HKK Napisano 2 Kwietnia 2025 Share Napisano 2 Kwietnia 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, DamianosPL napisał: Dlatego wole coś Akrylowego Tamiya jest akrylowa. Zapach nie świadczy o typie farby a raczej o rodzaju rozpuszczalnika. Gunze czy MRP tez są akrylowe. Czyli szukasz akrylowego werniksu opartego na łagodnych rozpuszczalnikach i wodzie. Oczywiście coś za coś. Woda i łagodne rozpuszczalniki pogarszają przyczepność i twardość oraz utrudniają przepływ przez aero. Co prawda, przy powierzchniowym werniksowaniu szczególnie matem, ma to mniejsze znaczenie. Edytowane 2 Kwietnia 2025 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 3 Maja 2025 Share Napisano 3 Maja 2025 Zamiennik produktu do czyszczenia Aero ale tańszy , wiecej i nie śmierdzi do akryli jest coś ciekawego na rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Maja 2025 Share Napisano 19 Maja 2025 https://www.mojehobby.pl/products/Chipping-Liquid.html Chipping Liquid od Tamiya. Używał ktoś, działa to z innymi farbami czy tylko z Tamiya? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 19 Maja 2025 Share Napisano 19 Maja 2025 A czy aby nie jest przypadkiem ten sam skład, co w lakierze do włosów? Po sposobie użycia zakładam, że tak, więc działa to ze wszelkimi innymi farbami akrylowymi niż Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu Mam pytanie - ktoś z was bawił się w robienie tuftów? Pytanie zwłaszcza do "kolejarzy". Jakiego kleju używacie? Ja próbuję vikol ale daje bardzo twardą "podstawę". Używałem też kleju do tapet ale ten znowuż nie trzyma odpowiednio trawy w pionie. Zastanawiam się czego używają producenci... Ktoś pochwali się swymi rozwiązaniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu 18 minut temu, Herod napisał: Mam pytanie - ktoś z was bawił się w robienie tuftów? Pytanie zwłaszcza do "kolejarzy". Jakiego kleju używacie? Ja próbuję vikol ale daje bardzo twardą "podstawę". Używałem też kleju do tapet ale ten znowuż nie trzyma odpowiednio trawy w pionie. Zastanawiam się czego używają producenci... Ktoś pochwali się swymi rozwiązaniami? Ja wprawdzie nie kolejarz, ale kilka trawiastych podstawek zrobiłem. Gotowe kępki przyklejam CA, natomiast resztę rozcieńczonym (w zależności od potrzeb) wikolem. Najpierw sieję trawę niską, potem do niej doklejam wyższą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu Zasadniczo to chciałbym wykonywać, sadzarką, takie malutkie kępki wysokiej trawy przyklejanej na podstawką pokrytą tą mniejszą. Jak w przypadku kupowanego, gotowego tuftu. Męczy mnie jednak kwestia kleju bo vikol jest daleki od ideału i do tego biały. Nawet po zastygnięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu 10 godzin temu, Herod napisał: Zasadniczo to chciałbym wykonywać, sadzarką, takie malutkie kępki wysokiej trawy przyklejanej na podstawką pokrytą tą mniejszą. Jak w przypadku kupowanego, gotowego tuftu. Męczy mnie jednak kwestia kleju bo vikol jest daleki od ideału i do tego biały. Nawet po zastygnięciu. A dlaczego nie chcesz używać gotowych tuftów? Jeśli to kwestia ceny, to na Aliexpress są średnio dwa razy tańsze niż w polskich sklepach. Jakość podobna, do tego naprawdę dużo różnych kolorów i wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 26 minut temu Share Napisano 26 minut temu (edytowane) Mogę zajrzeć na Aliexpress... ale przede wszystkim chciałem właśnie zaoszczędzić jednocześnie zwiększając ilość krzaków na bazach moich figurek. Do tego to daje mi możliwość kreowania kępek według potrzeby - wielkość i kolor, w tym tworzenie różnobarwnych. Niestety moja "ręczna" sadzarka wielkiej mocy nie ma - źle też nie jest. Ale problemem jest klej. Zastanawiam się co wykorzystują producenci w swych tuftach. Edytowane teraz przez Herod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi