejki z obrazkami z pudelek i wklejało się je do specjalnych albumow. Czasami w pudełku było kilka takich naklejek. Wycinalo sie również z boków pudełka kody kreskowe i wysyłało pod adres producenta i oni przysyłali nowe albumy a jak się nazbierało ileś tych naklejek to i czasami przysyłali model. 

Pamieta to ktoś? A może ma ktoś taki album i mógłby wrzucić fotkę.

• Confused 1

3 godziny temu, jmx62 napisał:

Przy świątecznym stole spotkaly się dwa polokenis modelarzy. Coś tam sobie wspominamy  naraz mój syn Łukasz wyjeżdża z tekstem: "A pamiętasz tatuś jak mi kupowałeś modele z ZTSa (przelom wieków) i w pudełkach byly takie naklejki z obrazkami z pudelek i wklejało się je do specjalnych albumow. Czasami w pudełku było kilka takich naklejek. Wycinalo sie również z boków pudełka kody kreskowe i wysyłało pod adres producenta i oni przysyłali nowe albumy a jak się nazbierało ileś tych naklejek to i czasami przysyłali model. 

Nic takiego nie kojarzę, może dlatego, że na przełomie wieków nie kupowałem modeli ZTS.

• Like 1

4 godziny temu, jmx62 napisał:

Jak dla mnie to pomieszano tu kilka rzeczy. ZTS to jedno, naklejki+albumy to drugie, a kody kreskowe to jeszcze co innego.

ZTS wiadomo - były, są, będą (?) 😉

Albumy i nalepki to pewnie o takie wydawnictwa chodzi.

Zdjęcia ściągnąłem z tego ogłoszenia: OLX - Samoloty na których walczyli Polacy album kolekcjonerów PRL naklejki

image-album.thumb.jpg.10a42b1d2c8dca0127ac27e5485c2c73.jpg

image-album1.thumb.jpg.621c4c3829919b22f6935f089bc64162.jpg

Kody - zbierało się, wysyłało do producentów/ pod adres z opakowania i liczyło na cud :) Nie znałem nikogo kto by otrzymał cokolwiek innego niż kartkę od "przyjaciela" z ZSRR do którego wysłał wcześniej kartkę w ramach lekcji języka rosyjskiego  ("Pust wsiegda budiet sonce" 😛 ).

• Like 2

Teraz, Woit napisał:

Jak dla mnie to pomieszano tu kilka rzeczy. ZTS to jedno, naklejki+albumy to drugie, a kody kreskowe to jeszcze co innego.

ZTS wiadomo - były, są, będą (?) 😉

Zdjęcia ściągnąłem z tego ogłoszenia: OLX - Samoloty na których walczyli Polacy album kolekcjonerów PRL naklejki

image-album1.thumb.jpg.621c4c3829919b22f6935f089bc64162.jpg

Kody - zbierało się, wysyłało do producentów/ pod adres z opakowania i liczyło na cud :) Nie znałem nikogo kto by otrzymał cokolwiek innego niż kartkę od "przyjaciela" z ZSRR do którego wysłał wcześniej kartkę w ramach lekcji języka rosyjskiego  ("Pust wsiegda budiet sonce" 😛 ).

Z tym to się zgodzę, jakieś albumy z maklejkami gdzieś głęboko u mnie leżą :)

2 minuty temu, Woit napisał:

Ale te albumy to nie był przełom wieków, a raczej przełom lat 70-80.

• Like 1

No i były też albumy do uzupełniania rysunkami z czekolad, więc może i one zrobiły zmyłkę...

image.png.43dd40d6c368fe3d716f07abc7bcd008.png

Ale poczekajmy niech sam autor wypyta młodsze pokolenie o co chodziło...

Dodam tylko, że albumy były 4:

- samoloty

- samochody

- statki i okręty

- lokomotywy

I o ile w początkowym okresie 'naklejki' były drukowane na obwolutach czekolad, to w którymś momencie wydano całość łącznie z 'ozdobnym' opakowaniem i wszystkimi 'naklejkami'

P.S.

Na pewnym znanym portalu jest jeszcze aukcja archiwalna -> przy wpisaniu "ALBUM Z NAKLEJKAMI PRL HOBBY" powinno się pokazać (podane w celach prezentacyjnych tylko).