Robert Ostrowski Napisano 30 Stycznia 2013 Share Napisano 30 Stycznia 2013 ja owiewki zawsze topię w sido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 30 Stycznia 2013 Share Napisano 30 Stycznia 2013 ja używam cały czas jednego i żółknięcia nie zauważyłem ,wg mnie jest bardziej przejrzysta i sie świeci ,bardziej może tu chodzi o walory wizualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Stycznia 2013 Share Napisano 31 Stycznia 2013 Jeśli owiewka daje zniekształcony obraz z powodu nierówności powierzchni, trzeba ją najpierw wypolerować papierem ściernym wodnym, a potem dopiero pasty. Samo wypolerowanie/sidolux spowoduje jedynie że będzie błyszczała. Przykład: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 31 Stycznia 2013 Share Napisano 31 Stycznia 2013 Biedni , lietr....tfu... literówki w słowie "Polnische" się goście nie ustrzegli Zamiast zwrócić uwagę na oszklenie kabinki , LordD wczytuje się w niemieckojęzyczną instrukcję modelu TS-11 Iskra. Ładne rzeczy. Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 1 Lutego 2013 Share Napisano 1 Lutego 2013 Mam takie pytanie w jakiej odległości od siebie musiałyby być nity w skali 1/72? Bo szukam jakiegoś kółka zębatego :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 1 Lutego 2013 Share Napisano 1 Lutego 2013 Kółka zębata przeważnie sprzedawane są z oznaczeniem skali, wybierz po prostu te do modeli 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 1 Lutego 2013 Share Napisano 1 Lutego 2013 Bardziej chodziło mi o kółko takie z zegarka :P A gdzie takie kółka znajdę, bo w sklepie ich nie widze za bardzo edit: znalazłem nawet całą nitowarkę - Hobby Rivet Maker, czy są jeszcze jakieś inne na rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 1 Lutego 2013 Share Napisano 1 Lutego 2013 http://exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T010-Rivet-R-Mini-Nitowadlo-modelarskie/9056 Bardzo dobre nitowadło a jeśli chodzi o kółka do 1:72 to : http://exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T012-Dodatkowe-kola-zebate-do-nitowadla-Rivet-R-Mini/9059 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 Dzięki bardzo, w sumie byłem tak zmotywowany, że udało mi się samemu zrobić nawet przyzwoitą nitowarkę :P Mam takie pytanie, a nie mam pomysłu z czego można by zrobić taką "kratownicę" która jest na wewnętrznej bocznej ściance w tym linku? KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 Poszukuję jakiś pojemniczków na mieszanie farby czy występuje coś poza tymi Gunze D174 ? ostatecznie mogły by być ale wolał bym coś takiego ale z małym lejkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 2 Lutego 2013 Share Napisano 2 Lutego 2013 Poszukuję jakiś pojemniczków na mieszanie farby czy występuje coś poza tymi Gunze D174 ? ostatecznie mogły by być ale wolał bym coś takiego ale z małym lejkiem Wszelkie nakrętki po napojach/sokach , metalowe czy plastikowe, mogą pełnić rolę pojemniczków na mieszanie. Z lejkiem raczej nic nie ma, do przelewania farby dokup pipetę. Mam takie pytanie, a nie mam pomysłu z czego można by zrobić taką "kratownicę" która jest na wewnętrznej bocznej ściance w tym linku?KLIK Nitowadło + taśma plastyczna dla lakierników (Scotcha czy innej firmy) + nieco cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 taśma plastyczna dla lakierników (Scotcha czy innej firmy) Chodzi Tobie o taką taśmę izolacyjną np.czarną? Bo nie kumam jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 Coś takiego jak na zdjęciu. Ja używam 'Taśmy liniowej plastycznej' firmy Boll. Dostaniesz taką na przykład w sklepach z akcesoriami dla lakierników samochodowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 Jaką byś preferował szerokość takiej taśmy? Skala 1:72 I wybacz ale nie mogę sobie wyobrazić jak miałbym takim czymś zrobić taką "kratownicę" w 3D Żebyśmy się dobrze rozumieli zaznaczyłem w czerwone kółko :P KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 Mój błąd, przeczytałem na zewnętrznej bocznej ściance Już się poprawiam - do wykonania takich żeberek potrzeba polistyrenu. Dostaniesz na przykład tutaj, są tego różne grubości i chyba będziesz musiał samemu wybrać odpowiednią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 jaką taśmę maskującą polecicie ? zakupiłem w jednym z hipermarketów papierową ale niestety zostawia po sobie klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) jaką taśmę maskującą polecicie ? zakupiłem w jednym z hipermarketów papierową ale niestety zostawia po sobie klej tylko Tamyia :P Mój błąd, przeczytałem na zewnętrznej bocznej ściance Już się poprawiam - do wykonania takich żeberek potrzeba polistyrenu. Dostaniesz na przykład tutaj, są tego różne grubości i chyba będziesz musiał samemu wybrać odpowiednią. Gdzie coś takiego występuje w życiu codziennym? Bo nawet nie wiem za bardzo jak to wygląda (zdjęcia za dużo nie pokazują), a może w chacie gdzieś leży :P To jest po prostu styropian? Edytowane 3 Lutego 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 jaką taśmę maskującą polecicie ? zakupiłem w jednym z hipermarketów papierową ale niestety zostawia po sobie klej modelarską można kupić Tamiyę albo Tamiyę - inni też polecają Tamiyę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 Gdzie coś takiego występuje w życiu codziennym? Bo nawet nie wiem za bardzo jak to wygląda (zdjęcia za dużo nie pokazują), a może w chacie gdzieś leży :P To jest po prostu styropian? Polistyren to jest po prostu jakiś tam plastik, kupujemy arkusz i sami musimy wycinać potrzebne nam elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 Gdzie coś takiego występuje w życiu codziennym? Bo nawet nie wiem za bardzo jak to wygląda (zdjęcia za dużo nie pokazują), a może w chacie gdzieś leży :P To jest po prostu styropian? Jeśli nawet nie spotkałeś się z polistyrenem, czyli doświadczenie masz zerowe to daj sobie spokój. Taką kratownicę w skali 1:72 robił Pan Ziober tnąc polistyren o grubości 0,8 mm na paski o szerokości 0,2 mm, czyli robił listewki o przekroju 0,2 x 0,8 mm. Ale to jest Pan Ziober. Ja próbowałem robić żaluzje w skali 1:24 tnąc polistyren 0,75 mm na paski o szerokości 1,2 mm. W końcu odpuściłem bo efekty nie były zadowalające. Przede wszystkim, bez oprzyrządowania, polistyren rozpierany przez nóż, wygina się (a może raczej skręca) i otrzymana listewka nie ma przekroju prostokątnego tylko trapezowy lub rombowy. Moze lepiej ładnie namalować, lub zrobić imitację naklejając np. nitki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 To jest po prostu styropian? Nie. To rodzaj arkuszy plastiku o różnych grubościach. Gotowe profile masz tutaj. Pozdrawiam, JK PS. Oj ktoś mine ubiegł w odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 Macie rację w 1/72 coś takiego wyciąć może być problem. Spróbuje coś takiego wykonać za pomocą cienkiego drutu itp jak podpowiedział Marak. Ogólnie dzięki za pomoc i cenne wiadomości i wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 Macie rację w 1/72 coś takiego wyciąć może być problem. Spróbuje coś takiego wykonać za pomocą cienkiego drutu itp jak podpowiedział Marak.Ogólnie dzięki za pomoc i cenne wiadomości i wskazówki Wiesz, teraz wpadłem na pomysł z czego można by to zrobić, tylko nie wiem skąd weźmiesz. Ja z zakładu poligraficznego dostałem arkusz czarnej folii w którą pakowane są arkusze (nie rolki) filmów do naświetlarki. Robię z niej imitację uszczelek szyb i drzwi samochodowych. Folia jest dość sztywna. Ma grubość ok. 0,2 mm i bez problemu da się ciąć na paski o szerokości 1 mm, które nie mają nadmiernej tendencji do zwijania się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 a takie oprzyrządowanie to potrafi być naprawdę skomplikowane: http://..com/forum/viewtopic.php?f=6&t=339 Przyznaję - niegłupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 3 Lutego 2013 Share Napisano 3 Lutego 2013 Tutaj świetne jest to wykonane KLIK KLIK Zaraz napiszę do autorów z jakiego materiału to wykonali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi