pmroczko Napisano 25 Stycznia 2025 Share Napisano 25 Stycznia 2025 Ja to nawet kiedyś wygrałem konkurs, bo w SKO liczyła się ilość (a nie wysokość) wpłat. Pamiętam że na początku dostałem książeczkę dwudzielną, a jak ja zapełniłem, wtedy dostałem trójdzielną książeczkę (nie wiem czy się zachowała) i tej już nie dałem rady zapełnić, ale do wygrania konkursu wystarczyło i w nagrodę jechałem na wycieczkę a inni musieli siedzieć w szkole hłe, hłe... Z wypłacaniem to nie pamiętam - może tak być że rodzice musieli się zgodzić, ale w tym wieku to jeszcze prawie o wszystkim im mówiłem, więc nie był to problem... Pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Lutego 2025 Super Moderator Share Napisano 1 Lutego 2025 i taka sytuacja: i kolorowo w środku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Lutego 2025 Share Napisano 1 Lutego 2025 Piękne kolory Gdzie ten zestaw znalazłeś? W UK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Lutego 2025 Super Moderator Share Napisano 1 Lutego 2025 Tak na Ebay UK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Lutego 2025 Autor Share Napisano 2 Lutego 2025 6 godzin temu, Greif napisał: No to pokaż swojego PWS 10 ! Ten jest bez elementów z białego metalu i fototrawionych. ( mój, już sprzedany ). 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Lutego 2025 Share Napisano 4 Lutego 2025 W dniu 1.02.2025 o 19:47, Greif napisał: Ebay UK Na wyspach widzę, o wiele większa dostępność i różnorodność jeśli chodzi o te nasze modelarskie zabytki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 4 Lutego 2025 Super Moderator Share Napisano 4 Lutego 2025 No czasem sam jestem zaskoczony co można nabyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 4 Lutego 2025 Share Napisano 4 Lutego 2025 (edytowane) 9 godzin temu, Grzes napisał: Na wyspach widzę, o wiele większa dostępność i różnorodność jeśli chodzi o te nasze modelarskie zabytki. Trzeba pamiętać , że kiedyś to był inny obszar walutowy i szedł ogromny eksport i wymiana , można było dostać pożądane i normalną drogą nabycia niedostępne dla nas modele . Eksport przynosił dewizy , a że modele dla zachodnich modelarzy przedstawiały egzotyczne tematy i były tanie to kupowali to na potęgę . A w wymianie mogłeś mieć np. Airfixa czy Matchboksa za kilkadziesiąt złotych (wymieniając np. Łosia , Jaka-1 , Iła -2 na coś z oferty zachodniej , i to jeden do jednego) zamiast kilku dolarów , które wtedy były odpowiednikiem średniego miesięcznego wynagrodzenia w PRL. Sam tak wymieniałem modele z brytyjczykiem , czechem i ruskim. Edytowane 4 Lutego 2025 przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Lutego 2025 Share Napisano 4 Lutego 2025 Jak zacząłem pracować w Niemczech kolega stamtąd dał mi katalog (jeszcze papierowe katalogi siłą przyzwyczajenia się trzymały) jakiegoś mocnego sklepu modelarskiego - Berliner Zinnfiguren czy coś takiego. Katalog był wielkości książki telefonicznej a w środku opór wszelkiego dobra. Co mnie zdziwiło to spory wybór "Małego Modelarza" z lat 70-tych i 80-tych. Wtedy pomyślałem sobie - I wyjaśniło się, dlaczego wtedy tak trudno było je dostać - pojechały za granicę za porządne pieniądze a dla nas zostały te z wadami papieru i druku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Lutego 2025 Autor Share Napisano 7 Lutego 2025 Czasy się zmieniają, modelarze jak narzekali na jakość naszych produkcji, tak narzekają ( patrz Arma, IBG ... ). Jedyna różnica to taka, że teraz szukają dziury w całym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 23 Lutego 2025 Autor Share Napisano 23 Lutego 2025 Jakiś czas temu sprzedałem w ( mam nadzieję ) dobre ręce. Pozostały mi tylko zdjęcia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 25 Lutego 2025 Share Napisano 25 Lutego 2025 Z tamtych czasów miałem Matchboxa oczywiście zrobiony na Mk. XIV chciałem w barwach 304Sqn ale brak kalkomanii, zrobiłem zestawowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 25 Lutego 2025 Share Napisano 25 Lutego 2025 Ale Mk.X był z 300. Na podobny problem wpadłem w szczenięcym wieku ze Spitem z KP (klon Revella?). Koniecznie chciałem mieć polaka, więc kodowe malowałem ręcznie (nie pytajcie jak wyszło), a serial odbijałem "kalkotekstem". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 27 Lutego 2025 Autor Share Napisano 27 Lutego 2025 Kolejny model który z żalem sprzedałem. Na sklejenie nie miał szans, a nie mam miejsca na muzeum ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Lutego 2025 Share Napisano 28 Lutego 2025 A jakie piękne nity!!! Wiem że dżentelmeni nie rozmawiają o finansach ale...można spytać za ile takie cudo zmieniło właściciela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 1 Marca 2025 Autor Share Napisano 1 Marca 2025 22 godziny temu, jmx62 napisał: A jakie piękne nity!!! Wiem że dżentelmeni nie rozmawiają o finansach ale...można spytać za ile takie cudo zmieniło właściciela? 100zł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Marca 2025 Share Napisano 1 Marca 2025 Jedni sprzedają, inni ciągle kupują. Z małą pomocą przyjaciół( jak będą chcieli, to się ujawnią) dotarły do mnie z brytyjskiego Ebaya takie cuda z lat 1955-72. Niektóre formy Aurory trafiły najpierw do Kanady, inne do Włoch, a potem ČSSR. Do dziś są dostępne. Te co zostały w Ameryce są sprzedawane przez Glencoe i Atlantis. Część pewnie przepadła. Niektóre boxarty są przepiękne. Camel nigdy chyba lepszego nie miał, a to właśnie najstarszy, z 1955, lub 1956 roku. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Marca 2025 Share Napisano 1 Marca 2025 Wielka szkoda że tylko część z tych modeli dotrwało do dzisiejszych czasów i dotarło do nas jako $mer. Te wszystkie cudaki Albatrosy C coś tam... Fokkery. Ech tylko pomarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Marca 2025 Share Napisano 1 Marca 2025 31 minut temu, jmx62 napisał: Wielka szkoda że tylko część z tych modeli dotrwało do dzisiejszych czasów i dotarło do nas jako $mer. Te wszystkie cudaki Albatrosy C coś tam... Fokkery. Ech tylko pomarzyć. Vintage z doładowaniem. W moje hobby jest osiem ex-Auror. Jednak te oryginalne mają figurkę mechanika, szczątkową dioramkę i płaskie dolne powierzchnie płatów. Gdzieś po drodze do Polski zostały wzbogacone o żebra w tym miejscu. No i mają dużą podstawkę, chyba z włoskiego epizodu. A jeszcze zapomniałem o angielskiej przygodzie. Aurory były też tłuczone przez Merit. Zdumiewająca żywotność form. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Marca 2025 Autor Share Napisano 3 Marca 2025 Warszawski bazar na Wolumenie. Tytusy, TBiU ( plakaty z samochodami mnie nie interesowały ), po prostu stoisko marzeń. Młodego człowieka nie było stać na taki zakup. Co jakiś czas udawało mi się wyciągnąć rodziców na bazar i łagodną perswazją naciągnąć ich na jakiś zakup. Książki przechodziły, ale małe żołnierzyki i resoraki, że o modelach nie wspomnę już nie. Na te trzeba było zbierać kasę we własnym ( babciowym ) zakresie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Marca 2025 Share Napisano 3 Marca 2025 Tytusy, księgi III, V, VI i VIII . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 4 Marca 2025 Share Napisano 4 Marca 2025 a najlepsze jest to, ze Tytusa mozna kupic ciagle po " starej cenie" !!! chyba 7.90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Marca 2025 Share Napisano 4 Marca 2025 27 minut temu, BRAVO112 napisał: a najlepsze jest to, ze Tytusa mozna kupic ciagle po " starej cenie" !!! chyba 7.90 Ale chyba nie pierwsze wydania, tylko wznowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 4 Marca 2025 Share Napisano 4 Marca 2025 13 godzin temu, kopernik napisał: U góry dysza silnika odrzutowego? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 4 Marca 2025 Share Napisano 4 Marca 2025 Tuba patefonu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi