India Napisano 29 Marca 2022 Share Napisano 29 Marca 2022 A zauważyliście, że wbrew rozmnażaniu wątków i tak wszystko wraca do hartowania stali? :)) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 29 Marca 2022 Share Napisano 29 Marca 2022 10 godzin temu, kopernik napisał: Młody Technik to było pisemko, które oglądałem z zapartym tchem u wujka. Pisałem już o tym jakieś 80 stron temu. Miałem ochotę odziedziczyć kolekcję, ciocia była szybsza, wszystko wyrzuciła ... dziś czasem kupuję pojedyncze egzemplarze (jak jest coś ciekawego ). Czy w tym egzemplarzu jest coś więcej ciekawego o Dudusiu- Kudłaczu? Zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 29 Marca 2022 Autor Share Napisano 29 Marca 2022 12 godzin temu, Piotr Dmitruk napisał: Czy w tym egzemplarzu jest coś więcej ciekawego o Dudusiu- Kudłaczu? Zdjęcia? Jakoś nie mogę złapać, co tak uroczo nazwałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 29 Marca 2022 Share Napisano 29 Marca 2022 23 minuty temu, kopernik napisał: Jakoś nie mogę złapać, co tak uroczo nazwałeś Samolot...też mnie ksywka zakoczyła: http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/2375/126/PZL-M17-EM-5A-Dudus-Kudlacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 29 Marca 2022 Autor Share Napisano 29 Marca 2022 Tak myślałem, ale pewności nie miałem. Oto cały artykuł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Marca 2022 Share Napisano 29 Marca 2022 Czy ten Duduś-Kudłacz nie był czasem protoplastą późniejszej konstrukcji E.Margańskiego: EM-11 Orka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 (edytowane) Jeżeli ma łączyć tylko nazwisko konstruktora no to jest protoplastą. Ale to tak jakby Andriej Tupolew najpierw zrobił Tu-2, później się na niego napatrzył, napatrzył, napatrzył... i zrobił Tu-144. No i Tu-2 był protoplastą Tu-144? Edytowane 30 Marca 2022 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 Czytając powyższą ironię, widzę że mnie nie zrozumiałeś. Idąc podanym tropem, stworzyłem taką łamigłówkę: Znajdź podobieństwa i różnice w dwóch poniższych parach: Moja wypowiedź dotyczyła nie tylko podobieństwa samolotu, ale też nabytych doświadczeń np. z układem kabiny oraz śmigła pchającego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 Grzes, doskonale zrozumiałem, to nie ironia, to był taki "dżoułk" czy jak to się pisze, żart poprostu. Dusuś Kudłacz pamietam wpadł mi w oko trzydzieści parę lat temu jak go zobaczyłem w którymś z tomików "Biblioteczki SP" bardzo spodobała mi się jego przepiękna aerodynamicznie i stylowo sylwetka. Szkoda że projekt upadł bo mógł to być naprawdę fajny samolocik, no ale u nas w PRL-u wiele ciekawych konstrukcji przypadło. Co do Twojej łamigłówki: para Tu-2 i Dusuś - mają podwójne usterzenie pionowe para Konkordskij i Orka - napęd pchający To też żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 1 minutę temu, jmx62 napisał: para Tu-2 i Dusuś - mają podwójne usterzenie pionowe para Konkordskij i Orka - napęd pchający No i trza nad nagrodą podumać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 Spoko Dla mnie nagrodą jest fakt że mogę pisać na forum z takimi znawcami tematu jak Ty czy cała masa innych kolegów forumowiczów. Dla mnie każdy mój wpis czy też czyjaś odpowiedź stanowi kolejny krok ku ... mądrości życiowej. Im wiem coś wiecej tym bardziej jestem szczęśliwy. I to mi wystarcza. Pozdrawiam jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 25 minut temu, jmx62 napisał: Dla mnie nagrodą jest fakt że mogę pisać na forum z takimi znawcami tematu jak Ty A daj spokój! "Znawcę" to ja ze trzy razy w życiu widziałem, w tym raz w telewizji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 A daj Ty spokój, jak już to widziałeś dwa razy, ten z tv to był oszust jakiś. TV kłamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Marca 2022 Super Moderator Share Napisano 30 Marca 2022 No to zapraszam szanowne grono na wycieczkę sentymentalną, wskazany drink i coś na przekąskę Zacznę od naszego podwórka xD co prawda bez kleju ale nadal z "orginalnym" luftem w woreczku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Marca 2022 Super Moderator Share Napisano 30 Marca 2022 porcja druga na "nasze" młodzieńcze lata totalna egzotyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Marca 2022 Super Moderator Share Napisano 30 Marca 2022 nasi południowi sąsiedzi i całkiem niezłe jak na tamte lata modele i trafił mi się bonus, w pudełku z Ił10/ Avia B33 gratis drugi model i troszke pozniejsze wydania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Marca 2022 Super Moderator Share Napisano 30 Marca 2022 i ostatnia porcja z DDR i jest klej, a w następnym pudełku klej i farba "magicznie żyjąca" po otwarciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 Dzięki formatowi książeczka mieściła się idealnie w mojej kieszeni i mogłem ją mieć zawsze przy sobie. Cenne zwłaszcza na niektórych lekcjach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 (edytowane) "Samoloty '85" - moja pierwsza encyklopedia lotnictwa kupiona w kiosku Ruch (mam ją do dziś przy sobie). Późniejsze części - "Samoloty '90" i "Samoloty '94" to już nie było to... Edytowane 30 Marca 2022 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 2 godziny temu, Greif napisał: O, nie wiedziałem że puszczali Ił/Avia i to jeszcze w srebrnym plastyku, bardziej pasowałby do MiG-17 i -19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 i pomyslec, ze Kovozavody Prostejov produkowal plastikowe duperele do kuchni..... az kiedys przyszedl szef i pomyslal: amoze tak samolot??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 7 godzin temu, Greif napisał: Dorwać do Avii kalki z "Kampfgeschwader Lutzow"... 7 godzin temu, Grzes napisał: "Samoloty '85" - moja pierwsza encyklopedia lotnictwa kupiona w kiosku Ruch (mam ją do dziś przy sobie). Późniejsze części - "Samoloty '90" i "Samoloty '94" to już nie było to... '85 mam, '90 mam, '94 nie mam. Nawet nie wiedziałem, że została wydana kontynuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 5 minut temu, Baas ArK napisał: '94 nie mam Sztywna okładka i wszystko w kolorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 4 godziny temu, BRAVO112 napisał: i pomyslec, ze Kovozavody Prostejov produkowal plastikowe duperele do kuchni..... az kiedys przyszedl szef i pomyslal: amoze tak samolot??? A czy kovozavody to nie znaczy w ogóle zakłady metalowe? 33 minuty temu, Grzes napisał: Sztywna okładka i wszystko w kolorze Jakie konstrukcje są opisane? 94 to już były inne czasy, więcej źródeł informacji i nie czułem potrzeby kupować, a teraz się zastanawiam czy tego nie nadrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 30 Marca 2022 Share Napisano 30 Marca 2022 2 godziny temu, Baas ArK napisał: Dorwać do Avii kalki z "Kampfgeschwader Lutzow"... gdzies juz nawet widzialem takie a jak nie, to po prostu zrobic - tam byl jakis taki nieudany orzel na boku kadluba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi