jmx62 Napisano 15 Lutego 2021 Share Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) W SP 1966/47 ukazał się plan MiG-21 opatrzony takim podpisem: Pana Haszimoto nie znam z budowy modeli ani rysowania planów ale wydaje mi się, że jak na stan wiedzy z połowy lat sześćdziesiątych to ten planik "dwudziestegopierwszego" wyszedł nawet całkiem zgrabnie. Ciekawe czy na nim opierali się projektanci z Fujimi ze swoim 21-szym który swego czasu uchodził za ideał? Edytowane 15 Lutego 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 15 Lutego 2021 Autor Share Napisano 15 Lutego 2021 Reklama Skrzydlatej Polski z 1959r zamieszczona w ROAKŁADZIE KOLEJOWYM ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 cd, AD 1959 Jak widać u nas cenzura nie była taka ostra. Są nawet Bf-109 i Fw-190 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmr Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 (edytowane) 2 godziny temu, hamp napisał: cd, AD 1959 Jak widać u nas cenzura nie była taka ostra. Są nawet Bf-109 i Fw-190 ale jest tez Ju 87. a to było znacznie gorzej od Me109 i Fw190 lata po wojnie, juz po 1989, mój wujek, który z trudem przeżył okupacje, wstawił sobie do łazienki termę gazową firmy Junkers. Odczułem dyskomfort. Edytowane 16 Lutego 2021 przez mmr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 W notatce jest tylko o tworzeniu kolekcji z samolotów używanych przez Polskę ... więc przeszło przez cenzurę bez problemu, kto by się tam przyglądał marnej jakoś zdjęciu...i tak najbardziej charakterystyczny jest p11... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 Trochę młodszą SP wyciągnąłem z lamusa - 1988. Taki artykuł o farbach modelarskich, pamiętacie "Modelak-i"? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 Nie tylko pamiętam, ale nawet gdzieś w czeluściach magazynku powinno się znajdować parę zestawów tematycznych ; druga sprawa że nie wiem w jakim stanie one się znajdują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 Wiem, że to nie model ale wspominaliśmy wcześniej zabawki z czasów PRL-u, tutaj wrzucę fotkę super(jak dla mnie w tamtych czasach)zabawki. Zdjęcie znalezione w przepastnych zasobach internetu. Latający helikopter chociaż bardziej śmigłowiec-wiem że to to samo ale helikopter był z zachodu a ze wschodu śmigłowiec. Na fotce widać że jest niekompletny, brak łopat wirnika nośnego i ogona. Zakładało się toto na rączkę z napędem(w środku skręcona guma modelarska), pociągało się za uchwyt z żyłką napędową i w ten sposób rozkręcało się wirnik po czym model/zabawka leciała do góry. Przy odpowiedniej wprawie i sprzyjającym wietrze można było uzyskać cackiem dobre efekty lotnicze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 Oooo ! To wersja dla bogatych, ja miałem coś podobnego do tego : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 Też niestety musiałem sie zadowolic ta drugą wersją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 E, ta "moja" wersja to było "Made in ..Choroszo" Oczywiście przywieziony z zagranicy...wschodniej i płacony dewizami...wschodnimi. Pamiętam wielkie tekturowe pudło w kształcie trójkąta, a tektura była tak pancerna że dzisiaj chyba w taką to pakuje się ...lodówki albo nie wiem co jeszcze, na pewno nie zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 A nad bałtyckimi plażami obowiązkowa latały takie prawie drony : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 Te "prawie drony" jak piszesz to chyba już później bo pamiętam że sam takie kupowałem swojemu synowi, no a on urodził się akurat jak upadła u nas komuna-1989. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 Oj, głowy nie dam ale te "prawie drony" to chyba jakoś pod koniec lat 70-tych się już pojawiły ; bo pamiętam jak z bratem za bajtla żeśmy nimi latali na plażach Darłówka; a w 89 to już mieliśmy po 20 lat i już inne zabawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 (edytowane) Pisałem, że kupowałem je swojemu synowi później ale nie daję głowy, że nie było ich wcześniej, po prostu ja ich nie pamiętam wcześniej. Za to ten "mój" śmiglak to tak gdzieś rok 1970. A swoją drogą to ciekawe cóż to za zabawki można mieć w wieku 20 lat? Jakoś kojarzą się tylko takie, no teraz to już bardziej Edytowane 17 Lutego 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 6 minut temu, jmx62 napisał: ...A swoją drogą to ciekawe cóż to za zabawki można mieć w wieku 20 lat?... Było tego trochę: bardziej poważne zajęcie się "plastikami", otarłem się również o modelarstwo latające, rakietowe; filatelistyka, numizmatyka; itp. itd. P.s. O innych nie wspomnę bo to jeszcze przed 23 jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 U mnie jeszcze wędkarstwo, swego czasu bardzo poważnie nawet do tego stopnia że myślałem że już będzie po modelarstwie ale na szczęście trochę ochłonąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 2 godziny temu, jmx62 napisał: Te "prawie drony" jak piszesz to chyba już później bo pamiętam że sam takie kupowałem swojemu synowi, no a on urodził się akurat jak upadła u nas komuna-1989. Na bank to lata 70 ! Wtedy z rodzicami jeździłem nad morze i miałem taki. W sprzedaży były jeszcze w 94r. Wtedy ja kupiłem go 3-letniej córce i bawiłem się nim jak za dawnych lat. To był mój ostatni jak do tej pory pobyt nad polskim morzem i nie wiem, czy czasami nie można go kupić obecnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 Zawsze czytałem komiksy ( zostało do tej pory) i w 1989 coś takiego trafiło w moje ręce. Tajemnica złotej maczety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 21 minut temu, kopernik napisał: ...W sprzedaży były jeszcze w 94r. ... Kupić je można jeszcze dzisiaj: https://allegro.pl/oferta/wiroplat-wirolot-samolot-latawiec-6792974868 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 (edytowane) Popracowali nad kolorystyką Edytowane 17 Lutego 2021 przez kopernik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 Ja z kolei jakoś koło połowy lat 80-ych miałem latawiec - spadochroniarza czeskiej produkcji. Jakieś 6 lat temu kupiłem na Allegro jego pierwowzór - włoski wyrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 18 Lutego 2021 Autor Share Napisano 18 Lutego 2021 Tak wyglądała i moja zbiórka kasy na nowy model, do tego dochodziły butelki, makulatura i bezcenni dziadkowie ! Niektórzy z kumpli jeszcze dostawali kasę za 5 w szkole, ale nie byłem w tej grupie ( brak 5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 18 Lutego 2021 Autor Share Napisano 18 Lutego 2021 Zbiórka była intencjonalna, nigdy nie wiadomo było co się trafi w CSH. A można było trafić coś takiego ! Wtedy to było super ! Model duży, wielośilnikowy i z wieżyczką strzelecką z tyłu. Czego chcieć więcej ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 Miałem takowego AN-12, ale chyba mój miał inne pudełko. Stał na lotnisku o ile mnie pamięć nie myli. Ta rampa desantowa to było coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi