mig Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 Też maluję pędzlami Mag-Pol i Italeri. Największy jaki używam to płaska 4 italeri, mniej więcej odpowiednik płaskiego 0 Mag-Pol. Ja robię modele w 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 14 Lutego 2018 Share Napisano 14 Lutego 2018 Niestety po nałożeniu podkładu wyczuwam pod palcem ziarno... co teraz z tym zrobić? malować cczy co? jak nałoże jeszcze z dwie warstwy to linie podziału i nity całkowicie zanikną.Nie wiem co spartoliłem, w domu prawie 30stopni, spray dokładnie wstrząsnełem a mimo to wyszło drobne ziarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 14 Lutego 2018 Share Napisano 14 Lutego 2018 Może właśnie jest za ciepło i zasycha, nim osiądzie na modelu? Tak tylko zgaduję, bo nie napisałeś nawet, cóż to za podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 14 Lutego 2018 Share Napisano 14 Lutego 2018 Tamiya Surface PrimerL, nie wiem już o co chodzi bo zrobiłem test z kartonem i na kartonie po wyschnięciu gładziutka powierzchnia, na modelu chropowato.Nie jest to jakieś grube ziarno ale jednak jest.Pierwszy raz robie podkład i pewnie jakąś nauke z teog wyniose.Pytanie czy farba to pokryje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 14 Lutego 2018 Share Napisano 14 Lutego 2018 Jeśli powierzchnia już teraz jest chropowata, po farbie też będzie chropowata, tylko w kolorze farby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 14 Lutego 2018 Share Napisano 14 Lutego 2018 Nie będzie już zrobiłem próbe na skrzydle i już po drugiej warstwie jest kompletnie niewidoczna.Zapomniałem dodać, że to ziarno jest bardzo ale to bardzo drobne, prawie niewidoczne.Tak czy siak to był prawdopodobnie mój ostatni kontakt ze sprayem w ogóle bo w następnym tygodniu kupuje aerograf.Jutro będe robił camo pod tego spitfire i nie wiem jak się do tego zabrać pędzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 18 Lutego 2018 Share Napisano 18 Lutego 2018 Panowie czy warto przy pierwszym modelu bawić sie w nitowanie? przez ten problem z podkładem trochę warstw go musiałem nałożyć, teraz jestem już po nałożeneniu drugiej warstwy farby i o ile z podkładem nity były jeszcze widoczne idealnie tak teraz po drugiej warstwie farby zaczynają zanikać.Bawić się w nitowanie czy raczje skupic się na porządnym pomalowaniu i wykończeniu? Przypomne, że jest to mój pierwszy model i chce go do końca pomalować pędzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 18 Lutego 2018 Share Napisano 18 Lutego 2018 Nie. Przy pierwszym modelu jest ważne byś go skleił bez szpar, odcisków palców i rozlanego kleju. Na resztę będzie czas później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 18 Lutego 2018 Share Napisano 18 Lutego 2018 Koledzy, sklejam model Jeepa od Italeri i jestem na ostatniej prostej, ale nie mam pojęcia jak sensownie pomalować wycieraczki odlane na przezroczystej przedniej szybie. Jak wiadomo goły przezroczysty plastik maluje się beznadziejnie, a podkładu położyć nie mogę. Próbowałem zamaskować całą szybę i przecierać odlew wycieraczki tak jak przy suchym pędzlu, ale ze znacznie większą ilością farby- niestety wyszły zdecydowanie za cienkie i nie wiem, czy da się uzyskać na takim plastiku lepszy efekt. Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 19 Lutego 2018 Share Napisano 19 Lutego 2018 Mi do głowy przychodzi pomysł usunięcia wycieraczek, wypolerowania szyby w tym miejscu i zrobienia wycieraczek jako osobnych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 19 Lutego 2018 Share Napisano 19 Lutego 2018 Malował ktoś pędzlem farbami Hataka? jeśli tak to w jakich proporcjach rozcieńczałeś i czym? dedykowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 19 Lutego 2018 Share Napisano 19 Lutego 2018 Obecnie maluję PZL P.7a Hatakami z serii blue line. Niczym nie rozcieńczałem, nie ma takiej potrzeby farba jest bardzo rzadka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 19 Lutego 2018 Share Napisano 19 Lutego 2018 Ale ciśnienie chyba 4 bary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Ale ciśnienie chyba 4 bary... Maluję pędzlem. Seria Hatak blue line jest do pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Ach, przepraszam, oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Dzięki mig ostatnie pytanie mam dotyczące kamuflaża, chce do mojego spitfire zrobić camo za pomocą taśmy tamki.Wytne sobie to elegancko i będzie mi chyba łatwiej od jechania z ręki, chodzi mi o linie przejścia.Pytanie czym potem usunąć nadwyżki farby ''schodki'' bo takowe napewno wyjdą.Można to delikatnie oskrobać potem nożykiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Nigdy w życiu. Farbę trzeba kłaść cienkimi warstwami, tak żeby żadnych schodków nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Nie ma opcji by nie było schodków jak zamaskuje taśmą i maluje pędzlem.Przy aero tego nie będzie, pędzlem tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 A przepraszam, nie wiedziałem o pędzlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Nożykiem zeskrobiesz farbę do plastiku. Przepoleruj drobną gąbką ścierną np Tamiya 3000 sanding sponge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Teoretycznie by się dało zrobić bez schodka... ale prościej będzie malować kamuflaż od ręki bez użycia masek, uwierz mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Serio?? myślałem, że łatwiej będzie za pomocą maski dobrze przyciętej. A z tymi schodkami to słyszałem jeszcze o nawilżonym patyczku bawełnianym ale wybiore opcje polerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Jak malujesz pędzlem to nie prościej by było po "starodawnemu" wyznaczyć granice kolorów ołówkiem i malować do linii? Ewentualnie cały (góra/boki) pokryć jednym kolorem (jaśniejszym), wyznaczyć linie podziału i położyć drugi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 To właśnie. Malujesz całość jaśniejszym kolorem, potem ołówkiem kontury, i malować do linii. Nic więcej nie trzeba. Jak nabierzesz wprawy, to nawet pomocnicze kontury ołówkiem nie będą potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Na razie mam brzuch pomalowany, dzisiaj pomalowałem góre za pomocą ocean grey, czas na kamuflaż.Spróbuje z ręki wtedy, boje się tylko o linie podziału w miejscach camo bo już po podkładzie i bazowym ocean grey są na ''styku'' ale trudno.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi