Skocz do zawartości

Jak hartowała się stal, czyli modelarskie lata PRL

kopernik

Rekomendowane odpowiedzi

W tamtych czasach mój znajomy Lechu B. miał ponad 450 modeli sklejonych i pomalowanych(no ale miał kuzynkę we Francji i mu przywiozła lub przysyłała).

3 godziny temu, India napisał:

Może to moje skrzywienie - nie wierzę politykom. W tamtych czasach 180 modeli i to pomalowanych??! Ciut wątpię...

nie wiem ale się wypowiem:

jeśli kleił modele w podstawówce plus ogólniaku to jakieś 8 (4+4) lat czyli 180/8= 22,5 szt na rok czyli dwa miesięczne

jeśli kleił z pudełka to dwa trzy wieczory ma model 1/72 z pomalowaniem byle jak styknie, jeśli waloryzował to zależy ale znacznie dłużej

jeśli to polityk to 180 ma zrobić wrażenie a nie oznaczać prawdziwe 180 sztuk (w sumie ma znaczyć dużo)

wiec jest to możliwe i prawdopodobne ale na odrabianie lekcji czasu mało zostało

1 godzinę temu, mmr napisał:

jest to możliwe i prawdopodobne ale na odrabianie lekcji czasu mało zostało

Może tyrał po nocach i w wakacje. Może kleił modele z zapałek (cztery zapałki na kadłub, dwie na skrzydła i coś tam się ulepiło małego i byle jakiego). A może po prostu kłamie. Ale może, co gorsza, ma rację, a Twoje wyliczenia są poprawne. 

Tak sobie też myślę, biedny Grzes. Rzeczywiście rzucił ciekawostką, a my się czepiamy :D

Edytowane przez krn78

43 minuty temu, Grzes napisał:

Pamiętacie te naklejki?

No baaa...  Mam dwa arkusze lotnicze i do tego jakieś godła narodowe, herby miast i dekory :cool: Możliwe że tu kiedyś pokazywałem...

38 minut temu, krn78 napisał:

Tak sobie też myślę, biedny Grzes. Rzeczywiście rzucił ciekawostką, a my się czepiamy :D

Dziękuję za dobre słowo :mrgreen:

Godzinę temu, giberes napisał:

Szkoda czasu 😉

może i szkoda, ale ku mojemu zaskoczeniu gość jednak troche z lotnictwem wojskowym wspólnego miał, a nawet więcej niż troche:

image.png.496cdd30f65a3a4e6bc6dd3100c2e8c8.png

https://pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Jakubiak

zatem kto wie jak z tymi 180 szt ukleonych modeli... ciężko potwierdzić ciężko wykluczyć.

pozdr, ww

• Like 1
  • Haha 1

1 godzinę temu, Soris napisał:

Sprawdziliście chociaż kim pan Marek jest z wykształcenia i gdzie pracował?

Odrobiłem lekcje:

"Bez powodzenia próbował aplikować do Wyższej Oficerskiej Szkoły Lotniczej w Dęblinie. W 1980 został absolwentem Centralnego Ośrodka Szkolenia Specjalistów Technicznych Wojsk Lotniczych w Oleśnicy na kierunku eksploatacja statków powietrznych (specjalność obsługa naziemna samolotów MiG-21). Następnie rozpoczął służbę w 1 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego w Mińsku Mazowieckim, gdzie pracował jako technik przy obsłudze naziemnej samolotów. W 1987 ukończył policealne studium zawodowe z zakresu organizacji pracy kulturalno-oświatowej. Rok przed odejściem na emeryturę złożył wniosek o możliwość równoległego studiowania w szkole wyższej, na co przełożeni nie wydali zgody. Odszedł z wojska w stopniu starszego chorążego w 1991, pełnił wówczas funkcję kierownika warsztatów łączności"

Taki se fragment z Wiki wybrałem :mrgreen:

Ee, nikt nie powiedział, że będą zawody na czas! :haha:

Edytowane przez abtb
  • Haha 3

13 minut temu, wuwumaster napisał:

może i szkoda, ale ku mojemu zaskoczeniu gość jednak troche z lotnictwem wojskowym wspólnego miał, a nawet więcej niż troche:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Jakubiak

zatem kto wie jak z tymi 180 szt ukleonych modeli... ciężko potwierdzić ciężko wykluczyć.

pozdr, ww

... a dzisiaj zgrywa się że jest politykiem, wypowiada się na każdy temat za nasze podatki (bo niestety niczego mądrego od niego nie usłyszałem ani nie doświadczyłem), ostatnio przypomniało mu się że  przecież w PRL-u była taka instytucja jak "bykowe", więc trzeba by ją przywrócić. Ciekawe co jeszcze z czasów młodości mu się przypomni?