pmroczko Napisano 25 Stycznia Share Napisano 25 Stycznia Ja to nawet kiedyś wygrałem konkurs, bo w SKO liczyła się ilość (a nie wysokość) wpłat. Pamiętam że na początku dostałem książeczkę dwudzielną, a jak ja zapełniłem, wtedy dostałem trójdzielną książeczkę (nie wiem czy się zachowała) i tej już nie dałem rady zapełnić, ale do wygrania konkursu wystarczyło i w nagrodę jechałem na wycieczkę a inni musieli siedzieć w szkole hłe, hłe... Z wypłacaniem to nie pamiętam - może tak być że rodzice musieli się zgodzić, ale w tym wieku to jeszcze prawie o wszystkim im mówiłem, więc nie był to problem... Pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Lutego Super Moderator Share Napisano 1 Lutego i taka sytuacja: i kolorowo w środku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego Piękne kolory Gdzie ten zestaw znalazłeś? W UK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Lutego Super Moderator Share Napisano 1 Lutego Tak na Ebay UK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego 6 godzin temu, Greif napisał: No to pokaż swojego PWS 10 ! Ten jest bez elementów z białego metalu i fototrawionych. ( mój, już sprzedany ). 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego W dniu 1.02.2025 o 19:47, Greif napisał: Ebay UK Na wyspach widzę, o wiele większa dostępność i różnorodność jeśli chodzi o te nasze modelarskie zabytki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 4 Lutego Super Moderator Share Napisano 4 Lutego No czasem sam jestem zaskoczony co można nabyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego (edytowane) 9 godzin temu, Grzes napisał: Na wyspach widzę, o wiele większa dostępność i różnorodność jeśli chodzi o te nasze modelarskie zabytki. Trzeba pamiętać , że kiedyś to był inny obszar walutowy i szedł ogromny eksport i wymiana , można było dostać pożądane i normalną drogą nabycia niedostępne dla nas modele . Eksport przynosił dewizy , a że modele dla zachodnich modelarzy przedstawiały egzotyczne tematy i były tanie to kupowali to na potęgę . A w wymianie mogłeś mieć np. Airfixa czy Matchboksa za kilkadziesiąt złotych (wymieniając np. Łosia , Jaka-1 , Iła -2 na coś z oferty zachodniej , i to jeden do jednego) zamiast kilku dolarów , które wtedy były odpowiednikiem średniego miesięcznego wynagrodzenia w PRL. Sam tak wymieniałem modele z brytyjczykiem , czechem i ruskim. Edytowane 4 Lutego przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego Jak zacząłem pracować w Niemczech kolega stamtąd dał mi katalog (jeszcze papierowe katalogi siłą przyzwyczajenia się trzymały) jakiegoś mocnego sklepu modelarskiego - Berliner Zinnfiguren czy coś takiego. Katalog był wielkości książki telefonicznej a w środku opór wszelkiego dobra. Co mnie zdziwiło to spory wybór "Małego Modelarza" z lat 70-tych i 80-tych. Wtedy pomyślałem sobie - I wyjaśniło się, dlaczego wtedy tak trudno było je dostać - pojechały za granicę za porządne pieniądze a dla nas zostały te z wadami papieru i druku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Lutego Autor Share Napisano 7 Lutego Czasy się zmieniają, modelarze jak narzekali na jakość naszych produkcji, tak narzekają ( patrz Arma, IBG ... ). Jedyna różnica to taka, że teraz szukają dziury w całym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 23 Lutego Autor Share Napisano 23 Lutego Jakiś czas temu sprzedałem w ( mam nadzieję ) dobre ręce. Pozostały mi tylko zdjęcia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 25 Lutego Share Napisano 25 Lutego Z tamtych czasów miałem Matchboxa oczywiście zrobiony na Mk. XIV chciałem w barwach 304Sqn ale brak kalkomanii, zrobiłem zestawowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 25 Lutego Share Napisano 25 Lutego Ale Mk.X był z 300. Na podobny problem wpadłem w szczenięcym wieku ze Spitem z KP (klon Revella?). Koniecznie chciałem mieć polaka, więc kodowe malowałem ręcznie (nie pytajcie jak wyszło), a serial odbijałem "kalkotekstem". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego Kolejny model który z żalem sprzedałem. Na sklejenie nie miał szans, a nie mam miejsca na muzeum ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego A jakie piękne nity!!! Wiem że dżentelmeni nie rozmawiają o finansach ale...można spytać za ile takie cudo zmieniło właściciela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 1 Marca Autor Share Napisano 1 Marca 22 godziny temu, jmx62 napisał: A jakie piękne nity!!! Wiem że dżentelmeni nie rozmawiają o finansach ale...można spytać za ile takie cudo zmieniło właściciela? 100zł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca Jedni sprzedają, inni ciągle kupują. Z małą pomocą przyjaciół( jak będą chcieli, to się ujawnią) dotarły do mnie z brytyjskiego Ebaya takie cuda z lat 1955-72. Niektóre formy Aurory trafiły najpierw do Kanady, inne do Włoch, a potem ČSSR. Do dziś są dostępne. Te co zostały w Ameryce są sprzedawane przez Glencoe i Atlantis. Część pewnie przepadła. Niektóre boxarty są przepiękne. Camel nigdy chyba lepszego nie miał, a to właśnie najstarszy, z 1955, lub 1956 roku. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca Wielka szkoda że tylko część z tych modeli dotrwało do dzisiejszych czasów i dotarło do nas jako $mer. Te wszystkie cudaki Albatrosy C coś tam... Fokkery. Ech tylko pomarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca 31 minut temu, jmx62 napisał: Wielka szkoda że tylko część z tych modeli dotrwało do dzisiejszych czasów i dotarło do nas jako $mer. Te wszystkie cudaki Albatrosy C coś tam... Fokkery. Ech tylko pomarzyć. Vintage z doładowaniem. W moje hobby jest osiem ex-Auror. Jednak te oryginalne mają figurkę mechanika, szczątkową dioramkę i płaskie dolne powierzchnie płatów. Gdzieś po drodze do Polski zostały wzbogacone o żebra w tym miejscu. No i mają dużą podstawkę, chyba z włoskiego epizodu. A jeszcze zapomniałem o angielskiej przygodzie. Aurory były też tłuczone przez Merit. Zdumiewająca żywotność form. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Marca Autor Share Napisano 3 Marca Warszawski bazar na Wolumenie. Tytusy, TBiU ( plakaty z samochodami mnie nie interesowały ), po prostu stoisko marzeń. Młodego człowieka nie było stać na taki zakup. Co jakiś czas udawało mi się wyciągnąć rodziców na bazar i łagodną perswazją naciągnąć ich na jakiś zakup. Książki przechodziły, ale małe żołnierzyki i resoraki, że o modelach nie wspomnę już nie. Na te trzeba było zbierać kasę we własnym ( babciowym ) zakresie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca Tytusy, księgi III, V, VI i VIII . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca a najlepsze jest to, ze Tytusa mozna kupic ciagle po " starej cenie" !!! chyba 7.90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca 27 minut temu, BRAVO112 napisał: a najlepsze jest to, ze Tytusa mozna kupic ciagle po " starej cenie" !!! chyba 7.90 Ale chyba nie pierwsze wydania, tylko wznowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca 13 godzin temu, kopernik napisał: U góry dysza silnika odrzutowego? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca Tuba patefonu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi