jmx62 Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 Bell 412 miał różnie: i ładną i tą mniej ładną szachownice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Maja 2020 Autor Share Napisano 14 Maja 2020 Bell-206 i jego szachownice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 1 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2020 Góraszka 99. Aż dziw bierze, że nikomu to nie przeszkadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 Po prostu żyliśmy w normalnych czasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
persyMG Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 (edytowane) To z takich starszych - Gdańsk Rębiechowo 94 Pamiętam pokaz MiGów 23, gdzie latali nisko nad publicznością (niewyobrażalne w tej chwili), z dużymi prędkościami, może nawet przydźwiękowymi i dopalaczach. Ludzie kładli się na ziemię ze strachu Gdynia 98 "Dawne" (kilka edycji było) pokazy w Gdyni pamiętam jako bardzo fajne - dużo ciekawego sprzętu było. Mam sporo zdjęć, ale analogowych. Fajne były też pokazy/pikniki w Pruszczu Gdańsku, zwłaszcza te pierwsze. Edytowane 2 Czerwca 2020 przez persyMG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 29 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2020 "Z okazji święta lotnictwa polskiego nad stolicą przeleciały cztery samoloty szkolno-treningowe TS Iskra. Huk ich silników zwrócił uwagę mieszkańców Warszawy. Zdjęcia dokumentujące przelot otrzymaliśmy m.in. na Kontakt 24." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 29 Sierpnia 2020 Share Napisano 29 Sierpnia 2020 Prawdziwą potęgą lotniczą jesteśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 6 Lutego 2021 Share Napisano 6 Lutego 2021 (edytowane) Kiedyś na pokazach w Orzyszu..... (Zastrzegam prawa autorskie do zdjęć poniżej) Edytowane 6 Lutego 2021 przez fanpancerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 19 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2021 Plany pokazów i pikników lotniczych na 2021. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 19 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2021 Antidotum w Lesznie trwa, zdjęcia i filmiki z wydarzenia pokazują, że impreza jest super. Kto ma blisko niech wali, jeszcze zdąży ! Na pewno warto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Czerwca 2021 Share Napisano 21 Czerwca 2021 Bardzo smutna wiadomość, N.A. T-28 Trojana już nie zobaczymy w powietrzu, podczas powrotu do Austrii rozbił się na terenie Czech, niestety obaj członkowie załogi zginęli. R.I.P. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 21 Czerwca 2021 Share Napisano 21 Czerwca 2021 Kilka fotek ode mnie z Air Show w Lesznie. 3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 18 Czerwca 2023 Share Napisano 18 Czerwca 2023 2023, żałuję ale nie mogłem być nawet wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 20 Października 2023 Share Napisano 20 Października 2023 (edytowane) Na 30-lecie. Air Show '93 Dęblin Z przygodami. Na wyjazd na pokazy w sobotę namówiłem dwie koleżanki. Z mojej miejscowości można dojechać pociągiem bezpośrednio, ale wybraliśmy opcję szybszą: 3 przystanki podmiejskim, a potem pośpieszny. Rano na stację koleżanki wpadły spóźnione, nie zdążyły kupić biletu. W efekcie potem do ostatniego przystanku szliśmy piechotą, bo musieliśmy się ewakuować, żeby nie spotkać konduktora. W pospiesznym znów przygody: jedna z moich towarzyszek próbowała "sprzedać" przy kontroli biletów kartę rowerową jako legitymację szkolną. No nic, koniec końców dotarliśmy do Dęblina. Idziemy na lotnisko. Trochę tam trzeba przejść, zwłaszcza jak się zna tylko drogę na około, a nie na skróty jak wtedy. Innych ludzi spieszących na pokazy jakoś nie było widać, ale że to były moje pierwsze duże pokazy, to nie wzbudziło to mojego niepokoju. Nad lotniskiem widać Zlina kręcącego akrobację, więc jest dobrze. Brama do bazy otwarta na oścież, nikt nas nie zatrzymuje (he, he, jak sobie porównam z tym co jest teraz...). Nadal pusto. Coś jest nie tak. Dopiero jak zaczęliśmy się ładować na płytę lotniska to zostaliśmy cofnięci i dowiedzieliśmy się, że pokazy są tylko w niedzielę. Pięknie. Ogłoszenie w prasie (Lotnictwo AI wtedy na topie) było fałszywe. W niedzielę koleżanki już nie chciały się wybrać, mnie samemu nie chciało się jechać pociągiem. Na szczęście starszy brat z dziewczyną się nade mną zlitowali i zabrali mnie samochodem. Wtedy chyba jedyny raz w Dęblinie parkingi dla gości były na terenie jednostki. Dotarliśmy trochę spóźnieni (późny wyjazd, korek na wjeździe), tak że pierwszy punkt programu (walkę 4xMiG-29 vs 4xMiG-23) tylko głównie słyszałem. Fajny był efekt jak wszystkim samochodom na parkingu od dźwięku 12 silników z dopalaniem powłączały się alarmy. Wtedy w Dęblinie wystawa statyczna nie była w żaden sposób zabezpieczona przed widzami. jakie były tego efekty można sobie wyobrazić oglądając na zdjęciu gościa niemanipulującego ręcznie czujnikiem kąta natarcia w MiG-u. No i parę fotek. Jakość jak widać... Znaczenie głównie nostalgiczne. robione aparatem Vilia. Do zdjęć w powietrzu zdecydowanie się nie nadawał. Na ziemi dziwne kadry wymuszone tłumem. Szczawik na zdjęciach to ja. Nie śmiać się. Edytowane 24 Października 2023 przez Wymysl 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Października 2023 Share Napisano 21 Października 2023 Cześć "Szczawik". Też byłem na tych pokazach tyle tylko że ... nie było to jubileuszowo 30 lat temu a 28. To był rok 1995. Ale fotki masz fajne, dzięki że reanimację tematu. Mam sporo materiałów z pokazów do pochwalenia się niestety trochę czasowo (pomimo faktu że jestem na emeryturze)słabo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Października 2023 Share Napisano 21 Października 2023 6 godzin temu, jmx62 napisał: nie było to jubileuszowo 30 lat temu a 28. To był rok 1995. Myślę, że jednak Kolega @Wymysl ma rację i pokazuje fotki z 1993 roku. Ja zaczynałem swoją przygodę z pokazami właśnie od Dęblina 1995 i tam było już towarzystwo zagraniczne., m.in. Kwoczur na Su-27 prezentujący "kobrę" oraz patrouille de France. @Wymysl fotki piękne! Takie urokliwe z kliszy. No i to nasze lotnictwo lat 90. kolorowe, różnorodne.... Kilka Ci się zdublowało przy wstawianiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 21 Października 2023 Share Napisano 21 Października 2023 (edytowane) - Edytowane 21 Października 2023 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Października 2023 Share Napisano 21 Października 2023 4 godziny temu, Grzes napisał: Myślę, że jednak Kolega @Wymysl ma rację i pokazuje fotki z 1993 roku. Dobra, kłócił się nie będę ale to trochę dziwne bo nigdzie nie widzę ich na rzadnych wykazach imprez lotniczych no i ... nie byłem na nich? Raczej niemożliwe Jak tak to znaczy że mam luki w swoim archiwum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Października 2023 Share Napisano 21 Października 2023 Godzinę temu, jmx62 napisał: mam luki w swoim archiwum Uzupełniaj zatem. Wzmianka o pokazach ze Skrzydlatej: I to samo w powiększeniu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Października 2023 Share Napisano 21 Października 2023 Te, no qurde, szacun. Dzięki. Ale zmieniło to mój wizerunek o sobie. Myślałem że wiem wszystkoa tu dup... Żarty oczywiście. Dzięki teraz będę musiał z tydzień grzebać po necie żeby wszystko wyciągnąć i wrzucić w swoje akta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Października 2023 Share Napisano 21 Października 2023 Grzes mógłbyś podać numer tej Skrzydlatej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Października 2023 Share Napisano 21 Października 2023 2 godziny temu, jmx62 napisał: numer tej Skrzydlatej? To akurat wrzutka z takich podręcznych wycinanek jakie mam w szafce. Archiwum SP mam na strychu. I nawet tam poszedłem, ale... szafka z gazetami jest jakoś tak zastawiona, że na szybko do niej nie dotrę. Z tego co poczytałem na odwrotnych stronach, wnioskuję że to numer nie wcześniejszy niż z października 1993. Ale jeszcze pójdę tam na strych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Października 2023 Share Napisano 21 Października 2023 Zrób to koniecznie bo nmie aż skręca. Może to była jakaś impra-jubel ale nie AirShow. Wszędzie piszą że najpierw była Ławica1991 a następnie 1995Dęblin. Nie ma nic że 1993Dęblin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 21 Października 2023 Share Napisano 21 Października 2023 Na Ławicy'91 w pewnym sensie byłem. Dlaczego w pewnym sensie? Akurat w tym czasie odbywałem zsw w Poznaniu i oglądaliśmy pokazy z dachu budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Października 2023 Share Napisano 21 Października 2023 21 minut temu, jmx62 napisał: Może to była jakaś impra-jubel ale nie AirShow. No, jak sam widzisz powyżej, nie było tam gości zagranicznych. Nie wiem więc, czy nazywano tę imprezę szumnie airszołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi