RogerM Napisano 6 Sierpnia 2023 Share Napisano 6 Sierpnia 2023 W dniu 20.07.2023 o 23:29, kopernik napisał: Znalazłem na allegro taki zestaw farb Matchbox ! W życiu czegoś takiego nie widziałem Pamiętam, że gdzieś w połowie lat 80-tych XX wieku oprócz modeli Matchboxa w Składnicy Harcerskiej były też kleje do plastiku pakowane w podobny sposób i o podobnej szacie graficznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Sierpnia 2023 Share Napisano 6 Sierpnia 2023 8 minut temu, RogerM napisał: Pamiętam, że gdzieś w połowie lat 80-tych XX wieku oprócz modeli Matchboxa w Składnicy Harcerskiej były też kleje do plastiku pakowane w podobny sposób i o podobnej szacie graficznej... Coś mi się kojarzy, w tubce był i wyciekał bez ściskania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 6 Sierpnia 2023 Share Napisano 6 Sierpnia 2023 7 minut temu, barszczo napisał: Coś mi się kojarzy, w tubce był i wyciekał bez ściskania. Tak, był w tubce ale takiej niedużej, a po zaschnięciu robiła się z jego nadmiaru taka dziwna skorupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 8 Sierpnia 2023 Share Napisano 8 Sierpnia 2023 czasopismo "Boys World" 1968 rok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 8 Sierpnia 2023 Share Napisano 8 Sierpnia 2023 Taka refleksja . Artykuł z 1968 roku , chłopak na zdjęciu ma kilkanaście lat . Czyli urodził się gdzieś w późnych latach pięćdziesiątych . A to oznacza , że wspomnienia wojenne są świeże . Jego starszy wuj , a nawet ojciec mógł w tej wojnie uczestniczyć . Zupełnie inne postrzeganie tego modelarstwa i wspomnień z wojną związanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 8 Sierpnia 2023 Share Napisano 8 Sierpnia 2023 W dniu 6.08.2023 o 12:37, RogerM napisał: Tak, był w tubce ale takiej niedużej, a po zaschnięciu robiła się z jego nadmiaru taka dziwna skorupa. Znalezione w archiwum allegro. Ja miałem na początku lat 90-tych w tubce o bardziej klasycznym kształcie, ale zachowywał się tak jak piszesz i tak dziwnie wżerał się w plastik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 20 Sierpnia 2023 Share Napisano 20 Sierpnia 2023 "Czarny" Hudson na allegro się pokazał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 20 Sierpnia 2023 Super Moderator Share Napisano 20 Sierpnia 2023 już jest na półce, do tego w Uk kupuje w lepszych cenach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 20 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2023 Polska edycja Aifix. Zapewne z czasów transformacji, już po PRL. Jakoś wtedy mi to umknęło. Zdjęcie z netu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Taka wakacyjna wrzutka, bo tej dziedziny hobbystycznej to tu jeszcze chyba nie mieliśmy? Filumenistyka się to nazywa. Polskie konstrukcje lotnicze na etykietach zapałczanych. Pamiętacie? Ja osobiście nie, choć miałem epizod ze zbieraniem takich etykiet. Były też szybowce 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Zbierałem za gówniarza. Np. była seria z herbami klubów piłkarskich polskich i zagranicznych. Z tych lotniczych to miałem kilka szybowców, na pewno Jantar, Ogar i Foka a samolotów Wilga, Gawron, Zubr i Iskra. Reszty nie widziałem nawet. Fajna sprawa Dobrze Grzes że przypomniałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Etykiety jak i znaczki pocztowe były już tu obecne, ale nie zaszkodzi przypomnieć te zacne obrazki. W epoce PRL jak widać wszystko można było wykorzystać jako narzędzie do propagowania różnych treści. Przyznam się, że jak mi wpadną etykiety czy znaczki o tematyce lotniczej bądź militarnej, to kupuję. Oczywiście w rozsądnej cenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Kurcze a u mnie "na Wsi" takich nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) 4 godziny temu, kopernik napisał: Przyznam się, że jak mi wpadną etykiety czy znaczki o tematyce lotniczej bądź militarnej, to kupuję. Oczywiście w rozsądnej cenie. Ten zestaw etykiet z samolotami, który wrzuciłem wyżej, poszedł za... 4zł Jeszcze w temacie dorzucę: Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez Grzes 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Sierpnia 2023 Share Napisano 25 Sierpnia 2023 No musze jeszcze takie coś wrzucić, co z w/w tematu znalazłem. Piękna seria z 1978 roku. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 25 Sierpnia 2023 Share Napisano 25 Sierpnia 2023 wszystko cholera " spod lady" sprzedawali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 25 Sierpnia 2023 Share Napisano 25 Sierpnia 2023 5 godzin temu, BRAVO112 napisał: wszystko cholera " spod lady" sprzedawali Najwidoczniej, ja osobiście żadnej z wyżej zamieszczonych etykiet zapałczanych nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 25 Sierpnia 2023 Share Napisano 25 Sierpnia 2023 Bo w tamtych czasach byłeś jeszcze mały a jak mówiło hasło: Dziecko + zapałki=pożar. Może rodzice zabraniali bawić się zapałkami. A poza tym to chyba nie byłeś "dziewczynką z zapałkami"? Żarty oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 25 Sierpnia 2023 Share Napisano 25 Sierpnia 2023 3 minuty temu, jmx62 napisał: Bo w tamtych czasach byłeś jeszcze mały a jak mówiło hasło: Dziecko + zapałki=pożar. Może rodzice zabraniali bawić się zapałkami. ... To fakt (choć pod koniec lat '70 już niezły podrostek byłem ), nie pisałem nic o "zabawie" zapałkami, ja ich nawet w żadnym kiosku nie widziałem (choć można powiedzieć że oprócz niedzieli to w kiosku byłem co dziennie po "...gazety i czasopisma") 9 minut temu, jmx62 napisał: ...A poza tym to chyba nie byłeś "dziewczynką z zapałkami"?... No jak już to raczej "chłopczykiem z zapałkami" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 25 Sierpnia 2023 Share Napisano 25 Sierpnia 2023 Dobrze że masz Kolego poczucie humoru bo już się bałem że bana dostanę za obrażalski wpis od Moderatorów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 25 Sierpnia 2023 Share Napisano 25 Sierpnia 2023 Godzinę temu, jmx62 napisał: Bo w tamtych czasach byłeś jeszcze mały a jak mówiło hasło: Dziecko + zapałki=pożar. Może rodzice zabraniali bawić się zapałkami. A poza tym to chyba nie byłeś "dziewczynką z zapałkami"? Żarty oczywiście My przewrotnie mówiliśmy Pożar - zapałki = dziecko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 25 Sierpnia 2023 Share Napisano 25 Sierpnia 2023 Godzinę temu, jmx62 napisał: Dobrze że masz Kolego poczucie humoru bo już się bałem że bana dostanę za obrażalski wpis od Moderatorów. No cóż, trzeba świrować żeby nie zwariować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 25 Sierpnia 2023 Share Napisano 25 Sierpnia 2023 a ja kupowalem Sztormowki, zeby strzelac z " pistoletu" zrobionego z klamer do prania.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Sierpnia 2023 Share Napisano 25 Sierpnia 2023 Też się takim bawiłem . Były jeszcze w kioskach takie małe plastikowe armatki, ze sprężynką naciąganą z tyłu. Z nich też się świetnie strzelało zapałkami. Oczywiście zapalonymi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 25 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2023 Nawet zdjęcie takiej armatki znalazłem w sieci 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi