Robert Ostrowski Napisano 30 Stycznia 2013 Napisano 30 Stycznia 2013 ja owiewki zawsze topię w sido Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 30 Stycznia 2013 Napisano 30 Stycznia 2013 ja używam cały czas jednego i żółknięcia nie zauważyłem ,wg mnie jest bardziej przejrzysta i sie świeci ,bardziej może tu chodzi o walory wizualne Cytuj
karambolis8 Napisano 31 Stycznia 2013 Napisano 31 Stycznia 2013 Jeśli owiewka daje zniekształcony obraz z powodu nierówności powierzchni, trzeba ją najpierw wypolerować papierem ściernym wodnym, a potem dopiero pasty. Samo wypolerowanie/sidolux spowoduje jedynie że będzie błyszczała. Przykład: Cytuj
LordDisneyland Napisano 31 Stycznia 2013 Napisano 31 Stycznia 2013 Biedni , lietr....tfu... literówki w słowie "Polnische" się goście nie ustrzegli Zamiast zwrócić uwagę na oszklenie kabinki , LordD wczytuje się w niemieckojęzyczną instrukcję modelu TS-11 Iskra. Ładne rzeczy. Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Cytuj
morfeusz747 Napisano 1 Lutego 2013 Napisano 1 Lutego 2013 Mam takie pytanie w jakiej odległości od siebie musiałyby być nity w skali 1/72? Bo szukam jakiegoś kółka zębatego :P Cytuj
Marcinej Napisano 1 Lutego 2013 Napisano 1 Lutego 2013 Kółka zębata przeważnie sprzedawane są z oznaczeniem skali, wybierz po prostu te do modeli 1/72. Cytuj
morfeusz747 Napisano 1 Lutego 2013 Napisano 1 Lutego 2013 Bardziej chodziło mi o kółko takie z zegarka :P A gdzie takie kółka znajdę, bo w sklepie ich nie widze za bardzo edit: znalazłem nawet całą nitowarkę - Hobby Rivet Maker, czy są jeszcze jakieś inne na rynku? Cytuj
K_Mazur Napisano 1 Lutego 2013 Napisano 1 Lutego 2013 http://exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T010-Rivet-R-Mini-Nitowadlo-modelarskie/9056 Bardzo dobre nitowadło a jeśli chodzi o kółka do 1:72 to : http://exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T012-Dodatkowe-kola-zebate-do-nitowadla-Rivet-R-Mini/9059 Cytuj
morfeusz747 Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 Dzięki bardzo, w sumie byłem tak zmotywowany, że udało mi się samemu zrobić nawet przyzwoitą nitowarkę :P Mam takie pytanie, a nie mam pomysłu z czego można by zrobić taką "kratownicę" która jest na wewnętrznej bocznej ściance w tym linku? KLIK Cytuj
active Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 Poszukuję jakiś pojemniczków na mieszanie farby czy występuje coś poza tymi Gunze D174 ? ostatecznie mogły by być ale wolał bym coś takiego ale z małym lejkiem Cytuj
Marcinej Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 Poszukuję jakiś pojemniczków na mieszanie farby czy występuje coś poza tymi Gunze D174 ? ostatecznie mogły by być ale wolał bym coś takiego ale z małym lejkiem Wszelkie nakrętki po napojach/sokach , metalowe czy plastikowe, mogą pełnić rolę pojemniczków na mieszanie. Z lejkiem raczej nic nie ma, do przelewania farby dokup pipetę. Mam takie pytanie, a nie mam pomysłu z czego można by zrobić taką "kratownicę" która jest na wewnętrznej bocznej ściance w tym linku?KLIK Nitowadło + taśma plastyczna dla lakierników (Scotcha czy innej firmy) + nieco cierpliwości. Cytuj
morfeusz747 Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 taśma plastyczna dla lakierników (Scotcha czy innej firmy) Chodzi Tobie o taką taśmę izolacyjną np.czarną? Bo nie kumam jak to wygląda Cytuj
Marcinej Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Coś takiego jak na zdjęciu. Ja używam 'Taśmy liniowej plastycznej' firmy Boll. Dostaniesz taką na przykład w sklepach z akcesoriami dla lakierników samochodowych. Cytuj
morfeusz747 Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Jaką byś preferował szerokość takiej taśmy? Skala 1:72 I wybacz ale nie mogę sobie wyobrazić jak miałbym takim czymś zrobić taką "kratownicę" w 3D Żebyśmy się dobrze rozumieli zaznaczyłem w czerwone kółko :P KLIK Cytuj
Marcinej Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Mój błąd, przeczytałem na zewnętrznej bocznej ściance Już się poprawiam - do wykonania takich żeberek potrzeba polistyrenu. Dostaniesz na przykład tutaj, są tego różne grubości i chyba będziesz musiał samemu wybrać odpowiednią. Cytuj
active Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 jaką taśmę maskującą polecicie ? zakupiłem w jednym z hipermarketów papierową ale niestety zostawia po sobie klej Cytuj
morfeusz747 Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) jaką taśmę maskującą polecicie ? zakupiłem w jednym z hipermarketów papierową ale niestety zostawia po sobie klej tylko Tamyia :P Mój błąd, przeczytałem na zewnętrznej bocznej ściance Już się poprawiam - do wykonania takich żeberek potrzeba polistyrenu. Dostaniesz na przykład tutaj, są tego różne grubości i chyba będziesz musiał samemu wybrać odpowiednią. Gdzie coś takiego występuje w życiu codziennym? Bo nawet nie wiem za bardzo jak to wygląda (zdjęcia za dużo nie pokazują), a może w chacie gdzieś leży :P To jest po prostu styropian? Edytowane 3 Lutego 2013 przez Gość Cytuj
ariel007 Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 jaką taśmę maskującą polecicie ? zakupiłem w jednym z hipermarketów papierową ale niestety zostawia po sobie klej modelarską można kupić Tamiyę albo Tamiyę - inni też polecają Tamiyę... Cytuj
Marcinej Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Gdzie coś takiego występuje w życiu codziennym? Bo nawet nie wiem za bardzo jak to wygląda (zdjęcia za dużo nie pokazują), a może w chacie gdzieś leży :P To jest po prostu styropian? Polistyren to jest po prostu jakiś tam plastik, kupujemy arkusz i sami musimy wycinać potrzebne nam elementy. Cytuj
Marak Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Gdzie coś takiego występuje w życiu codziennym? Bo nawet nie wiem za bardzo jak to wygląda (zdjęcia za dużo nie pokazują), a może w chacie gdzieś leży :P To jest po prostu styropian? Jeśli nawet nie spotkałeś się z polistyrenem, czyli doświadczenie masz zerowe to daj sobie spokój. Taką kratownicę w skali 1:72 robił Pan Ziober tnąc polistyren o grubości 0,8 mm na paski o szerokości 0,2 mm, czyli robił listewki o przekroju 0,2 x 0,8 mm. Ale to jest Pan Ziober. Ja próbowałem robić żaluzje w skali 1:24 tnąc polistyren 0,75 mm na paski o szerokości 1,2 mm. W końcu odpuściłem bo efekty nie były zadowalające. Przede wszystkim, bez oprzyrządowania, polistyren rozpierany przez nóż, wygina się (a może raczej skręca) i otrzymana listewka nie ma przekroju prostokątnego tylko trapezowy lub rombowy. Moze lepiej ładnie namalować, lub zrobić imitację naklejając np. nitki. Cytuj
Kuba9575 Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 To jest po prostu styropian? Nie. To rodzaj arkuszy plastiku o różnych grubościach. Gotowe profile masz tutaj. Pozdrawiam, JK PS. Oj ktoś mine ubiegł w odpowiedzi Cytuj
morfeusz747 Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Macie rację w 1/72 coś takiego wyciąć może być problem. Spróbuje coś takiego wykonać za pomocą cienkiego drutu itp jak podpowiedział Marak. Ogólnie dzięki za pomoc i cenne wiadomości i wskazówki Cytuj
Marak Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Macie rację w 1/72 coś takiego wyciąć może być problem. Spróbuje coś takiego wykonać za pomocą cienkiego drutu itp jak podpowiedział Marak.Ogólnie dzięki za pomoc i cenne wiadomości i wskazówki Wiesz, teraz wpadłem na pomysł z czego można by to zrobić, tylko nie wiem skąd weźmiesz. Ja z zakładu poligraficznego dostałem arkusz czarnej folii w którą pakowane są arkusze (nie rolki) filmów do naświetlarki. Robię z niej imitację uszczelek szyb i drzwi samochodowych. Folia jest dość sztywna. Ma grubość ok. 0,2 mm i bez problemu da się ciąć na paski o szerokości 1 mm, które nie mają nadmiernej tendencji do zwijania się. Cytuj
Marak Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 a takie oprzyrządowanie to potrafi być naprawdę skomplikowane: http://..com/forum/viewtopic.php?f=6&t=339 Przyznaję - niegłupie. Cytuj
morfeusz747 Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Tutaj świetne jest to wykonane KLIK KLIK Zaraz napiszę do autorów z jakiego materiału to wykonali Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi