jmx62 Napisano 20 Grudnia 2024 Share Napisano 20 Grudnia 2024 Ja z Novo to tylko Spita XIV z bombą V-1 pamiętam. W oryginalnym Frogu jeszcze była podstawka pod oba modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 20 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2024 12 godzin temu, jmx62 napisał: A jaka bogata kalkomania Ale bez przesunięcia kolorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 20 Grudnia 2024 Super Moderator Share Napisano 20 Grudnia 2024 @kopernikproszę bardzo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 20 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2024 Wygląda zdecydowanie lepiej od mojego Spitfire. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Grudnia 2024 Share Napisano 21 Grudnia 2024 22 godziny temu, kopernik napisał: Wygląda zdecydowanie lepiej od mojego Spitfire. Wnęki na podwozie są . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 21 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2024 38 minut temu, barszczo napisał: Wnęki na podwozie są . Cytując Mistrza : "A po co wnęki, pod spodem i tak nie widać " 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Grudnia 2024 Share Napisano 21 Grudnia 2024 Znacie takiego Jastrzębia? Firma: Euromodel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 21 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2024 Tego przepaku chyba nie widziałem, a może nie pamiętam Ta... pamięć podobno jako pierwsza sygnalizuje nowy etap w życiu. Starość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 22 Grudnia 2024 Share Napisano 22 Grudnia 2024 Ja tą firmę pamiętam z astronomicznych cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Grudnia 2024 Share Napisano 22 Grudnia 2024 (edytowane) Na innym portalu niż allegro pokazał się MiG-15 z NRDowskiego Plasticarta. Skala 1:50. Wygląda na kompletny. Polskie kalki czerwone"1012". Tylko ta cena!!! Bez grosza "czysta" monet Ale to pikuś. Mi-1 jest też tej firmy za jedyne 240 i Antoś-12ty za 550. Modele typowo kolekcjonerskie. Edytowane 22 Grudnia 2024 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Grudnia 2024 Share Napisano 22 Grudnia 2024 33 minuty temu, jmx62 napisał: Na innym portalu niż allegro A nie prościej byłoby napisać jego nazwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Grudnia 2024 Share Napisano 22 Grudnia 2024 Qur...e jedni piszą jawnie inni szyfrem, adminy się czepiają że niezgodnie z regulaminem i straszą banem. Człek jest w rozterce. Dobra. OLX. Jak mnie wyrzucą z forum to będę miał na kogo zwalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 22 Grudnia 2024 Share Napisano 22 Grudnia 2024 Raczej chodzi o to, żeby linków nie wklejać, bo się dezaktualizują i zostaje śmieć. Jak napiszesz nazwę serwisu czy innego sklepu, to jest ok. Przecież piszesz, że kupiłeś coś w MH, Martoli czy Banzai. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Grudnia 2024 Share Napisano 22 Grudnia 2024 Ja już nie wiem co jest reklama a co nie, co zakazane a co nie. W dzisiejszych czasach wszystko się zmienia kak w kalejdoskopie. Wolę omijać szerokim łukiem. Czy "orgellA" czy "xlO", jak komuś zależy to i bez podawania nazwy portalu znajdzie, a będzie chciał to i tak kupi czy wylicytuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Grudnia 2024 Share Napisano 22 Grudnia 2024 3 godziny temu, jmx62 napisał: Na innym portalu niż allegro pokazał się MiG-15 z NRDowskiego Plasticarta. Skala 1:50. Wygląda na kompletny. Polskie kalki czerwone"1012". Tylko ta cena!!! Brać, więcej nie będzie. Nie ma do niego form. Także ten, inwestycja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Grudnia 2024 Share Napisano 24 Grudnia 2024 Taką ciekawostkę wygrzebałem na Alamy. Zdjęcia datowane na rok 1948, opis warsztat modelarski ZWM. Zobaczcie na kartonówki tam robione. I-16 to gotowe wydawnictwo, pewnie z bratniego ZSRR. DB-3 kawał modelu, też wygląda na gotowca: Zdjęcia z zasobów Alamy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Grudnia 2024 Share Napisano 26 Grudnia 2024 Przy świątecznym stole spotkaly się dwa polokenis modelarzy. Coś tam sobie wspominamy naraz mój syn Łukasz wyjeżdża z tekstem: "A pamiętasz tatuś jak mi kupowałeś modele z ZTSa (przelom wieków) i w pudełkach byly takie naklejki z obrazkami z pudelek i wklejało się je do specjalnych albumow. Czasami w pudełku było kilka takich naklejek. Wycinalo sie również z boków pudełka kody kreskowe i wysyłało pod adres producenta i oni przysyłali nowe albumy a jak się nazbierało ileś tych naklejek to i czasami przysyłali model. Pamieta to ktoś? A może ma ktoś taki album i mógłby wrzucić fotkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2024 3 godziny temu, jmx62 napisał: Przy świątecznym stole spotkaly się dwa polokenis modelarzy. Coś tam sobie wspominamy naraz mój syn Łukasz wyjeżdża z tekstem: "A pamiętasz tatuś jak mi kupowałeś modele z ZTSa (przelom wieków) i w pudełkach byly takie naklejki z obrazkami z pudelek i wklejało się je do specjalnych albumow. Czasami w pudełku było kilka takich naklejek. Wycinalo sie również z boków pudełka kody kreskowe i wysyłało pod adres producenta i oni przysyłali nowe albumy a jak się nazbierało ileś tych naklejek to i czasami przysyłali model. Pamieta to ktoś? A może ma ktoś taki album i mógłby wrzucić fotkę. Nic takiego nie kojarzę, może dlatego, że na przełomie wieków nie kupowałem modeli ZTS. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Grudnia 2024 Share Napisano 26 Grudnia 2024 4 godziny temu, jmx62 napisał: Pamieta to ktoś? Pierwsze słyszę, choć wówczas trochę się tego kleiło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 26 Grudnia 2024 Share Napisano 26 Grudnia 2024 4 godziny temu, jmx62 napisał: Przy świątecznym stole spotkaly się dwa polokenis modelarzy. Coś tam sobie wspominamy naraz mój syn Łukasz wyjeżdża z tekstem: "A pamiętasz tatuś jak mi kupowałeś modele z ZTSa (przelom wieków) i w pudełkach byly takie naklejki z obrazkami z pudelek i wklejało się je do specjalnych albumow. Czasami w pudełku było kilka takich naklejek. Wycinalo sie również z boków pudełka kody kreskowe i wysyłało pod adres producenta i oni przysyłali nowe albumy a jak się nazbierało ileś tych naklejek to i czasami przysyłali model. Pamieta to ktoś? A może ma ktoś taki album i mógłby wrzucić fotkę. Jak dla mnie to pomieszano tu kilka rzeczy. ZTS to jedno, naklejki+albumy to drugie, a kody kreskowe to jeszcze co innego. ZTS wiadomo - były, są, będą (?) Albumy i nalepki to pewnie o takie wydawnictwa chodzi. Zdjęcia ściągnąłem z tego ogłoszenia: OLX - Samoloty na których walczyli Polacy album kolekcjonerów PRL naklejki Kody - zbierało się, wysyłało do producentów/ pod adres z opakowania i liczyło na cud Nie znałem nikogo kto by otrzymał cokolwiek innego niż kartkę od "przyjaciela" z ZSRR do którego wysłał wcześniej kartkę w ramach lekcji języka rosyjskiego ("Pust wsiegda budiet sonce" ). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 26 Grudnia 2024 Share Napisano 26 Grudnia 2024 Teraz, Woit napisał: Jak dla mnie to pomieszano tu kilka rzeczy. ZTS to jedno, naklejki+albumy to drugie, a kody kreskowe to jeszcze co innego. ZTS wiadomo - były, są, będą (?) Albumy i nalepki to pewnie o takie wydawnictwa chodzi. Zdjęcia ściągnąłem z tego ogłoszenia: OLX - Samoloty na których walczyli Polacy album kolekcjonerów PRL naklejki Kody - zbierało się, wysyłało do producentów/ pod adres z opakowania i liczyło na cud Nie znałem nikogo kto by otrzymał cokolwiek innego niż kartkę od "przyjaciela" z ZSRR do którego wysłał wcześniej kartkę w ramach lekcji języka rosyjskiego ("Pust wsiegda budiet sonce" ). Z tym to się zgodzę, jakieś albumy z maklejkami gdzieś głęboko u mnie leżą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Grudnia 2024 Share Napisano 26 Grudnia 2024 2 minuty temu, Woit napisał: Albumy i nalepki to pewnie o takie wydawnictwa chodzi. Zdjęcia ściągnąłem z tego ogłoszenia: OLX - Samoloty na których walczyli Polacy album kolekcjonerów PRL naklejki Ale te albumy to nie był przełom wieków, a raczej przełom lat 70-80. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 26 Grudnia 2024 Share Napisano 26 Grudnia 2024 24 minuty temu, Grzes napisał: Ale te albumy to nie był przełom wieków, a raczej przełom lat 70-80. 1977-1988 dokładniej. Oczywiście, że to nie przełom wieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Grudnia 2024 Share Napisano 26 Grudnia 2024 No i były też albumy do uzupełniania rysunkami z czekolad, więc może i one zrobiły zmyłkę... Ale poczekajmy niech sam autor wypyta młodsze pokolenie o co chodziło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 27 Grudnia 2024 Share Napisano 27 Grudnia 2024 Dodam tylko, że albumy były 4: - samoloty - samochody - statki i okręty - lokomotywy I o ile w początkowym okresie 'naklejki' były drukowane na obwolutach czekolad, to w którymś momencie wydano całość łącznie z 'ozdobnym' opakowaniem i wszystkimi 'naklejkami' P.S. Na pewnym znanym portalu jest jeszcze aukcja archiwalna -> przy wpisaniu "ALBUM Z NAKLEJKAMI PRL HOBBY" powinno się pokazać (podane w celach prezentacyjnych tylko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi