Grzegorz Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 (edytowane) Znacie może przyrząd, którym mógłbym wybijać z papieru technicznego ew. miękkiego plastiku kółka 1-2 cm. średnicy?Zależy to od grubości materiału w którym chcesz robić otwory. Są do kupienia dziurkacze szewskie-tapicerskie z metalu w kilku średnicach. Jeden typ jest oparty na tulei wybierającej do wewnątrz, inne są zbudowane na zasadzie trzpienia i matrycy z otworami. Do kupienia w marketach budowlanych typu Castorama lub OBI itp., lub sklepach zaopatrujących rzemieślników. W praktyce, można takim przyrządem wykonać otwory w materiałach do grubości max 2-2,5 mm... Powyżej tej grubości zaczyna strzępić krawędź lub rozkalibrowywać otwory przy dziurkaczach. W przypadku sztanc-wykrojników do otworów granica grubości materiału jest ograniczona jego sprężystością. Mogą się zdarzyć wyrwania na spodniej powierzchni materiału przy dużych grubościach (powyżej 2-2,5 mm...) Edytowane 28 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Znacie może przyrząd, którym mógłbym wybijać z papieru technicznego ew. miękkiego plastiku kółka 1-2 cm. średnicy? Do średnic ciut powyżej 1mm przyrząd ten nazywa się "Druga Strona Igły Iniekcyjnej". Podpal plastik w którym jest osadzona igła, ściągnij go (podgrzej lepiej jednak). I papierem ściernym naostrz "tępą końcówkę". Osadź drugą stronę igły w czymś i jazda! Można nawet w metalu wybijać - tak jak ja tutaj: Większe, nazywa się wykrojnik: viewtopic.php?t=10937&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Mam pytanko czy jak nałożę podkład na model to jak są jakieś niedoróbki to mogę to wziąć papierem ściernym albo szpachlą, a jak tak to potem mam znowu psiknąć wszystko podkładem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 to też mam pytanie w sprawie podkładu czy podkład gunze nie gryzie się z farbą vallejo Raben myślę że nie zalerzy jakim papierem to przelecisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Italeri truck ja się nie pytałem jakim papierem tylko czy mogę to papierem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 To możesz jakimś drobnym papierem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Znacie może przyrząd, którym mógłbym wybijać z papieru technicznego ew. miękkiego plastiku kółka 1-2 cm. średnicy? Do średnic ciut powyżej 1mm przyrząd ten nazywa się "Druga Strona Igły Iniekcyjnej". Podpal plastik w którym jest osadzona igła, ściągnij go (podgrzej lepiej jednak). I papierem ściernym naostrz "tępą końcówkę". Osadź drugą stronę igły w czymś i jazda! Można nawet w metalu wybijać - tak jak ja tutaj: Większe, nazywa się wykrojnik: viewtopic.php?t=10937&start=0 to mialy byc 2cm czy 2mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 29 Stycznia 2009 Share Napisano 29 Stycznia 2009 Cześć Aby uzyskać większe średnice można zastosować do wybijania otworów zaostrzone rurki z anten teleskopowych lub skuwki od długopisów albo wiecznych piór. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 to mialy byc 2cm czy 2mm? Ach, po kolokwium z grafiki inżynierskiej wszędzie widze minimetry;) Mea culpa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 można też kupić w sklepie typu ,,obi" ... zestaw wybijaków o różnych średnicach ok 20zł ... przy dobrym uderzeniu młotkiem można wybić np. kółko w taślmie gumowej grubości 2cm bez większego problemu... wiec w modelarstwie też pewnie sobie poradzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 to mialy byc 2cm czy 2mm? Ach, po kolokwium z grafiki inżynierskiej wszędzie widze minimetry;) Mea culpa! Mam nadzieje ze na kolokwium widziałeś milimetry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 wszędzie widze minimetry;) Takie są skutki świętowania z kolegami 5 z egzaminu z matematyki... Dżizus, co się ze mną dzieje Ide spać A później pozamiatam temat, bo aż wstyd! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Mam pytanie odnośnie specyfików MIG-a. Przymierzam się do pierwszego użycia pigmentłów. Będę je wcierał w powierzchnie. Chciałbym zabezpieczyć to Fixerem nałożonym aerografem. I teraz pytanie czym myć aerograf po tym utrwalaczu. To samo pytanie mam odnośnie substancji "Thinner for washes", czym później myć sprzęt. Do dyspozycji mam rozcienczalnik Wamodu do emalii, zmywacz Wamodu do akryli, rozcienczalnik Gunze do Surfarcera, Cleanlux. Jak będzie trzeba to coś dokupię. Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Hej czy pre shadnig ( jak zwał tak zwał ) można zrobić pędzlem ?? Pewqnie o tym było ale nie mogłem znaleść . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Raczej nie, choć jak umiesz zrobić super płynne przejścia pędzlem to się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Polecam ci spitfire mk.VB w 1/72 lub academu mustanga p-51c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Mam zamiar zrobić "podstawkę" pod model. Imitacja trawy (mata) z wyciętymi otworami ma kałuże. imitacja kałuż to lustro. Pytanie czym przykeić taką matę do lustra? (Kropelka, silikon...) Jak przymocować model do tej podstawy? (dziura w lustrze nie stanowi problemu.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Klej montażowy w tubach, musi być po związaniu elastyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Mam pytanie odnośnie specyfików MIG-a. Przymierzam się do pierwszego użycia pigmentłów. Będę je wcierał w powierzchnie. Chciałbym zabezpieczyć to Fixerem nałożonym aerografem. I teraz pytanie czym myć aerograf po tym utrwalaczu. To samo pytanie mam odnośnie substancji "Thinner for washes", czym później myć sprzęt. Do dyspozycji mam rozcienczalnik Wamodu do emalii, zmywacz Wamodu do akryli, rozcienczalnik Gunze do Surfarcera, Cleanlux. Jak będzie trzeba to coś dokupię. Hej! Aero po Fixerze i Thinnerze jeżeli już chcesz, to możesz myć White Spiritem albo Rozcienczalnikiem Wamodu. Thinner odparowuje raczej całkowicie, więc to trochę na siłę... Poza wcieraniem spróbuje metody oprószania modelu pigmentami "jakbyś strzepywał popiół z papierosa" - pigmenty na pędzel i strzepywać. Różne kolorki, potem można pędzlem zamoczonym w fixerze/thinnerze nanieść rozcieńczalnik na model - ładnie się rozpłynie i zwiąże pigmenty. Potem można eksperymentować z mazianiem pędzlem po modelu. Opcji jest multum - kwestia wyczucia i doświadczenia. Niestety jeden/dwa modele trzeba czasem poświecić dla dobra techniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 poszukuje kalek do EF 2000 w 1:48. nie moge znalezc nigdzie. ktos ma jakiś pomysł gdzie mogą takowe byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Mógł by mi ktoś powiedzieć jak to się nazywa chodzi o te platformę doczepiona do trucka . Ewentułalnie jak ktoś posiada plany tej machiny to również proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 ogólnie rzecz biorąc to to sie nazywa naczepa nisko podwoziowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko95 Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Witam mógłby mi ktoś powiedzieć z czego mogę zrobić chlapacze do trucka.Robię dafa 95 xf i te co są w zestawie(plastikowe) jakoś mi nie pasują.Z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 z kawałka dętki np Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 TomaszDudek to jest naczepa do przewozu tzw gabarytów. W internecie jak poszukasz to z palcem w nosie znajdziesz pliki PDF z rysukami technicznymi i wymiaram naczep różnych kombinacji i ras. Drugi sposób to wpisanie w google nazwę firmy która przewozi ładunki ponadgabarytowe i każda firma w swojej ofercie ma podane jakimi naczepami dysponuje i ich wymiary. Przykładem takiej firmy jest ZTE Katowice na stronce mają rysunki tych naczep, wymiary itp i wiem że jak się uprzesz to możesz do nich zawitać na plac i dają Ci obcykać naczępę jaką chcesz pod warunkiem że nie będzie w trasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi